Śląskie restauracje on-line
2004-12-15 00:04
13 grudnia 2004 ruszył największy na Śląsku wortal restauracyjny z bazą danych zawierającą 517 restauracji z terenu województwa śląskiego z wyłączeniem Częstochowy i okolic.
Przeczytaj także: HoReCa 2021: niższa sprzedaż, wyższe koszty i brak pracowników
Teleankieterzy wortalu w ciągu ostatnich tygodni zebrali najbardziej aktualne dane dotyczące śląskiego rynku restauracyjnego, m.in. pozyskano informacje o klimatyzacji, wydzielonych miejscach zabaw dla dzieci oraz akceptacji zwierząt.- "Na widelcu" to obecnie wortal zawierający największą ilość najbardziej aktualnych informacji – mówi Jarosław Gibas, wieloletni śląski recenzent kulinarny i pomysłodawca wortalu – Szacujemy, że ten rynek jest o wiele większy i do wszystkich restauracji, prędzej czy później, nasi ankieterzy dotrą. Biadolenie, że na Śląsku "nie ma gdzie pójść" przestało być zasadne.
Oprócz bazy danych wortal zawiera również część redakcyjną, której zadaniem jest zebranie w jednym miejscu całego kompendium restauracyjnej wiedzy. Można się tu dowiedzieć nie tylko "gdzie zjeść", ale również "jak zjeść". W części redakcyjnej wortalu znalazły się działy poświęcone alkoholom, owocom morza, serom i wielu innym.
- Zależy nam na współpracy z internautami – mówi Dorota Mrówka, odpowiedzialna za redakcję wortalu – nasza ocena restauracji nie musi się przecież zgadzać z oceną innych, dlatego też pod wpisem każdej restauracji czy też jakimkolwiek tematycznym artykułem przewidzieliśmy jeszcze w tym roku możliwość wypowiedzi i dyskusji internautów.
Twórcy technologii wortalu – katowicka firma Cyberstudio - zapowiadają w przyszłości uruchomienie serwisu wyszukiwania poszczególnych dań, możliwość wirtualnego zwiedzania restauracji, czy też poszukiwania poprzez wortal ofert pracy w restauracjach.
Przeczytaj także:
10 zaskakujących trendów w polskiej gastronomii

oprac. : Beata Szkodzin / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
restauracje, Śląsk, wortal restauracyjny, baza restauracji, województwo śląskie