Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010
2011-02-09 12:40
Przeczytaj także: Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010
Nie stwierdzono nieprawidłowych cech fizykochemicznych miksów tłuszczowych, miksów tłuszczowych do smarowania X% oraz margaryny o zawartości trzech czwartych tłuszczu.
Znakowanie
Zakwestionowano znakowanie opakowań w przypadku 11 partii tłuszczów do smarowania (55,0% skontrolowanych partii tłuszczów do smarowania).
Stwierdzono m.in. następujące nieprawidłowości w znakowaniu:
-
oznakowanie wprowadzające konsumenta w błąd co do charakterystyki środka spożywczego, w tym:
- jego składu [m.in. poprzez nie podanie wszystkich składników wykorzystanych do produkcji środka spożywczego, np. emulgatora E 471, soli lub wyszczególnienie, w wykazie składników, składnika nie zastosowanego podczas produkcji, np. substancji konserwującej E 202, barwnika annato],
- jego rodzaju i składu [m.in. poprzez użycie szaty graficznej typowej dla masła, tj. kolorystyki opakowania, naczynia z lejącą śmietaną oraz dużego napisu „EKSTRA” w czołowej części opakowania, przy równoczesnym podaniu właściwej nazwy rodzajowej i składu produktu drobną czcionką z boku opakowania],
- jego nazwy [m.in. poprzez zastosowanie nazwy niezgodnej z wymaganiami zawartymi w dodatku do załącznika XV rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 roku ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych, np. „tłuszcz do smarowania X%” lub „...masło z olejem” zamiast „miks tłuszczowy”],
- poprzez przypisywanie środkowi spożywczemu działania lub właściwości, których nie posiada [np. użycie sformułowania „zdrowe” w odniesieniu do „tłuszczu do smarowania X%],
-
oznakowanie wprowadzające konsumenta w błąd poprzez nieprawidłowe podanie wykazu składników:
- nie wyszczególnienie składu składnika złożonego,
- nie wymienienie składników występujących w środku spożywczym w porządku malejącym,
- umieszczenie informacji o klasie jakości, podczas gdy deklarowany dokument normalizacyjny nie przewiduje podziału na klasy jakości.
Należy zaznaczyć, że niektóre kontrolowane partie tłuszczów do smarowania były kwestionowane ze względu na kilka nieprawidłowości w zakresie znakowania.
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały wydały 5 decyzji administracyjnych, tj.:
-
2 decyzje nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 14 413 zł, w tym:
- 1 decyzję z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych zafałszowanych na kwotę 9 460 zł,
- 1 decyzję z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej na kwotę 4 953 zł,
- 2 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego na partie towaru o łącznej masie 1,2 t,
- 1 decyzję nakazującą poddanie zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego zabiegom prawidłowego oznakowania i skierowanie do zakładu przetwórstwa spożywczego na partię towaru o masie 0,2 t.
Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 6 zaleceń pokontrolnych oraz przekazały 1 informację do innego wojewódzkiego inspektoratu JHARS.
Przeczytaj także:
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności, tłuszcze do smarowania, IJHARS