Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe
2010-11-30 12:11
Porównanie wyników kontroli jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych, przeprowadzonych w la © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.
ZAKRES KONTROLIKontrolę przeprowadzono w 21 podmiotach (tj. 67,7 % zarejestrowanych w WIJHARS) prowadzących działalność gospodarczą na terenie 11 województw.
Działania kontrolne:
- w zakresie oceny organoleptycznej[1] i parametrów fizykochemicznych[2] – 50 partii majonezów i sosów majonezowych, o łącznej masie 154,7 t i objętości 99,9 hl,
- w zakresie prawidłowości znakowania – 58 partii majonezów i sosów majonezowych, o łącznej masie 158,0 t i objętości 99,9 hl.
WYNIKI KONTROLI
Ocena organoleptyczna
W toku kontroli nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych majonezów i sosów majonezowych.
Parametry fizykochemiczne
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 8 partii majonezów, tj. 23,5 % skontrolowanych partii majonezów (16,0 % wszystkich skontrolowanych partii majonezów i sosów majonezowych), o łącznej masie 9,4 t i objętości 2,3 hl (6,1% skontrolowanej masy i 2,3 % skontrolowanej objętości majonezów i sosów majonezowych).
Nieprawidłowości w odniesieniu do deklaracji producenta:
- zaniżona do 4,6 p.p. zawartość żółtka jaja kurzego w 6 partiach majonezów o łącznej masie 8,4 t,
- zaniżona o 1,2 p.p. zawartość tłuszczu w 1 partii majonezu o objętości 2,3 hl,
- zawyżona o 1 p.p. zawartość tłuszczu w 1 partii majonezu o masie 1 t,
- zawyżona o 2,8 p.p. zawartość wody i substancji lotnych w 1 partii majonezu o objętości 2,3 hl.
Nieprawidłowości w poszczególnych rodzajach majonezów:
- 4 partie majonezów niskotłuszczowych (tj. 50,0 % skontrolowanych partii majonezów niskotłuszczowych) – stwierdzono zaniżoną zawartość żółtka jaja kurzego i zawyżoną zawartość tłuszczu,
- 3 partie majonezów wysokotłuszczowych (tj. 100,0 % skontrolowanych partii majonezów wysokotłuszczowych) – stwierdzono zaniżoną zawartość żółtka jaja kurzego,
- 1 partia majonezu stołowego (tj. 33,3 % skontrolowanych partii majonezu stołowego) – stwierdzono zaniżoną zawartość tłuszczu oraz zawyżoną zawartość wody i substancji lotnych.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl