Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
2011-08-18 12:27
![Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011 Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/jakosc-produktow-spozywczych/Jakosc-zywnosci-oliwa-z-oliwek-w-II-kw-2011-74587-200x133crop.jpg)
Udział liczby partii oliwy z oliwek nieprawidłowo oznakowanych © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
CEL KONTROLICelem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej oliwy z oliwek, w zakresie zgodności z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 roku w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy oraz prawidłowości znakowania oliwy z oliwek, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami.
ZAKRES KONTROLI
Kontrolą objęto trzy kategorie oliwy z oliwek, które zgodnie z rozporządzeniem UE mogą być wprowadzane do obrotu na etapie detalicznym, tj. oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Ekstra Virgin), oliwę z oliwek - złożoną z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oliwę z wytłoczyn z oliwek.
Kontrolę przeprowadzono w 7 podmiotach wprowadzających do obrotu oliwę z oliwek (tj. skontrolowano 31,8 % podmiotów będących w ewidencji wojewódzkich inspektoratów JHARS przeprowadzających kontrolę).
Kontrolą objęto:
-
w zakresie zgodności parametrów fizykochemicznych z obowiązującymi przepisami– 14 partii oliwy z oliwek o łącznej objętości 26 862,5 l, w tym:
- 8 partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) o łącznej objętości 16 975,5 l,
-
w zakresie znakowania– 23 partie oliwy z oliwek o łącznej objętości 38 943,5 l, w tym:
- 14 partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) o łącznej objętości 23 318,5 l.
WYNIKI KONTROLI
Parametry fizykochemiczne
W zakresie parametrów fizykochemicznych wszystkie partie oliwy z oliwek objęte kontrolą, spełniały wymagania określone w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 roku w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy.
Znakowanie
Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 4 (17,4%) kontrolowanych partii oliwy z oliwek o łącznej objętości 8 531,5 l (21,9% skontrolowanej objętości), w tym:
- 2 partii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) o łącznej objętości 2 796,0 l,
- 2 partii oliwy z oliwek (oliwy złożonej z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia) o łącznej objętości 5 735,5 l.
![Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011 Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/jakosc-produktow-spozywczych/Jakosc-zywnosci-wyroby-czekoladowe-w-II-kw-2011-77251-150x100crop.jpg)
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl