eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysłJakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010

Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010

2011-02-07 00:10

Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010

Wyniki kontroli przetworów owocowych i warzywnych przeprowadzonych w latach 2009 - 2010 © fot. mat. prasowe

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (2)

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na 2010 rok, w IV kwartale 2010 roku, wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Białymstoku, Bydgoszczy, Kielcach, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Olsztynie, Opolu, Poznaniu, Rzeszowie, Szczecinie i Wrocławiu, przeprowadziły kontrolę doraźną jakości handlowej mrożonek. Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej produktów ze szczególnym uwzględnieniem zgodności zawartości poszczególnych składników z deklaracją producenta.

Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010

Kontrolą objęto przede wszystkim: mrożone zupy warzywne, w tym zupy warzywne z dodatkiem np. grzybów oraz mrożone mieszanki warzywne, mrożone warzywa na patelnię, mrożone drugie dania typu mieszanki warzywne z mięsem lub innymi dodatkami, np. ryżem, makaronem.

ZAKRES KONTROLI

Skontrolowano mrożonki pochodzące z 23 zakładów przetwórczych. Nieprawidłowości ujawniono w 17 podmiotach (tj. 74% ogółu skontrolowanych).

Kontrolą objęto:
  • w zakresie badań laboratoryjnych - 85 partii, o łącznej masie ponad 743 t, w tym:
    • 34 partie mieszanek warzywnych wieloskładnikowych, o łącznej masie prawie 118 t,
    • 21 partii zup warzywnych, o łącznej masie prawie 267 t,
    • 15 partii warzyw na patelnię, o łącznej masie ponad 257 t,
    • 10 partii warzyw (produkty jednoskładnikowe), o łącznej masie prawie 88 t,
    • 2 partie mieszanek warzywnych z mięsem, o łącznej masie ponad 6 t,
    • 2 partie gotowych drugich dań (tj. bigos, fasolka po bretońsku), o łącznej masie prawie 1 t,
    • 1 partię owoców (produkt jednoskładnikowy), o łącznej masie ponad 6 t.
  • w zakresie znakowania - 90 partii, o łącznej masie prawie 734 t, w tym:
    • 36 partii mieszanek warzywnych wieloskładnikowych, o łącznej masie prawie 121 t,
    • 22 partie zup warzywnych, o łącznej masie ponad 261 t,
    • 15 partii warzyw na patelnię, o łącznej masie ponad 258 t,
    • 9 partii warzyw (produkty jednoskładnikowe), o łącznej masie prawie 81 t,
    • 5 partii gotowych drugich dań (np. bigos, fasolka po bretońsku, łazanki), o łącznej masie ponad 1 t,
    • 2 partie mieszanek warzywnych z mięsem, o łącznej masie ponad 6 t,
    • 1 partię owoców (produkt jednoskładnikowy), o łącznej masie ponad 6 t.

WYNIKI KONTROLI

Nieprawidłowości w zakresie badań laboratoryjnych stwierdzono w przypadku 23 partii (co stanowiło 27% partii), w tym:
  • 6 partii mieszanek warzywnych wieloskładnikowych,
  • 6 partii zup warzywnych,
  • 8 partii warzyw na patelnię,
  • 2 partii mieszanek warzywnych z mięsem,
  • 1 partii gotowego drugiego dania.

 

1 2 3

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: