Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w listopadzie 2010 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,1%. W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie podwyżki cen żywności, a także opłat związanych z mieszkaniem (po 0,2%), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,05 pkt proc. i o 0,04 pkt proc. Spadek opłat w zakresie transportu oraz rekreacji i kultury (po 0,2%) obniżył ten wskaźnik po 0,02 pkt proc. - poinformował Główny Urząd Statystyczny.
Przeczytaj także:
Inflacja X 2010
W okresie styczeń – listopad br. ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 2,8%. Podniesiono m.in. ceny żywności, a także opłaty związane z transportem (po 4,2%). Obniżyły się natomiast ceny odzieży i obuwia (o 2,4%) oraz opłaty w zakresie łączności (o 0,3%).
W listopadzie br. wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w skali roku był niższy niż w październiku br. (2,7% wobec 2,8%) i pozostawał powyżej celu inflacyjnego określonego przez Radę Polityki Pieniężnej (2,5%). Największy wpływ na ukształtowanie się wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych na tym poziomie miały podwyżki cen żywności (o 4,7%) oraz opłat związanych z mieszkaniem (o 3,6%), które podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 1,02 pkt proc. i o 0,91 pkt proc. Spadek cen odzieży i obuwia (o 3,0%), a także opłat w zakresie rekreacji i kultury (o 1,1%) obniżył wskaźnik w tym okresie odpowiednio o 0,15 pkt proc. i o 0,08 pkt proc.
W listopadzie br. ceny
żywności były wyższe niż w październiku br. o 0,2%. Najbardziej podrożały warzywa (o 4,2%). Z uwagi na wzrost cen zbóż w skupie wyższe niż w październiku br. były ceny mąki (o 2,5%). W czwartym z kolei miesiącu drożały tłuszcze roślinne (o 0,5%), w tym oleje roślinne – o 0,7%. Więcej niż przed miesiącem płacono za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,4%). W tej samej skali podrożało także pieczywo i masło. Mniej niż przed miesiącem należało natomiast zapłacić za owoce (o 2,1%). W następstwie zmian cen skupu żywca niższe niż w październiku br. były ceny mięsa surowego (o 1,6%), w tym drobiu – o 2,6%, a mięsa wieprzowego – o 1,1%. Po podwyżkach cen, które obserwowano od sierpnia br., w listopadzie mniej płacono za cukier (o 1,4%). Potaniał także ryż (o 0,8%). Ceny
napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,2%, w tym kawy – o 0,4%, soków i herbaty – po 0,3%. Obniżyły się natomiast ceny wód mineralnych lub źródlanych (o 0,3%). Za
wyroby tytoniowe należało zapłacić o 1,6% więcej niż w poprzednim miesiącu. Ceny
napojów alkoholowych pozostały na poziomie obserwowanym przed miesiącem.