Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010
2011-02-07 00:10
Wyniki kontroli przetworów owocowych i warzywnych przeprowadzonych w latach 2009 - 2010 © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010
Kontrolą objęto przede wszystkim: mrożone zupy warzywne, w tym zupy warzywne z dodatkiem np. grzybów oraz mrożone mieszanki warzywne, mrożone warzywa na patelnię, mrożone drugie dania typu mieszanki warzywne z mięsem lub innymi dodatkami, np. ryżem, makaronem.ZAKRES KONTROLI
Skontrolowano mrożonki pochodzące z 23 zakładów przetwórczych. Nieprawidłowości ujawniono w 17 podmiotach (tj. 74% ogółu skontrolowanych).
Kontrolą objęto:
-
w zakresie badań laboratoryjnych - 85 partii, o łącznej masie ponad 743 t, w tym:
- 34 partie mieszanek warzywnych wieloskładnikowych, o łącznej masie prawie 118 t,
- 21 partii zup warzywnych, o łącznej masie prawie 267 t,
- 15 partii warzyw na patelnię, o łącznej masie ponad 257 t,
- 10 partii warzyw (produkty jednoskładnikowe), o łącznej masie prawie 88 t,
- 2 partie mieszanek warzywnych z mięsem, o łącznej masie ponad 6 t,
- 2 partie gotowych drugich dań (tj. bigos, fasolka po bretońsku), o łącznej masie prawie 1 t,
- 1 partię owoców (produkt jednoskładnikowy), o łącznej masie ponad 6 t.
-
w zakresie znakowania - 90 partii, o łącznej masie prawie 734 t, w tym:
- 36 partii mieszanek warzywnych wieloskładnikowych, o łącznej masie prawie 121 t,
- 22 partie zup warzywnych, o łącznej masie ponad 261 t,
- 15 partii warzyw na patelnię, o łącznej masie ponad 258 t,
- 9 partii warzyw (produkty jednoskładnikowe), o łącznej masie prawie 81 t,
- 5 partii gotowych drugich dań (np. bigos, fasolka po bretońsku, łazanki), o łącznej masie ponad 1 t,
- 2 partie mieszanek warzywnych z mięsem, o łącznej masie ponad 6 t,
- 1 partię owoców (produkt jednoskładnikowy), o łącznej masie ponad 6 t.
WYNIKI KONTROLI
Nieprawidłowości w zakresie badań laboratoryjnych stwierdzono w przypadku 23 partii (co stanowiło 27% partii), w tym:
- 6 partii mieszanek warzywnych wieloskładnikowych,
- 6 partii zup warzywnych,
- 8 partii warzyw na patelnię,
- 2 partii mieszanek warzywnych z mięsem,
- 1 partii gotowego drugiego dania.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl