Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2010
2011-04-08 11:29
Porównanie udziału liczby partii przetworów z mięsa czerwonego ze stwierdzonymi nieprawidłowościami © fot. mat. prasowe
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej produktów, takich jak: wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, kiełbasy homogenizowane i drobno rozdrobnione w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Kontrolą jakości handlowej objęto także wyroby podrobowe, kiełbasy średnio i grubo rozdrobnione oraz konserwy mięsne w zakresie prawidłowości oznakowania.
Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009
ZAKRES KONTROLIKontrolę przeprowadzono w 101 zakładach przetwórstwa mięsnego, co stanowi około 9% zakładów przetwórstwa mięsnego, prowadzących działalność na terenie kraju, znajdujących się w ewidencji WIJHARS.
Kontrolą objęto:
-
w zakresie oceny organoleptycznej – 408 partii wędlin z mięsa czerwonego o łącznej masie 79,2 t, w tym:
- 150 partii wędzonek o łącznej masie 23,5 t,
- 86 partii kiełbas podsuszanych o łącznej masie 10,8 t,
- 61 partii kiełbas homogenizowanych o łącznej masie 27,5 t,
- 40 partii kiełbas suszonych o łącznej masie 5,5 t,
- 44 partie kiełbas drobno rozdrobnionych o łącznej masie 9,0 t,
- 22 partie kiełbas średnio rozdrobnionych o łącznej masie 2,7 t,
- 5 partii kiełbas grubo rozdrobnionych o łącznej masie 0,2 t.
-
w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych – 391 partii wędlin z mięsa czerwonego o łącznej masie 71,1 t, w tym:
- 145 partii wędzonek o łącznej masie 22,1 t,
- 86 partii kiełbas podsuszanych o łącznej masie 10,8 t,
- 59 partii kiełbas homogenizowanych o łącznej masie 21,2 t,
- 43 partie kiełbas drobno rozdrobnionych o łącznej masie 9,0 t,
- 38 partii kiełbas suszonych o łącznej masie 5,4 t,
- 16 partii kiełbas średnio rozdrobnionych o łącznej masie 2,4 t,
- 4 partie kiełbas grubo rozdrobnionych o łącznej masie 0,2 t.
-
w zakresie znakowania – 435 partii przetworów z mięsa czerwonego o łącznej masie 84,7 t, w tym:
- 162 partie wędzonek o łącznej masie 24,2 t,
- 89 partii kiełbas podsuszanych o łącznej masie 11,3 t,
- 62 partie kiełbas homogenizowanych o łącznej masie 27,5 t,
- 51 partii kiełbas drobno rozdrobnionych o łącznej masie 10,1 t,
- 36 partii kiełbas suszonych o łącznej masie 5,2 t,
- 21 partii kiełbas średnio rozdrobnionych o łącznej masie 3,0 t
- 7 partii konserw mięsnych o łącznej masie 2,8 t,
- 5 partii kiełbas grubo rozdrobnionych o łącznej masie 0,3 t,
- 2 partie wyrobów podrobowych o łącznej masie 0,3.
WYNIKI KONTROLI
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 48 partii wędlin z mięsa czerwonego (tj. 12,3% skontrolowanych partii). Nieprawidłowości dotyczyły zawyżonej zawartości wody i zaniżonej zawartości białka, w stosunku do deklaracji producenta oraz obecności niezadeklarowanych surowców drobiowych. Zawyżona zawartość wody oraz stosowanie, innego niż deklarowany, surowca zostały uznane za zafałszowanie.
Wyniki badań pod kątem deklaracji producenta:
- zawyżona zawartość wody w 28 partiach wędlin (zawartość wody była zawyżona do 16,5 p.p.),
- zaniżona zawartość białka w 8 partiach wędlin (zawartość białka była zaniżona do 4,3 p.p.),
- obecność niezadeklarowanych surowców drobiowych, np. MOM-u w 6 partiach wędlin (niedeklarowany surowiec drobiowy stanowił do 31% wyrobu gotowego),
- zawyżona zawartość tłuszczu w 3 partiach wędlin (zawartość tłuszczu była zawyżona do 5,9 p.p.),
- zaniżona zawartość soli w 4 partiach wędlin t (zawartość soli była zaniżona do 1,3 p.p.),
- zawyżona zawartość soli w 1 partii wędlin (zawartość soli była zawyżona o 1,7 p.p.).
Ocena organoleptyczna
Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono przypadku 12 partii wędlin z mięsa czerwonego (tj. 2,9% skontrolowanych partii). Nieprawidłowości dotyczyły występowania kwaśnego posmaku i obecności ścięgien, cząstek chrzęstnych o wielkości do 0,9 cm oraz licznych otworów powietrznych o wielkości do 1,0 cm.
Przeczytaj także:
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl