Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
2011-07-08 11:10
Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw I kw. 2010
- niespełnienia wymagań dotyczących prezentacji - 10 partii. Kwestionowane partie nie spełniały wymagań dotyczących jednolitości odmianowej, jednolitości wielkości oraz pochodzenia produktów prezentowanych w jednym opakowaniu – w przypadku norm szczegółowych,
- niespełnienia wymagań dotyczących dojrzałości - 1 partia mandarynek. Partia nie spełniała wymagań odnośnie minimalnej zawartości soku określonych w szczegółowej normie handlowej dla owoców cytrusowych.
Znakowanie
Wymagań odnośnie znakowania, nie spełniało 301 partii świeżych owoców i warzyw o łącznej masie 19,6 t, (tj. 16% wszystkich skontrolowanych partii i 10% masy skontrolowanych partii).
Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości
- podawanie błędnych informacji o kraju pochodzenia, tj. na wywieszce przy produkcie podawano więcej niż jeden kraj pochodzenia lub kraj pochodzenia inny niż na opakowaniu (co stanowiło 5% skontrolowanych partii),
- brak informacji o kraju pochodzenia (co stanowiło 3% skontrolowanych partii),
- brak cech identyfikacyjnych, tj. nazwy i adresu pakującego i/lub wysyłającego,
- brak informacji o klasie jakości, nazwie odmiany, wielkości - w przypadku norm szczegółowych,
- podawanie błędnych informacji o klasie jakości, nazwie odmiany lub wielkości, np. na wywieszce przy produkcie podawano klasę jakości lub nazwę odmiany inną niż deklarowana na opakowaniu lub umieszczano więcej niż jedną nazwę odmiany - w przypadku norm szczegółowych,
- podawanie klasy jakości na produktach objętych wymaganiami ogólnej normy handlowej, w której brak jest przepisów dotyczących klasyfikacji.
Niektóre z kontrolowanych partii nie spełniały jednocześnie kilku wymagań określonych w normach jakości handlowej.
Pozostałe nieprawidłowości
- umieszczanie niepełnych informacji w fakturach i dokumentach towarzyszących (w 80 skontrolowanych podmiotach),
- niedopełnienie obowiązku przekazania informacji o ilości wprowadzonych do obrotu owoców i warzyw (w 2 skontrolowanych podmiotach),
- brak legalizacji wag (w 1 skontrolowanym podmiocie).
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
- 17 decyzji administracyjnych, w tym 12 decyzji nakazujących poddanie artykułów rolno-spożywczych zabiegom prawidłowego oznakowania, 4 decyzje zakazujące wprowadzenia artykułu rolno-spożywczego do obrotu, 1 decyzję o przeklasyfikowaniu artykułu do niższej klasy.
- 83 mandaty karne na łączną kwotę 18 000 zł.
Przeczytaj także:
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
![Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011 Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/kontrola-jakosci-owocow/Jakosc-owocow-i-warzyw-w-III-kw-2011-86095-150x100crop.jpg)
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl