Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010
2011-01-17 00:10
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok w III kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie i Rzeszowie przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Jej celem było sprawdzenie jakości handlowej produktów (ryb wędzonych i solonych oraz konserw i marynat rybnych) na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.
Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011
ZAKRES KONTROLIKontrolę przeprowadzono w 38 podmiotach (tj. ok. 22% podmiotów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa ryb na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w III kwartale 2010 roku).
Kontrolą objęto:
- w zakresie oceny organoleptycznej – 140 partii przetworów rybnych, o łącznej masie 79,3 t,
- w zakresie parametrów fizykochemicznych – 132 partie przetworów rybnych, o łącznej masie 79,1 t,
- w zakresie znakowania – 144 partie przetworów rybnych o łącznej masie 80,2 t.
WYNIKI KONTROLI
W zakresie cech organoleptycznych wymagań nie spełniała 1 partia przetworów rybnych - konserwa (0,7% skontrolowanych partii) o masie 1,4 t (1,8% skontrolowanej masy), kwestionowana ze względu na brak dodatku rozdrobnionych warzyw w sosie pomidorowym co było deklarowane w specyfikacji wyrobu.
W zakresie parametrów fizykochemicznych wymagań nie spełniały 23 partie przetworów rybnych (17,4% skontrolowanych partii) o łącznej masie 7,8 t, w tym:
- 8 partii ryb solonych (38,1% skontrolowanych partii ryb solonych);
- 6 partii konserw rybnych (18,7% skontrolowanych partii konserw rybnych);
- 5 partii ryb wędzonych (7,3% skontrolowanych partii ryb wędzonych);
- 4 partie marynat rybnych (36,4% skontrolowanych partii marynat rybnych).
Wyniki badań pod kątem grup asortymentowych:
-
ryby solone:
- zaniżona zawartość mięsa ryby do 14,4 p.p.,
- zawyżona zawartość soli do 2,7 p.p.,
- zaniżona zawartość soli do 2,1 p.p.,
- zawyżona kwasowość ogólna do 0,04 p.p.,
-
konserwy rybne:
- zaniżona zawartość mięsa ryby do 16,9 p.p.,
- zaniżona kwasowość ogólna do 0,06 p.p.,
- zaniżona zawartość suchej masy do 1,2 p.p.,
- zaniżona zawartość soli do 0,1 p.p.,
-
ryby wędzone:
- zawyżona zawartość wody do 3,8 p.p.,
- zawyżona zawartość soli do 1,3 p.p.,
- zaniżona zawartość wody do 4,7 p.p.,
- zaniżona zawartość soli do 0,3 p.p.,
-
marynaty rybne:
- zaniżona masa netto produktu do 12,0 p.p.,
- zaniżona zawartość mięsa ryby do 7,1 p.p.,
- zawyżona zawartość zalewy do 15,9 p.p.,
- zaniżona zawartość mieszanki warzywnej do 3,4 p.p.,
- zaniżona zawartość masy stałej po odcieku do 1,0 p.p.
W zakresie znakowania wymagań nie spełniało 16 partii przetworów rybnych (11,1% skontrolowanych partii przetworów rybnych) o łącznej masie 3,9 t.
Przeczytaj także:
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności, przetwory rybne, IJHARS