Wyższe ceny w październiku
2004-10-26 12:44
Ceny żywności i napojów w pierwszej połowie października wzrosły średnio o 1,2 procent w stosunku do pierwszej połowy września. Najbardziej, bo aż o 10 procent zdrożały owoce - podał w komunikacie Główny Urząd Statystyczny.
Przeczytaj także: Ponad 80 proc. Polaków odczuwa wzrost cen
Na podstawie notowań cen przeprowadzonych przez ankieterów urzędów statystycznych w 79 rejonach badania cen w kraju GUS szacuje, że w I połowie października ceny żywności i napojów bezalkoholowych były wyższe o 1,2 procent w porównaniu z I połową września.Warzywa w pierwszej połowie października w porównaniu z pierwszą połową września podrożały o 4,9 proc., pieczywo i produkty zbożowe o 0,1 proc., mięso o 0,9 proc., ryby o 0,4 proc., oleje i tłuszcze o 1,2 procenta, artykuły nabiałowe o 0,6 proc., alkohol i papierosy o 0,2 proc. Nie zmieniły się ceny cukru i dżemów - podał GUS.
Najbardziej zdrożały owoce - o 10,2 procent.
Analitycy spodziewali się, że wzrost cen będzie mniejszy i nie przekroczy 1 proc. W październiku jednak żywność drożała już tradycyjnie. W ubiegłym roku wzrost ten wyniósł w pierwszej połowie miesiąca 1,4 proc., a więc był wyższy niż obecnie o 0,2 procent.
Według ekonomistów ceny żywności powinny zacząć się stabilizować. Wpływ na to będą miały spadające ceny zbóż, co ustabilizuje ceny mąki, a więc w następstwie ceny pieczywa, kasz i makaronów.
Przeczytaj także:
Dezinflacja. Co to oznacza w praktyce?
oprac. : Grzegorz Gacki / Polska.pl