E-turystyka: gdzie na wakacje?
2010-07-10 00:20
Przeczytaj także: I połowa wakacji 2024 głównie w Turcji, Grecji i Egipcie
Dojazd
fot. mat. prasowe
Wyżywienie
fot. mat. prasowe
Opcję śniadań i obiadokolacji (HB) wybrało 23 proc. klientów, a bez wykupionego wyżywienia (OV) na wakacje pojechało w tym samym czasie tylko 4 proc. turystów. Podobna grupa (4 proc. rezerwacji) wybrało opcję, wykupu samych śniadań (BB). Na 3 posiłki dziennie zdecydowało tylko 3 proc. klientów. Świadomy wybór pakietu All Inclusive może oznaczać jeszcze jedno: coraz bardziej stawiamy na wakacje stricte wypoczynkowe, skoncentrowane tylko wokół wybranego przez nas hotelu
First czy last
fot. mat. prasowe
W tym roku prawie co 3-ci dokonywana rezerwacja oznaczała zakup w promocji first minute. To duży, bo aż 7 proc. skok w stosunku do tego samego okresu w roku ubiegłym. Potwierdza to tegoroczny spadek zainteresowania ofertą last minute.
Okiem managera
„Minione półrocze było inne pod każdym względem od tego samego okresu w roku 2009. Widzimy powrót do wcześniejszego planowania swojego wypoczynku (promocje first minute) gdzie klienci mieli do wyboru bardzo dobre oferty, z dużymi rabatami, gwarancją stałej ceny oraz pełen wybór miejsc w hotelach. Niespodzianką są duże obniżki cen na wyjazdy w maju i w pierwszych tygodniach czerwca, gdzie średnia cena wyjazdu spadła ,rok do roku, aż o 9 proc. Egipt, dobrymi cenami, świetną promocją i wysokim standardem świadczonych na miejscu usług podbił nasze serca. Trzeba pamiętać, że za nami trudny dlabranży rok. Żaden touroperator nie przeszacuje w tym sezonie swojego wolumenu sprzedażowego. Dobreoferty, w dobrych kierunkach i dobrych hotelach znikają praktycznie z dnia na dzień. Rynek lastów nie będzie zatem zbyt duży. W branży chyba nikt nie oczekuje dużych wzrostów. Biura podróży stawiają raczej na sprawdzone kierunki i najlepsze hotele. Szczyt sprzedaży dopiero jednak przed nami. To właśnie III kwartał pokaże w jakich humorach będziemy kończyć ten rok”, mówi Michał Pilkiewicz, prezes zarządu Enovatis S.A.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl