Inflacja VI 2011
2011-07-15 09:58
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2011 r., w porównaniu z poprzednim miesiącem, obniżyły się - po raz pierwszy od sierpnia ub. roku - o 0,4%. W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miał w czerwcu spadek cen żywności (o 2,0%) oraz opłat w zakresie łączności (o 1,7%) i transportu (o 0,3%), co obniżyło wskaźnik odpowiednio o 0,45 pkt proc., 0,07 pkt proc. i 0,03 pkt proc. Podwyżki cen towarów i usług związanych z mieszkaniem (o 0,2%) podniosły ten wskaźnik o 0,05 pkt proc.
Przeczytaj także: Inflacja V 2011
W II kwartale br., w stosunku do kwartału poprzedniego, ceny towarów i usług konsumpcyjnych były wyższe o 1,5% (w porównaniu do analogicznego okresu 2010 r. – o 4,6%). Wzrosły ceny odzieży i obuwia (o 3,7%), żywności (o 2,8%), a także opłaty związane z transportem (o 2,7%). Obniżyły się natomiast opłaty w zakresie łączności (o 1,3%).Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w skali roku w czerwcu był niższy niż w maju br. (4,2% wobec 5,0%), lecz nadal znajdował się powyżej górnej granicy odchyleń od celu inflacyjnego określonego przez Radę Polityki Pieniężnej (2,5%). Największy wpływ na ukształtowanie się wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych na tym poziomie miały podwyżki cen żywności (o 6,7%) oraz opłat związanych z mieszkaniem (o 5,1%), które podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 1,46 pkt proc. i 1,30 pkt proc. Spadek cen w zakresie łączności (o 3,6%) obniżył wskaźnik w tym okresie o 0,16 pkt proc.
Czerwiec to pierwszy miesiąc br. w którym obniżyły się ceny żywności (o 2,0%, wobec wzrostu o 1,3% w maju br.). Najbardziej potaniały warzywa (o 14,4%). Drugi z kolei miesiąc znacznie taniał cukier, za który w czerwcu br., płacono o 7,7% mniej niż w poprzednim miesiącu. W następstwie zmian cen skupu żywca, ceny mięsa obniżyły się przeciętnie o 0,6%, w tym drobiu – o 4,0%, mięsa wieprzowego – o 0,2%, przy wzroście cen mięsa wołowego – o 0,4%. Utrzymał się obserwowany od kwietnia br. spadek cen jaj, za które należało zapłacić o 0,3% mniej niż w maju br. W czerwcu br. odnotowano natomiast wzrost cen owoców (o 1,6%). Nadal drożały artykuły w grupie „tłuszcze roślinne”, za które w czerwcu br. płacono przeciętnie o 1,1% więcej niż w poprzednim miesiącu. Czerwiec to kolejny miesiąc br., w którym konsumenci więcej płacili za przetwory młynarskie (o 0,8%), masło i ryż (po 0,6%), a także wędliny i ryby (po 0,5%). W czerwcu br. zanotowano wzrost cen napojów bezalkoholowych (o 0,6%), w tym kawy – o 1,4%, soków – o 0,8%, herbaty – o 0,5%, a wód mineralnych lub źródlanych – o 0,1%. Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 1,5% więcej niż w poprzednim miesiącu. W niewielkim stopniu podrożały napoje alkoholowe (o 0,1%).
W czerwcu br., w związku z początkiem wyprzedaży kolekcji sezonowej, ceny odzieży obniżyły się o 0,5%, a obuwia – o 0,2%.
Przeczytaj także:
Pandemia hamuje konsumpcję i rozpędza inflację
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl