Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011
2011-07-12 00:31
Przeczytaj także: Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 34 zalecenia pokontrolne oraz 14 decyzji administracyjnych, w tym:
- 2 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzania do obrotu zafałszowanych artykułów rolno – spożywczych na kwotę 4 000 złotych,
- 2 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej na łączną kwotę 1 500 złotych,
- 10 decyzji nakazujących poddanie art. rolno-spożywczego zabiegom prawidłowego oznakowania.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
W toku działań kontrolnych stwierdzono, że 12,2% skontrolowanych partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast 31,3% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych.
W I kwartale b.r. wykazano również 2,0% przetworów rybnych o nieprawidłowych cechach organoleptycznych.
Parametry fizykochemiczne przetworów rybnych z grupy Premium zakwestionowano w przypadku 4,0% partii ryb wędzonych poddanych kontroli.
W grupie produktów Premium nieprawidłowe oznakowanie posiadało 3,3% partii konserw rybnych i 1,8% partii ryb wędzonych poddanych kontroli w przedmiotowym zakresie.
Wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych (w tym konserw i marynat rybnych oraz ryb mrożonych), przeprowadzonej w I kwartale 2010 r. wykazały nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w 20,0% skontrolowanych partii.
Grupą asortymentową najczęściej kwestionowaną były konserwy rybne, tj. 30,8% partii konserw rybnych skontrolowanych nie spełniało deklaracji producenta w przedmiotowym zakresie. Dla porównania w przypadku ryb mrożonych wykazano nieprawidłowości odnośnie 9,7% skontrolowanych partii ryb mrożonych.
Podczas kontroli ryb wędzonych i solonych oraz konserw i marynat rybnych w III kwartale 2010 r. kwestionowano parametry fizykochemiczne 17,4% skontrolowanych partii. Badania laboratoryjne wykazały nieprawidłowości w przypadku 36,4% partii skontrolowanych marynat rybnych, a skontrolowane partie ryb wędzonych zakwestionowano w przypadku 7,3%.
Na podstawie powyższego można zauważyć, że produkty rybne poddane w czasie produkcji złożonym procesom technologicznym, np. marynaty rybne, mającym na celu przedłużenie ich trwałości, umieszczone w szczelnych opakowaniach z dodatkiem warzyw, oleju i przypraw, wykazują większy procent nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w porównaniu do przetworów rybnych, przetworzonych w mniejszym stopniu tak jak ryby wędzone czy mrożone.
Z uwagi na różnorodność asortymentową, występującą podczas kontroli w poszczególnych kwartałach, nie można jednoznacznie określić tendencji jakie rysują się w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych.
fot. mat. prasowe
Udział liczby partii przetworów rybnych z nieprawidłowościami w zakresie znakowania i parametrów fiz
Udział liczby partii przetworów rybnych z nieprawidłowościami w zakresie znakowania i parametrów fizykochemicznych w stosunku do wszystkich partii skontrolowanych w 2010 r. oraz I kwartale 2011 r. (w %)

1 2
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl