Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
2011-07-29 11:45
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok w I kwartale br. wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie realizacji zaleceń pokontrolnych wydanych podczas kontroli jakości handlowej (planowych i doraźnych zleconych przez Głównego Inspektora JHARS i/lub wojewódzkiego inspektora JHARS) oraz zachowania określonego terminu ich realizacji, na podstawie przepisów ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Przeczytaj także: Kontrola żywności: produkty chronione I-VI 2011
ZAKRES KONTROLIKontrolę przeprowadzono w 185 podmiotach gospodarczych, którym wydano zalecenia pokontrolne, w tym głównie w piekarniach (56 podmioty), zakładach garmażeryjnych (25), zakładach mięsnych (22), podmiotach zajmujących się obrotem i sprzedażą świeżych owoców i warzyw (14), mleczarniach (13).
Kontrolą objęto podmioty, którym wydano zalecenia pokontrolne dotyczące nieprawidłowości:
- w zakresie znakowania – 162 jednostki,
- w zakresie parametrów fizykochemicznych – 37 jednostek,
- w zakresie cech organoleptycznych – 6 skontrolowanych jednostek.
Należy zaznaczyć, że w wielu jednostkach zalecenia dotyczyły kilku z ww. nieprawidłowości.
W toku kontroli w celu sprawdzenia wykonania zaleceń pokontrolnych dotyczących nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych pobrano 63 próbki, w tym: 33 próbki przetworów z mięsa czerwonego, 9 próbek przetworów mlecznych, 7 próbek wyrobów garmażeryjnych, 5 próbek makaronu, 4 próbki wyrobów czekoladowych oraz 5 próbek innych artykułów.
WYNIKI KONTROLI
Zaleceń pokontrolnych nie zrealizowało 26 podmiotów (14,1 % podmiotów objętych kontrolą), w tym głównie: podmioty zajmujące się obrotem i sprzedażą świeżych owoców i warzyw (6 jednostek), podmioty produkujące wyroby piekarskie i ciastkarskie (5 jednostek), podmioty produkujące przetwory z mięsa czerwonego (4 jednostki), podmioty produkujące przetwory owocowe i warzywne (2 jednostki), podmioty produkujące przetwory mleczne (2 jednostki), podmioty produkujące wyroby garmażeryjne (2 jednostki).
Na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych zakwestionowano jakość 10 partii różnych artykułów, w tym ze względu na:
- cechy organoleptyczne, tj. niewłaściwą strukturę i konsystencję twarogu, grudkowatą, lekko luźną, - 1 partia przetworu mlecznego,
-
parametry fizykochemiczne:
- zawyżoną zawartość tłuszczu do 2,36 p.p., zaniżoną zawartość tłuszczu do 1,2 p.p., zawyżoną zawartość wody o 1,2 p.p. - 5 partii przetworów mlecznych,
- zaniżoną zawartość białka do 2,4 p.p., zawyżoną zawartość tłuszczu o 5,3 p.p., zawyżoną zawartość soli o 0,5 p.p., zawartość skrobi – 0,3%, przy braku deklaracji obecności skrobi na etykiecie produktu – 4 patie przetworów z mięsa czerwonego,
- zawyżoną zawartość soli o 0,4 p.p. – 1 partia wyrobu garmażeryjnego.
W przypadku 4 z 10 zakwestionowanych artykułów, badania laboratoryjne wykazały niewłaściwą jakość handlową w stosunku do deklaracji producenta ze względu na tę samą wadę:
- śmietana homogenizowana 18% - zaniżenie zawartości tłuszczu,
- śmietanka pasteryzowana 30% i ser twarogowy półtłusty - zawyżenie zawartości tłuszczu,
- szynka tyrolska, produkt blokowy średnio rozdrobniony - zaniżenie zawartości białka.
Ponadto, badania laboratoryjne wykazały, że w przypadku:
- 2 przetworów z mięsa czerwonego i 1 wyrobu garmażeryjnego stwierdzono tę samą wadę co w innym przetworze tego samego producenta kwestionowanym podczas wcześniejszej kontroli,
- 1 przetworu mlecznego i 1 przetworu z mięsa czerwonego stwierdzono inne wady niż kwestionowane podczas wcześniejszej kontroli,
- 1 przetworu mlecznego stwierdzono zawyżoną zawartość tłuszczu, natomiast podczas wcześniejszej kontroli zakwestionowano zaniżoną zawartość tłuszczu.
Przeczytaj także:
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011

oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych, kontrola jakości, oznakowanie żywności, IJHARS