Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.
2010-10-26 09:54
Przeczytaj także: IJHARS: jakość żywności nie jest zła
- podania informacji „0,8 kg pomarańczy / grejpfrutów wyciśnięte zaraz po zbiorze” w przypadku soków owocowych odtworzonych z zagęszczonego soku owocowego co może sugerować, że soki tłoczono bezpośrednio z owoców,
- wskazania dłuższych terminów przechowywania wyrobów gotowych, niż terminy przechowywania które określono w deklaracjach jakościowych produktu, tj. o 14 i 19 dni,
- podania oświadczenia „bez dodatku cukru” przy jednoczesnym wyszczególnieniu cukru w składzie surowcowym produktu,
- podania informacji „tłoczone tradycyjną metodą” w przypadku soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego co może sugerować, że sok tłoczono bezpośrednio z owoców,
- braku informacji „zawartość owoców minimum …%” wymaganej w przypadku nektarów owocowych,
- podania w sposób łatwo usuwalny oznaczenia numeru partii produkcyjnej oraz informacji wskazującej na rodzaj składników użytych w celu dosłodzenia nektaru owocowego.
W odniesieniu do przepisów ustanowionych wyłącznie dla produktów ekologicznych stwierdzono przypadki zastosowania nieprawidłowej wielkości wspólnotowego logo oraz podawania nieaktualnego numeru certyfikatu w zakresie rolnictwa ekologicznego.
Niektóre spośród kwestionowanych partii wykazywały jednocześnie kilka różnych nieprawidłowości.
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej soków i nektarów, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
-
7 decyzji administracyjnych, w tym:
- 4 decyzje nakazujące poddanie artykułów rolno-spożywczych zabiegom prawidłowego oznakowania,
- 2 decyzje o nałożeniu kary pieniężnej w wysokości 1000 zł, w związku z jakością niezgodną z deklaracją producenta oraz nieprawidłowym oznakowaniem, w tym zastosowaniem niewłaściwej wielkości logo w oznakowaniu produktów rolnictwa ekologicznego,
- 1 decyzję określającą rodzaj i stopień wady artykułu rolo-spożywczego.
W związku ze stwierdzonymi w toku kontroli nieprawidłowościami WIJHARS przekazały do 14 podmiotów zalecenia pokontrolne. Zalecenia pokontrolne dotyczyły przede wszystkim nieprawidłowości w zakresie znakowania soków i nektarów oraz braku przestrzegania przepisów ustanowionych dla produktów ekologicznych i przypadków niezgodności artykułu z deklaracją producenta.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Przedmiotowa kontrola pozwoliła na sprawdzenie rynku soków i nektarów w zakresie spełniania przepisów dotyczących jakości handlowej. Kontrolą objęto zarówno produkty konwencjonalne jak i ekologiczne.
W toku kontroli kwestionowano przede wszystkim sposób oznakowania soków i nektarów. Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 74% wszystkich skontrolowanych partii, w tym 67% skontrolowanych partii produktów konwencjonalnych oraz 100% skontrolowanych partii produktów ekologicznych.
Porównując wyniki przedmiotowej kontroli z poprzednimi kontrolami przeprowadzonymi przez Inspekcję JHARS, można zauważyć wzrost nieprawidłowości w zakresie znakowania w stosunku do lat 2007 – 2009.
fot. mat. prasowe
Wyniki kontroli jakości soków i nektarów w latach 2007-2010
Wyniki kontroli jakości soków i nektarów w latach 2007-2010
Bardzo zróżnicowany asortyment soków i nektarów znajdujących się na rynku powoduje, że producenci coraz częściej decydują się na oznakowanie artykułów w sposób, który ma na celu zwrócenie uwagi konsumenta i ukierunkowanie jego wyboru na dany produkt. Wyniki kontroli wskazują jednak, że tego typu praktyki sprzyjają nieprawidłowościom.
![Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/jakosc-produktow-spozywczych/Jakosc-zywnosci-majonezy-i-sosy-majonezowe-57636-150x100crop.jpg)
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl