Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010
2011-02-09 12:40
Udział liczby partii tłuszczów do smarowania o nieprawidłowej jakości handlowej, stwierdzony podczas © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010
CEL KONTROLICelem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne, w tym: tłuszczów (margaryn, margaryn o zawartości trzech czwartych tłuszczu, margaryn półtłustych, tłuszczów do smarowania X%) oraz tłuszczów złożonych (miksów tłuszczowych, miksów o zawartości trzech czwartych tłuszczu, miksów tłuszczowych półtłustych, miksów tłuszczowych do smarowania X%), w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracjami producentów oraz prawidłowości oznakowania opakowań.
ZAKRES KONTROLI
Skontrolowano ogółem 18 podmiotów. Kontrolą objęto:
- w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych – 12 partii tłuszczów do smarowania o łącznej masie 44,1 t,
- w zakresie znakowania – 20 partii tłuszczów do smarowania o łącznej masie 126,2 t.
WYNIKI KONTROLI
Ocena organoleptyczna
Nie stwierdzono nieprawidłowych cech organoleptycznych kontrolowanych tłuszczów do smarowania.
Parametry fizykochemiczne
W wyniku kontroli jakości handlowej zakwestionowano parametry fizykochemiczne 3 partii tłuszczów do smarowania (25,0% skontrolowanych partii tłuszczów do smarowania).
Stwierdzone nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych to:
- zaniżona do 0,1 p.p. kwasowość (miks o zawartości trzech czwartych tłuszczu),
- zaniżona do 0,2 p.p. zawartość tłuszczu (miks o zawartości trzech czwartych tłuszczu),
- zawyżona do 0,6 p.p. zawartość suchej masy beztłuszczowej (tłuszcz do smarowania X%).
Należy zaznaczyć, że niektóre kontrolowane partie tłuszczów do smarowania były kwestionowane ze względu na kilka nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych.
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w poszczególnych grupach tłuszczów do smarowania:
- 2 partie miksów o zawartości trzech czwartych tłuszczu (tj. 100% skontrolowanych partii miksów o zawartości trzech czwartych tłuszczu) – stwierdzono zaniżoną kwasowość oraz zaniżoną zawartość tłuszczu,
- 1 partia tłuszczu do smarowania X% (tj. 100% skontrolowanych partii tłuszczu do smarowania X%) – stwierdzono zawyżoną zawartość suchej masy beztłuszczowej.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl