Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2010
2011-04-08 11:29
Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009
Parametry fizykochemiczne
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 48 partii wędlin z mięsa czerwonego (tj. 12,3% skontrolowanych partii). Nieprawidłowości dotyczyły zawyżonej zawartości wody i zaniżonej zawartości białka, w stosunku do deklaracji producenta oraz obecności niezadeklarowanych surowców drobiowych. Zawyżona zawartość wody oraz stosowanie, innego niż deklarowany, surowca zostały uznane za zafałszowanie.
Wyniki badań pod kątem deklaracji producenta:
- zawyżona zawartość wody w 28 partiach wędlin (zawartość wody była zawyżona do 16,5 p.p.),
- zaniżona zawartość białka w 8 partiach wędlin (zawartość białka była zaniżona do 4,3 p.p.),
- obecność niezadeklarowanych surowców drobiowych, np. MOM-u w 6 partiach wędlin (niedeklarowany surowiec drobiowy stanowił do 31% wyrobu gotowego),
- zawyżona zawartość tłuszczu w 3 partiach wędlin (zawartość tłuszczu była zawyżona do 5,9 p.p.),
- zaniżona zawartość soli w 4 partiach wędlin t (zawartość soli była zaniżona do 1,3 p.p.),
- zawyżona zawartość soli w 1 partii wędlin (zawartość soli była zawyżona o 1,7 p.p.).
Wyniki badań pod kątem grup wędlin:
- 15 partii kiełbas suszonych (tj. ok. 39,5% partii kiełbas suszonych poddanych ocenie) - stwierdzono zawyżoną zawartość wody i zaniżoną zawartość białka;
- 13 partii wędzonek (tj. ok. 8,9% partii wędzonek poddanych ocenie) - stwierdzono zawyżoną zawartość wody, zaniżoną zawartość białka i soli;
- 8 partii kiełbas podsuszanych (tj. 9,3% partii kiełbas podsuszanych poddanych ocenie) - stwierdzono zawyżoną zawartość tłuszczu i wody oraz zaniżoną zawartość soli;
- 6 partii kiełbas homogenizowanych (tj. 10,2% partii kiełbas homogenizowanych poddanych ocenie) - stwierdzono zawyżoną zawartość wody oraz obecność niezadeklarowanych surowców drobiowych;
- 5 partii kiełbas drobno rozdrobnionych (tj. 11,6% partii kiełbas drobno rozdrobnionych poddanych ocenie) - stwierdzono zawyżoną zawartość wody, tłuszczu i soli oraz obecność niezadeklarowanych surowców drobiowych;
- 1 partia kiełbas grubo rozdrobnionych (tj. 25,0% partii kiełbas grubo rozdrobnionych poddanych ocenie) - stwierdzono zaniżoną zawartość białka i soli.
Odnośnie 2 skontrolowanych partii wędlin z mięsa czerwonego stwierdzono jednocześnie odpowiednio zaniżoną zawartość białka i zawyżoną zawartość wody oraz zaniżoną zawartość soli i białka.
Przeczytaj także:
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011

oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl