eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysłJakość mięsa drobiowego w I kw. 2010

Jakość mięsa drobiowego w I kw. 2010

2010-07-27 11:24

Przeczytaj także: Jakość mięsa drobiowego w IV kw. 2011


SANKCJE

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały:
  • 11 decyzji administracyjnych, w tym:
    • 2 decyzje nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 6500 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu mięsa drobiowego nieodpowiadającego jakości handlowej,
    • 1 decyzję nakładającą karę pieniężną w wysokości 5000 zł za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego mięsa drobiowego o wyższej zawartości wody oznaczonej niż ilość technologicznie uzasadniona,
    • 6 decyzji nakazujących poddanie zabiegowi prawidłowego oznakowania 6 partii przetworów drobiowych o łącznej masie 1,1 t,
    • 2 decyzje określające rodzaj i stopień pogorszenia jakości 2 partii mięsa drobiowego o masie 1,1 t.
  • 26 zaleceń pokontrolnych, zobowiązujących producentów do usunięcia nieprawidłowości.

PODSUMOWANIE I WNIOSKI

Na podstawie wyników przeprowadzonej kontroli należy stwierdzić, że jakość oferowanego mięsa drobiowego, w zakresie cech organoleptycznych nie budziła zastrzeżeń, natomiast nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 5,7% skontrolowanych partii w zakresie zawartości wody. Ilość wody wchłoniętej przez mięso drobiowe w procesie uboju była wyższa od ilości wody technologicznie uzasadnionej, co było niezgodne z wymaganiami rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008.

Podczas kontroli stwierdzono, że co czwarta partia mięsa drobiowego i jego przetworów była nieprawidłowo oznakowana. Oznakowanie niezgodne z obowiązującymi przepisami posiadało 24,1% skontrolowanych partii mięsa drobiowego i 27,2% skontrolowanych partii przetworów drobiowych.

Porównując powyższe wyniki z wynikami kontroli przeprowadzonej w 2009 roku, należy zauważyć, że w 2010 roku stwierdzono więcej o 1,6 p.p. partii mięsa drobiowego z nieprawidłowościami w zakresie znakowania oraz o 17,2 p.p. w przypadku znakowania przetworów drobiowych.

Powyższe wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, wskazują na brak znajomości lub niewłaściwą interpretację obligatoryjnych przepisów przez producentów mięsa drobiowego.

Inspekcja JHARS uważa, że w trosce o interes konsumenta uzasadnionym jest dalsze monitorowanie jakości handlowej mięsa drobiowego i jego przetworów, poprzez systematyczne przeprowadzanie kontroli, ze szczególnym położeniem nacisku na aspekty znakowania i kontrolę zawartości wody w mięsie drobiowym w podmiotach ubijających drób.

poprzednia  

1 2

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: