Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.
2010-10-26 09:54
Wyniki kontroli jakości soków i nektarów w latach 2007-2010 © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: IJHARS: jakość żywności nie jest zła
ZAKRES KONTROLIKontrolę przeprowadzono w 21 podmiotach gospodarczych, w tym w 3 przetwórniach skontrolowano produkty ekologiczne.
Działania kontrolne objęły:
-
w zakresie oceny organoleptycznej oraz oznaczania parametrów fizykochemicznych - 42 partie, o łącznej objętości prawie 874 tys. l (z czego 6 partii produktów ekologicznych, o łącznej objętości około 6 tys. l), w tym:
- 32 partie soków, o łącznej objętości około 662 tys. l,
- 10 partii nektarów, o łącznej objętości około 212 tys. l.
-
w zakresie znakowania - 78 partii, o łącznej objętości prawie 956 tys. l (z czego 17 partii produktów ekologicznych, o łącznej objętości ponad 15 tys. l), w tym:
- 58 partii soków, o łącznej objętości około 607 tys. l,
- 20 partii nektarów, o łącznej objętości około 349 tys. l.
WYNIKI KONTROLI
Ocena organoleptyczna i parametry fizykochemiczne
Nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej nie stwierdzono.
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych ujawniono w przypadku 3 partii (7% wszystkich skontrolowanych partii), o łącznej objętości ponad 47 tys. l (5% objętości partii skontrolowanych). Nieprawidłowości polegały na:
- zawyżonym stosunku glukozy do fruktozy (sok jabłkowy)
Zawyżony stosunek glukozy do fruktozy może świadczyć o dosłodzeniu. Należy jednak zaznaczyć, że w tym przypadku fakt dosłodzenia produktu nie został potwierdzony, ponieważ nie stwierdzono niezgodności w zakresie innych parametrów fizykochemicznych, takich jak np. zawartość glukozy. Niemniej jednak parametr ten był niezgodny z deklaracją producenta. Proces technologiczny otrzymywania soku z soku zagęszczonego powinien być prowadzony tak, aby wszystkie parametry były zgodne z deklaracją.
- zawyżonej kwasowości ogólnej (nektar grejpfrutowy)
Wartość w/w parametru może świadczyć o nieprawidłowościach wynikających z jakości użytych regulatorów kwasowości, bądź zastosowania większej niż deklarowano ilości substancji dodatkowej.
- zawyżonym ekstrakcie refraktometrycznym (nektar jabłkowy)
Ujawniona nieprawidłowość może świadczyć o zawyżonej zawartości cukru w nektarze, wynikającej z nieprzestrzegania receptury produktu.
Na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych nie stwierdzono nieprawidłowości w przypadku kontrolowanych partii soków ekologicznych.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl