Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2010
2011-04-08 11:29
Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009
Oprócz tego wydano 65 zaleceń pokontrolnych zobowiązujących producentów do usunięcia nieprawidłowości, 8 grzywien w drodze mandatów karnych, na łączną kwotę 1 500 złotych oraz przekazano 10 spraw do innych instytucji, w tym do Urzędu Skarbowego w celu ustalenia kwoty nienależnej i dodatkowej oraz Inspekcji Weterynaryjnej w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami dotyczącymi alergenów i dozwolonych substancji dodatkowych.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Podsumowując wyniki przeprowadzonej kontroli należy zwrócić uwagę, że najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania wyrobów gotowych, tj. 32,9% skontrolowanych partii przetworów z mięsa czerwonego w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych.
Kwestionowano nieprawidłowo podany wykaz składników, tj. brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji, np. alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, wody, aromatów czy przypraw oraz stosowanie informacji wprowadzającej konsumenta w błąd co do składu wyrobu, tj. umieszczenie w wykazie składników surowca mięsnego niezgodnie z recepturą, np. cielęciny zamiast wieprzowiny, co do trwałości produktu, tj. bezpodstawne wydłużenie terminu przydatności do spożycia.
W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 12,3% partii wędlin. Nieprawidłowości dotyczyły głównie zawyżonej zawartości wody. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono odnośnie parametrów fizykochemicznych kiełbas suszonych, tj. 39,5% spośród wszystkich wędlin tego rodzaju.
W zakresie cech organoleptycznych zakwestionowano 2,9% partii wędlin poddanych kontroli, z uwagi na obecność licznych otworów powietrznych oraz cząstek chrzęstnych.
Porównując wyniki kontroli, obejmujących podobny asortyment, tj. wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, przeprowadzonych w IV kwartale 2010 r. oraz IV kwartale 2009 r. (produktami priorytetowymi były kiełbasy suszone i podsuszane) można zaobserwować mniejszy udział partii wędlin nieprawidłowo oznakowanych o ok. 4,5 p.p. w stosunku do 2009 r.
Wyniki analiz laboratoryjnych pokazały, że pod koniec 2010 r., w porównaniu do IV kwartału 2009 r., udział liczby partii z nieprawidłowościami w zakresie parametrów fizykochemicznych był mniejszy o ok. 1,2 p.p.
fot. mat. prasowe
Porównanie udziału liczby partii przetworów z mięsa czerwonego ze stwierdzonymi nieprawidłowościami
Przeczytaj także:
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl