eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysłJakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011

Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011

2011-07-11 00:15

Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011

Udział zakwestionowanych liczby partii przetworów mlecznych ogółem oraz należących do grupy Premium © fot. mat. prasowe

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (2)

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (oprócz WIJHARS w Kielcach) przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów mlecznych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów mlecznych: masła, serów podpuszczkowych, mleka, śmietanki, śmietany, tłuszczów mlecznych do smarowania X%, mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych, serków smakowych, serów smażonych oraz topionych z uwzględnieniem produktów z grupy Premium na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.

Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory mleczne w III kw. 2010

ZAKRES KONTROLI

Kontrolę przeprowadzono w 81 podmiotach (tj. 34,6% podmiotów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa mleka na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w I kwartale 2011 roku). Jakość handlową przetworów mlecznych zakwestionowano w przypadku 51,9% skontrolowanych zakładów przetwórczych.

Kontrolą objęto:
  • w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych – 263 partie przetworów mlecznych, o łącznej masie 272,8 t oraz łącznej objętości 307,8 hl,
  • w zakresie znakowania – 288 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 301,9 t oraz łącznej objętości 367,2 hl.

Spośród skontrolowanych partii przetworów mlecznych 50 partii o łącznej masie 45,4 t oraz łącznej objętości 288,6 hl należało do produktów z grupy Premium, tj. posiadających znak PDŻ, wyróżnienia, m.in.: „Złoty Medal MTP”, „Zielony Certyfikat”, będących laureatami targów, np. „Mlecznej Rewii”, „Mleko-Expo” oraz konkursów, np. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

WYNIKI KONTROLI

W zakresie cech organoleptycznych wymagań nie spełniało 16 partii przetworów mlecznych (6,1% skontrolowanych partii) o łącznej masie 9,5 t, kwestionowanych, m. in. ze względu na: nieprawidłowe oczkowanie i stopień wygniecenia oraz niewłaściwą barwę i konsystencję.

W zakresie parametrów fizykochemicznych wymagań nie spełniało 56 partii przetworów mlecznych (21,3% skontrolowanych partii) o łącznej masie 38,2 t oraz łącznej objętości 9,1 hl, w tym:
  • 37 partii serów podpuszczkowych (22,8% skontrolowanych partii serów podpuszczkowych);
  • 14 partii masła (17,9% skontrolowanych partii masła);
  • 2 partie tłuszczu mlecznego do smarowania X% (40,0% skontrolowanych partii tłuszczu mlecznego do smarowania X%);
  • 1 partia sera twarogowego (16,7% skontrolowanych partii serów twarogowych),
  • 1 partia mleka (20,0% skontrolowanych partii mleka),
  • 1 partia śmietanki (50,0% skontrolowanych partii śmietanki).

Badania fizykochemiczne obejmowały m.in. oznaczenie: zawartości tłuszczu, zawartości tłuszczu w suchej masie, zawartości wody, zawartości suchej masy, zawartości suchej masy beztłuszczowej, zawartości soli, kwasowości, obecności tłuszczów obcych, punktu zamarzania, zawartości wolnych kwasów tłuszczowych.

Wyniki badań pod kątem grup asortymentowych:
  • masło:
    • zawyżona do 1,5 p.p. zawartość wody,
    • zaniżona do 1,0 p.p. zawartość tłuszczu,
  • sery podpuszczkowe:
    • zawyżona do 7,3 p.p. zawartość wody,
    • zaniżona do 5,7 p.p. zawartość wody,
    • zaniżona do 5,1 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie,
    • zawyżona do 3,0 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie,
  • tłuszcz mleczny do smarowania X%:
    • zawyżona do 2,0 p.p. zawartość tłuszczu,
  • mleko pasteryzowane:
    • zawyżony punkt zamarzania,
  • śmietanka:
    • zaniżona do 1,0 p.p. zawartość tłuszczu,
  • sery twarogowe:
    • zawyżona do 4,5 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie.

 

1 2

następna

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: