Jakość owoców i warzyw I kw. 2010
2010-08-13 00:23
Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw w IV kw. 2009
Inne ustalenia z kontroli
Pozostałe nieprawidłowości dotyczyły umieszczania niepełnych informacji w fakturach i dokumentach towarzyszących (w 65 skontrolowanych podmiotach), niedopełnienia obowiązku przekazania informacji o ilości wprowadzonych do obrotu owoców i warzyw (w 24 skontrolowanych podmiotach) oraz braku legalizacji wag (w 3 skontrolowanych podmiotach).
Objęte kontrolą owoce i warzywa były pochodzenia krajowego - 1562 partie o masie 297,2 t oraz pochodziły z innych krajów UE i krajów trzecich - 1192 partie o masie 358,1 t. Procentowy udział partii niezgodnych w przypadku owoców i warzyw pochodzenia krajowego wynosił 29% partii i 30% masy partii, dla pozostałych krajów UE i krajów trzecich wynosił 15% partii i 14% masy partii.
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
32 decyzje administracyjne, w tym:
- 24 decyzje nakazujące poddanie artykułu rolno-spożywczego zabiegom prawidłowego oznakowania,
- 5 decyzji zakazujących wprowadzenia artykułu rolno-spożywczego do obrotu,
- 3 decyzje nakazujące poddanie artykułów innym zabiegom (np. sortowania),
- 145 mandatów karnych, na łączną kwotę 28 250 złotych.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Kontrola skoncentrowana była przede wszystkim na gatunkach warzyw objętych wymaganiami ogólnej normy handlowej, w tym na warzywach korzeniowych, cebuli i kapuście głowiastej (37% wszystkich skontrolowanych partii). Zakres kontroli obejmował ponadto istotne w handlu międzynarodowym gatunki owoców, podlegających szczegółowym normom handlowym, w tym owoce cytrusowe (26% wszystkich skontrolowanych partii), owoce kiwi oraz winogrona (14% wszystkich skontrolowanych partii).
fot. mat. prasowe
Udział liczby partii niezgodnych w stosunku do skontrolowanych, z podziałem na rodzaj stwierdzonych
Udział liczby partii niezgodnych w stosunku do skontrolowanych, z podziałem na rodzaj stwierdzonych nieprawidłowości oraz rodzaj normy handlowej (w %)
JHARS podkreśla, iż znacznie mniej nieprawidłowości stwierdzono w odniesieniu do produktów objętych normami szczegółowymi (20% liczby partii) niż produktów objętych normą ogólną (27% liczby partii). Obserwowana sytuacja wskazuje na to, iż przedsiębiorcy nie dostosowali się jeszcze do nowych przepisów w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw.
fot. mat. prasowe
Udział liczby partii niezgodnych w stosunku do skontrolowanych, z podziałem na rodzaj normy handlowe
Udział liczby partii niezgodnych w stosunku do skontrolowanych, z podziałem na rodzaj normy handlowej
Analizując wyniki kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw przeprowadzonych od czasu reformy przepisów na rynku owoców i warzyw (od 1 lipca 2009 roku), JHARS podkreśla, że jakość handlowa produktów objętych wymaganiami szczegółowych norm handlowych jak i ogólnej normy handlowej utrzymuje się na podobnym poziomie.
W odniesieniu do norm szczegółowych można zaobserwować poprawę jakości. Jakość handlowa produktów objętych ogólną normą handlową uległa pogorszeniu.

1 2
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl