Znakowanie produktów rolno-spożywczych w I kw. 2010
2010-07-04 00:11
Przeczytaj także: Jak czytać etykiety produktów spożywczych?
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie prawidłowości znakowania, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
-
wydano 40 decyzji administracyjnych na podstawie art. 29 ustawy o ijhars, w tym:
- 5 zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów niewłaściwie oznakowanych (1 decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych, 3 decyzje dotyczyły herbat i herbatek owocowych, 1 dotyczyła kawy);
- 34 nakazujące poddanie odpowiednim zabiegom mającym na celu doprowadzenie znakowania do wymogów określonych w przepisach (22 dotyczyły napojów bezalkoholowych, 6 dotyczyło fermentowanych napojów winiarskich, 5 herbat i herbatek owocowych, 1 kawy);
- 1 nakazującą zniszczenie 1 partii napojów bezalkoholowych o objętości 3,7 hl;
-
wydano 7 decyzji w celu wymierzenia kary pieniężnej w łącznej kwocie 26 884 zł, w tym:
- 5 o łącznej kwocie 8 300 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów o nieodpowiedniej jakości handlowej (1 decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych, 2 decyzje dotyczyły fermentowanych napojów winiarskich, 2 dotyczyły kawy);
- 1 w kwocie 5 000 zł za wprowadzanie do obrotu artykułów zafałszowanych (decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych);
- 1 w kwocie 13 584 zł za utrudnianie przeprowadzenia kontroli napojów bezalkoholowych;
-
na osoby odpowiedzialne nałożono 8 mandatów karnych, na łączną kwotę 1 400 zł, w tym:
- 6 w łącznej kwocie 1 000 zł za nie zgłoszenie podjęcia działalności gospodarczej do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora JHARS;
- 2 na kwotę 400 zł za składowanie surowców w sposób niezapewniający utrzymania ich właściwej jakości handlowej.
Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 43 zalecenia pokontrolne.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Wyniki przeprowadzonej kontroli wskazują, że niezgodności w zakresie znakowania, w odniesieniu do poszczególnych asortymentów objętych niniejszą kontrolą, kształtują się na poziomie 18,4 % ÷ 32,8 % partii. Największy odsetek nieprawidłowości stwierdzono w przypadku napojów bezalkoholowych (32,8 %), natomiast najniższy w przypadku fermentowanych napojów winiarskich (18,4 %). Poziom nieprawidłowości dotyczących znakowania herbat i herbatek owocowych oraz kawy wynosi odpowiednio 22,7 % i 26,8 %.
fot. mat. prasowe
W przypadku napojów bezalkoholowych nastąpiła poprawa jakości w zakresie znakowania w stosunku do 2009 roku (o 11 p. p.) natomiast w porównaniu do wyników z poprzednich lat procent nieprawidłowości w znakowaniu utrzymywał się na podobnym poziomie (od 26 do 35 %). Analizując wyniki kontroli kawy, obserwujemy poprawę jakości w zakresie znakowania w stosunku do wyników z lat 2007-2009.
W przypadku fermentowanych napojów winiarskich obserwujemy bardzo wysoki poziom nieprawidłowości (ponad 40 %) utrzymujący się od kilku lat. Dopiero wyniki bieżącej kontroli wykazały znaczącą poprawę jakości w zakresie znakowania fermentowanych napojów winiarskich (o 24 p. p. w porównaniu do wyników kontroli z 2009 roku).
Analiza wyników bieżącej kontroli oraz kontroli przeprowadzonych w poprzednich latach wskazuje znaczną poprawę jakości w zakresie prawidłowości znakowania kontrolowanych artykułów rolno-spożywczych. Pomimo widocznego spadku nieprawidłowości w znakowaniu w stosunku do wyników kontroli z 2009 roku, nadal do obrotu są wprowadzane artykuły niewłaściwie oznakowane, dlatego też uzasadnione jest przeprowadzanie dalszych, systematycznych kontroli w powyższym zakresie.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl