Jakość żywności: przetwory mleczne w III kw. 2010
2011-01-16 00:16
Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w poszczególnych grupach przetworów mlecznych:
- 17 partii serów twarogowych (tj. 29,8% skontrolowanych partii serów twarogowych) – stwierdzono zawyżoną zawartość tłuszczu w suchej masie, zawyżoną zawartość tłuszczu, wody, zaniżoną zawartość tłuszczu oraz zawyżoną kwasowość,
- 8 partii serów podpuszczkowych (tj. 19,0% skontrolowanych partii serów podpuszczkowych) – stwierdzono zawyżoną zawartość tłuszczu w suchej masie, zaniżoną zawartość tłuszczu w suchej masie, zawyżoną zawartość wody, tłuszczu, zaniżoną zawartość tłuszczu oraz zawyżoną zawartość soli,
- 8 partii śmietany (tj. 25,8% skontrolowanych partii śmietany) – stwierdzono zaniżoną zawartość tłuszczu, zawyżoną zawartość tłuszczu oraz obecność tłuszczu obcego,
- 7 partii śmietanki (tj. 33,3% skontrolowanych partii śmietanki) – stwierdzono zaniżoną zawartość tłuszczu, zawyżoną zawartość tłuszczu oraz zawyżoną kwasowość,
- 4 partie mleka pasteryzowanego (tj. 28,6% skontrolowanych partii mleka pasteryzowanego) – stwierdzono zawyżoną zawartość wody oraz zaniżoną zawartość tłuszczu,
- 2 partie mlecznych napojów fermentowanych (tj. 6,5% skontrolowanych partii mlecznych napojów fermentowanych) – stwierdzono zawyżoną zawartość tłuszczu oraz zaniżoną zawartość tłuszczu,
- 1 partia serka smakowego (tj. 4,3% skontrolowanych partii serków smakowych) – stwierdzono zawyżoną zawartość tłuszczu,
- 1 partia masła (tj. 3,7% skontrolowanych partii masła) – stwierdzono zawyżoną zawartość wody.
Parametry mikrobiologiczne
Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie parametrów mikrobiologicznych (mikroflory charakterystycznej) skontrolowanych przetworów mlecznych.
Znakowanie
Zakwestionowano znakowanie opakowań w przypadku 64 partii przetworów mlecznych (20,3% skontrolowanych partii przetworów mlecznych), w tym: 16 partii przetworów mlecznych o łącznej objętości 381,8 hl (22,5% skontrolowanej objętości) i 48 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 37,1 t (12,6% skontrolowanej masy).
Stwierdzono m.in. następujące nieprawidłowości w znakowaniu:
-
oznakowanie wprowadzające konsumenta w błąd:
- poprzez sugerowanie, że środek spożywczy posiada szczególne właściwości, jeżeli wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości [np. użycie sformułowania „bez konserwantów” lub „bez dodatku konserwantów” w stosunku do przetworów mlecznych, do których nie wolno dodawać konserwantów],
-
co do charakterystyki środka spożywczego, w tym:
- jego składu [np. wymienienie w wykazie składników nazwy oraz zasadniczej funkcji technologicznej dozwolonej substancji dodatkowej, tj. „pektyny” w rzeczywistości nie wykorzystywanej podczas produkcji],
- miejsca pochodzenia [np. użycie w nazwie wyrobu sformułowania „górska”, podczas gdy produkt wytwarzany jest na terenie województwa łódzkiego],
- metod produkcji [np. poprzez zastosowanie sformułowania „bio” (w nazwie producenta i jego znaku graficznym) na opakowaniu wyrobu konwencjonalnego],
- jego nazwy, tj. zastosowanie nazwy „Mleko (...) pasteryzowane” w stosunku do mleka poddanego obróbce cieplnej w temperaturze przekraczającej 100 °C,
- przez przypisywanie środkowi spożywczemu działania lub właściwości, których nie posiada [np. użycie sformułowania „świeże” w odniesieniu do mleka poddanego obróbce cieplnej w temperaturze 124 ºC przez 3 sekundy];
- brak podania ilościowej zawartości składnika charakterystycznego bądź podkreślonego w nazwie lub za pomocą grafiki, np. nie podano procentowej zawartości sera twarogowego w serku smakowym lub orzechów w serze o nazwie „ .... z orzechami”;
- nie wymienienie w składzie produktu zastosowanej substancji dodatkowej pełniącej funkcję technologiczną tj. chlorku wapnia – stabilizatora.
Przeczytaj także:
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011

oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności, przetwory mleczne, IJHARS