Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011
2011-07-12 00:31
Udział liczby partii przetworów rybnych z nieprawidłowościami w zakresie znakowania i parametrów fiz © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010
ZAKRES KONTROLIKontrolę przeprowadzono w 62 podmiotach (tj. 31,3% podmiotów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa ryb na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w I kwartale 2011 roku). Jakość handlową przetworów rybnych zakwestionowano w przypadku 53,2% skontrolowanych zakładów przetwórczych.
Kontrolą objęto:
- w zakresie oceny organoleptycznej – 202 partie przetworów rybnych, o łącznej masie 207,8 t,
- w zakresie parametrów fizykochemicznych – 205 partii przetworów rybnych, o łącznej masie 243,1 t,
- w zakresie znakowania – 230 partii przetworów rybnych o łącznej masie 307,9 t.
Spośród skontrolowanych partii przetworów rybnych 17 partii o łącznej masie 11,7 t należało do produktów z grupy Premium, tj. posiadających znak PDŻ, wyróżnienia, np. laureat konkursu „Małopolski Smak” oraz określenie Premium w nazwie wyrobu.
WYNIKI KONTROLI
W zakresie cech organoleptycznych wymagań nie spełniały 4 partie przetworów rybnych (2,0% skontrolowanych partii) o łącznej masie 1,3 t, kwestionowane ze względu na zjełczały smak i zapach mięsa, liczne przebarwienia i odkształcenia ryb, niewłaściwy stopień rozdrobnienia mięsa i niezgodną z deklaracją zawartość warzyw.
W zakresie parametrów fizykochemicznych wymagań nie spełniało 25 partii przetworów rybnych (12,2% skontrolowanych partii) o łącznej masie 15,2 t, w tym:
- 15 partii marynat rybnych (18,1% skontrolowanych partii marynat rybnych);
- 5 partii ryb wędzonych (20,0% skontrolowanych partii ryb wędzonych);
- 3 partie konserw rybnych (9,1% skontrolowanych partii konserw rybnych);
- 2 partie ryb mrożonych (6,1% skontrolowanych partii ryb mrożonych).
Wyniki badań pod kątem grup asortymentowych
-
ryby mrożone:
- zaniżona zawartość mięsa ryby do 7,5 p.p.,
- zawyżona zawartość glazury do 8,0 p.p.
-
konserwy rybne:
- zaniżona zawartość mięsa ryby do 25,0 p.p.,
-
ryby wędzone:
- zawyżona zawartość wody do 3,6 p.p.,
-
marynaty rybne:
- zaniżona zawartość mięsa ryby do 43,3 p.p.,
- zaniżona masa netto produktu do 4,8 p.p.,
- zaniżona zawartość składnika niemięsnego do 5,2 p.p.
Badania laboratoryjne obejmowały oznaczenie zawartości: tłuszczu, soli, cukru, składników stałych (w tym mięsa), zalewy oraz kwasowości ogólnej i próby termostatowej.
W zakresie znakowania wymagań nie spełniały 72 partie przetworów rybnych (31,3% skontrolowanych partii przetworów rybnych) o łącznej masie 69,2 t.
Nieprawidłowości dotyczyły, m. in. niewłaściwie podanego wykazu składników, w tym braku wszystkich surowców wykorzystanych w procesie produkcji, np.: alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, octu, soli lub warzyw; stosowania informacji wprowadzających konsumenta w błąd co do sposobu produkcji, np. przez podanie dwóch wykluczających się wzajemnie metod wytworzenia „połów na morzu” i „produkt akwakultury”, trwałości produktu przez bezpodstawne wydłużenie terminu przydatności do spożycia do 41 dni, składu przez umieszczenie w wykazie składników surowców nie wykorzystanych do produkcji, np. sera feta oraz gatunku ryb, tj. limanda żółtopłetwa wprowadzana była do obrotu jako sola.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl