Jakość żywności: przetwory mleczne w III kw. 2010
2011-01-16 00:16
Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami, wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 42 decyzje administracyjne, tj.:
-
20 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 31 985 zł, w tym:
- 18 decyzji z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów na łączną kwotę 22 985 zł,
- 1 decyzję z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego na kwotę 3 000 zł,
- 1 decyzję z tytułu wprowadzenia do obrotu produktu, który nie spełnia wymagań określonych w przepisach rozporządzenia nr 834/2007, jako produktu rolnictwa ekologicznego na kwotę 6 000 zł,
- 2 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego na partie towaru o łącznej objętości 15,3 hl,
- 20 decyzji w sprawie określenia stopnia pogorszenia jakości partii towaru o łącznej objętości 43,9 hl i łącznej masie 2,8 t.
Ponadto nałożono 2 grzywny w drodze mandatu karnego na kwotę 400 zł, za brak zgłoszenia prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora JHARS oraz wydano 45 zaleceń pokontrolnych.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
W wyniku przeprowadzonej, w III kwartale 2010 roku, kontroli jakości handlowej przetworów mlecznych (z uwzględnieniem przetworów mlecznych konwencjonalnych i ekologicznych) najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie znakowania – 20,3% skontrolowanych partii przetworów mlecznych.
Mniejszy udział nieprawidłowości odnotowano w zakresie cech fizykochemicznych i organoleptycznych. Wynosił on odpowiednio: 18,4% oraz 3,4% partii objętych kontrolą. W trakcie przeprowadzonej kontroli nie stwierdzono nieprawidłowych cech mikrobiologicznych (mikroflora charakterystyczna).
W porównaniu z II kwartałem 2010 roku, w III kwartale 2010 roku zaobserwowano pogorszenie jakości handlowej przetworów mlecznych w zakresie parametrów fizykochemicznych o 4,0 p.p., znakowania – o 2,0 p.p. oraz cech organoleptycznych - o 0,5 p.p.
Należy podkreślić, iż w III kwartale 2010 roku nie stwierdzono nieprawidłowych cech mikrobiologicznych (mikroflora charakterystyczna) przetworów mlecznych, podczas gdy w II kwartale 2010 roku 13,6% kontrolowanych partii kwestionowano ze względu na niewłaściwe parametry mikrobiologiczne w zakresie mikroflory charakterystycznej.
W związku ze stwierdzanym, dużym odsetkiem nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych, uzasadnionym jest prowadzenie dalszych, systematycznych kontroli ww. grupy artykułów rolno-spożywczych przez Inspekcję JHARS.
Przeczytaj także:
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności, przetwory mleczne, IJHARS