eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysłJakość żywności: majonezy i sosy majonezowe

Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe

2010-11-30 12:11

Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe

Porównanie wyników kontroli jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych, przeprowadzonych w la © fot. mat. prasowe

W terminie od 9 do 31 sierpnia 2010 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w Białymstoku, Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Kielcach, Krakowie, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu, Warszawie i we Wrocławiu przeprowadziły kontrolę doraźną w zakresie jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych. Celem działań kontrolnych było sprawdzenie jakości handlowej produktów w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz z deklaracją producenta.

Przeczytaj także: Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.

ZAKRES KONTROLI

Kontrolę przeprowadzono w 21 podmiotach (tj. 67,7 % zarejestrowanych w WIJHARS) prowadzących działalność gospodarczą na terenie 11 województw.

Działania kontrolne:
  • w zakresie oceny organoleptycznej[1] i parametrów fizykochemicznych[2] – 50 partii majonezów i sosów majonezowych, o łącznej masie 154,7 t i objętości 99,9 hl,
  • w zakresie prawidłowości znakowania – 58 partii majonezów i sosów majonezowych, o łącznej masie 158,0 t i objętości 99,9 hl.


WYNIKI KONTROLI

Ocena organoleptyczna

W toku kontroli nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych majonezów i sosów majonezowych.

Parametry fizykochemiczne

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 8 partii majonezów, tj. 23,5 % skontrolowanych partii majonezów (16,0 % wszystkich skontrolowanych partii majonezów i sosów majonezowych), o łącznej masie 9,4 t i objętości 2,3 hl (6,1% skontrolowanej masy i 2,3 % skontrolowanej objętości majonezów i sosów majonezowych).

Nieprawidłowości w odniesieniu do deklaracji producenta:
  • zaniżona do 4,6 p.p. zawartość żółtka jaja kurzego w 6 partiach majonezów o łącznej masie 8,4 t,
  • zaniżona o 1,2 p.p. zawartość tłuszczu w 1 partii majonezu o objętości 2,3 hl,
  • zawyżona o 1 p.p. zawartość tłuszczu w 1 partii majonezu o masie 1 t,
  • zawyżona o 2,8 p.p. zawartość wody i substancji lotnych w 1 partii majonezu o objętości 2,3 hl.

Nieprawidłowości w poszczególnych rodzajach majonezów:
  • 4 partie majonezów niskotłuszczowych (tj. 50,0 % skontrolowanych partii majonezów niskotłuszczowych) – stwierdzono zaniżoną zawartość żółtka jaja kurzego i zawyżoną zawartość tłuszczu,
  • 3 partie majonezów wysokotłuszczowych (tj. 100,0 % skontrolowanych partii majonezów wysokotłuszczowych) – stwierdzono zaniżoną zawartość żółtka jaja kurzego,
  • 1 partia majonezu stołowego (tj. 33,3 % skontrolowanych partii majonezu stołowego) – stwierdzono zaniżoną zawartość tłuszczu oraz zawyżoną zawartość wody i substancji lotnych.

 

1 2 3

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: