Jakość żywności: przetwory owocowo-warzywne w III kw. 2010
2011-01-14 13:29
Przeczytaj także: Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010
Zaniżona lub zawyżona zawartość chlorku sodu może wynikać z użycia nieodpowiedniej ilości tego składnika (niższa lub wyższa zawartość chlorku sodu w stosunku do deklarowanej).
Nieprawidłowości w zakresie znakowania ujawniono w przypadku 143 partii przetworów owocowych i warzywnych (co stanowiło 46% partii), o łącznej masie ponad 304 t (co stanowiło 31% masy), w tym:
- 29 partii przetworów owocowych, o łącznej masie prawie 17 t,
- 114 partii przetworów warzywnych, o łącznej masie ponad 287 t.
Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości, które w znaczący sposób mogły wprowadzić konsumenta w błąd:
- brak w składzie surowcowym wszystkich składników wykorzystanych do produkcji środka spożywczego,
- podanie składników wykorzystanych do produkcji w nieprawidłowej kolejności, tzn. nie w porządku malejącym według ich masy ustalonej w chwili użycia,
- brak warunków przechowywania, w tym przede wszystkim warunków przechowywania po otwarciu produktu,
- brak ilościowej zawartości składnika lub składników (podanej w procentach), podkreślonych w oznakowaniu środka spożywczego w formie pisemnej, przy użyciu obrazków i grafiki,
- wydłużenie terminu przydatności środka spożywczego, na podstawie daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia wskazanych w oznakowaniu, w porównaniu z dokumentacją określającą maksymalny termin przydatności produktu (np. kartą przechowalniczą, deklarowanym dokumentem normalizacyjnym),
- wskazanie w oznakowaniu klasy jakości pomimo, że deklaracja jakościowa produktu nie uwzględniała klasyfikacji,
- brak wskazania nazwy składnika alergennego – gorczycy, wykorzystanego do produkcji środka spożywczego,
- brak informacji dotyczącej procesów technologicznych stosowanych w produkcji, która powinna towarzyszyć nazwie środka spożywczego,
- brak oznaczenia partii produkcyjnej,
- brak sformułowania „zawiera cukier / cukry i substancję / e słodzącą / e”, w przypadku środków spożywczych zawierających jednocześnie cukier lub cukry oraz jedną lub więcej substancji słodzących,
- zamieszczenie w składzie surowcowym składników, których nie użyto do wytworzenia środka spożywczego.
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
- 53 decyzje administracyjne, w tym 22 decyzje w sprawie wymierzenia kary pieniężnej na łączną kwotę 31 700 zł,
- 8 mandatów karnych na łączną kwotę 1 150 zł.
Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wszczęły 22 postępowania mające na celu wydanie decyzji administracyjnych oraz przekazały lub przekażą zalecenia pokontrolne do podmiotów, w przypadku których stwierdzono nieprawidłowości.
Przeczytaj także:
Jakość masła: drogie, ale czy dobre?
![Jakość masła: drogie, ale czy dobre? [© anetlanda - Fotolia.com] Jakość masła: drogie, ale czy dobre?](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/jakosc-zywnosci/Jakosc-masla-drogie-ale-czy-dobre-200176-150x100crop.jpg)
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, przetwory owocowo-warzywne