Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011
2011-07-11 00:15
Udział zakwestionowanych liczby partii przetworów mlecznych ogółem oraz należących do grupy Premium © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory mleczne w III kw. 2010
ZAKRES KONTROLIKontrolę przeprowadzono w 81 podmiotach (tj. 34,6% podmiotów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa mleka na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w I kwartale 2011 roku). Jakość handlową przetworów mlecznych zakwestionowano w przypadku 51,9% skontrolowanych zakładów przetwórczych.
Kontrolą objęto:
- w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych – 263 partie przetworów mlecznych, o łącznej masie 272,8 t oraz łącznej objętości 307,8 hl,
- w zakresie znakowania – 288 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 301,9 t oraz łącznej objętości 367,2 hl.
Spośród skontrolowanych partii przetworów mlecznych 50 partii o łącznej masie 45,4 t oraz łącznej objętości 288,6 hl należało do produktów z grupy Premium, tj. posiadających znak PDŻ, wyróżnienia, m.in.: „Złoty Medal MTP”, „Zielony Certyfikat”, będących laureatami targów, np. „Mlecznej Rewii”, „Mleko-Expo” oraz konkursów, np. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
WYNIKI KONTROLI
W zakresie cech organoleptycznych wymagań nie spełniało 16 partii przetworów mlecznych (6,1% skontrolowanych partii) o łącznej masie 9,5 t, kwestionowanych, m. in. ze względu na: nieprawidłowe oczkowanie i stopień wygniecenia oraz niewłaściwą barwę i konsystencję.
W zakresie parametrów fizykochemicznych wymagań nie spełniało 56 partii przetworów mlecznych (21,3% skontrolowanych partii) o łącznej masie 38,2 t oraz łącznej objętości 9,1 hl, w tym:
- 37 partii serów podpuszczkowych (22,8% skontrolowanych partii serów podpuszczkowych);
- 14 partii masła (17,9% skontrolowanych partii masła);
- 2 partie tłuszczu mlecznego do smarowania X% (40,0% skontrolowanych partii tłuszczu mlecznego do smarowania X%);
- 1 partia sera twarogowego (16,7% skontrolowanych partii serów twarogowych),
- 1 partia mleka (20,0% skontrolowanych partii mleka),
- 1 partia śmietanki (50,0% skontrolowanych partii śmietanki).
Badania fizykochemiczne obejmowały m.in. oznaczenie: zawartości tłuszczu, zawartości tłuszczu w suchej masie, zawartości wody, zawartości suchej masy, zawartości suchej masy beztłuszczowej, zawartości soli, kwasowości, obecności tłuszczów obcych, punktu zamarzania, zawartości wolnych kwasów tłuszczowych.
Wyniki badań pod kątem grup asortymentowych:
-
masło:
- zawyżona do 1,5 p.p. zawartość wody,
- zaniżona do 1,0 p.p. zawartość tłuszczu,
-
sery podpuszczkowe:
- zawyżona do 7,3 p.p. zawartość wody,
- zaniżona do 5,7 p.p. zawartość wody,
- zaniżona do 5,1 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie,
- zawyżona do 3,0 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie,
-
tłuszcz mleczny do smarowania X%:
- zawyżona do 2,0 p.p. zawartość tłuszczu,
-
mleko pasteryzowane:
- zawyżony punkt zamarzania,
-
śmietanka:
- zaniżona do 1,0 p.p. zawartość tłuszczu,
-
sery twarogowe:
- zawyżona do 4,5 p.p. zawartość tłuszczu w suchej masie.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl