Jakość żywności: przetwory owocowo-warzywne w III kw. 2010
2011-01-14 13:29
Wyniki kontroli przetworów owocowych i warzywnych, przeprowadzonych w 2008 roku oraz w 2010 roku © fot. mat. prasowe
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na 2010 rok, w III kwartale 2010 roku, wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych. Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej produktów, ze szczególnym uwzględnieniem dżemów, galaretek, marmolad, powideł oraz marynat i sałatek na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.
Przeczytaj także: Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010
ZAKRES KONTROLIKontrolą objęto przetwory owocowe i warzywne pochodzące z 89 zakładów przetwórczych. Nieprawidłowości ujawniono w 47 podmiotach (tj. 53% ogółu skontrolowanych).
Kontrolą objęto:
-
w zakresie oceny organoleptycznej oraz oznaczania parametrów fizykochemicznych - 247 partii, o łącznej masie ponad 1 164 t, w tym:
- 59 partii przetworów owocowych, o łącznej masie około 41 t,
- 188 partii przetworów warzywnych (w tym grzybowych), o łącznej masie prawie 1 123 t.
-
w zakresie znakowania - 311 partii, o łącznej masie prawie 976 t, w tym:
- 78 partii przetworów owocowych, o łącznej masie prawie 50 t,
- 233 partie przetworów warzywnych (w tym grzybowych), o łącznej masie prawie 926 t.
WYNIKI KONTROLI
Nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej oraz parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 35 partii przetworów owocowych i warzywnych (co stanowiło 14% partii), o łącznej masie ponad 93 t (co stanowiło 8% masy), w tym:
- 6 partii przetworów owocowych, o łącznej masie prawie 3 t,
- 29 partii przetworów warzywnych, o łącznej masie ponad 90 t.
Do najczęściej kwestionowanych cech organoleptycznych można zaliczyć: użycie surowców o wielkości nieodpowiadającej wymiarom określonym w dokumentacji, bądź surowców z objawami zepsucia oraz mało charakterystyczny dla danego produktu smak i zapach.
W toku kontroli najczęściej kwestionowano następujące parametry fizykochemiczne: brak szczelności opakowań, zaniżoną kwasowość ogólną, zaniżoną masę odciekniętych warzyw, niezgodną z dokumentacją zawartość soli oraz zawyżone wartości pH.
Nieprawidłowości ujawnione w zakresie cech organoleptycznych mogą świadczyć o wykorzystaniu niewłaściwej jakości surowców, bądź nieprawidłowym ich przygotowaniu przed procesem przetworzenia.
Brak szczelności opakowań może świadczyć o niewłaściwym przebiegu procesu utrwalania termicznego i zamykania opakowań.
Niezgodne z deklaracją wartości kwasowości ogólnej oraz pH mogą wynikać z nieprawidłowego procesu zakwaszania.
Zaniżona bądź niestabilna (tj. zaniżona i zawyżona w zależności od opakowania) masa odciekniętych warzyw świadczy o użyciu różnej od deklarowanej ilości surowca.
Przeczytaj także:
Jakość masła: drogie, ale czy dobre?
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, przetwory owocowo-warzywne