Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
2011-09-22 11:19
Udział liczby partii wyrobów czekoladowych, ciastkarskich i cukierniczych o nieprawidłowej jakości h © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
I. CEL KONTROLICelem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wyrobów czekoladowych: czekolad, czekoladek (pralinek), wyrobów czekoladowanych (w czekoladzie) oraz kakao z uwzględnieniem produktów z grupy Premium, na zgodność z obowiązującymi przepisami prawnymi oraz deklaracjami producentów.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 37 podmiotach gospodarczych (tj. 72,5 % zarejestrowanych w WIJHARS), prowadzących działalność na terenie 11 województw.
Kontrolą objęto:
- w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych – 106 partii wyrobów czekoladowych i kakao, o łącznej masie 244,5 t,
- w zakresie znakowania – 153 partie wyrobów cukierniczych i ciastkarskich, o łącznej masie 278,6 t.
Spośród skontrolowanych partii wyrobów czekoladowych 24 partie, o łącznej masie 49,6 t, należały do produktów z grupy Premium, tj. posiadały znak jakości PDŻ, określenie Premium w pobliżu nazwy wyrobu lub wyróżniające na rynku szczególne cechy, np. czekolada o zwiększonej zawartości masy kakaowej lub wyrób wyprodukowany ekologicznymi metodami.
III. WYNIKI KONTROLI
Ocena organoleptyczna
Wszystkie skontrolowane partie wyrobów czekoladowych i kakao posiadały prawidłowe cechy organoleptyczne.
Parametry fizykochemiczne
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 7 partii wyrobów czekoladowych (6,6 % skontrolowanych w tym zakresie partii), o łącznej masie 3,0 t (1,2 % skontrolowanej masy).
Nieprawidłowości w odniesieniu do deklaracji producenta:
- zaniżona do 4,5 p.p. zawartość kuwertury w 3 partiach wyrobów czekoladowanych (w czekoladzie),
- zawyżona o 0,4 p.p. wilgotność w 1 partii czekolady do picia o obniżonej zawartości tłuszczu,
- zaniżona o 18,8 p.p. zawartość suchej masy w nadzieniu w 1 partii czekoladek (pralin),
- zaniżona o 5,4 p.p. zawartość cukrów ogółem w 1 partii czekolady nadziewanej,
- zaniżona o 1,2 p.p. zawartość tłuszczu w nadzieniu w 1 partii czekolady nadziewanej.
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 18,8 % skontrolowanych partii wyrobów czekoladowanych (w czekoladzie), 33,3 % skontrolowanych partii czekolad nadziewanych, 50,0 % skontrolowanych partii czekolady do picia o obniżonej zawartości tłuszczu oraz 5,6 % skontrolowanych partii czekoladek (pralin).
W przypadku skontrolowanych partii kakao nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych.
Znakowanie
Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 57 partii wyrobów cukierniczych i ciastkarskich (37,3 % skontrolowanych wyrobów), o łącznej masie 72,9 t (26,2 % skontrolowanej masy).
Nieprawidłowości dotyczyły, m. in.:
- niewłaściwie podanego wykazu składników, np. brak wyszczególnienia w wykazie wszystkich składników użytych w produkcji wyrobu; podanie składników w nieprawidłowej kolejności (bez zachowania porządku malejącego wg ich masy),
- braku wskazania pełnej nazwy składnika alergennego, tj. w składzie wymieniono m.in. „lecytynę” bez wskazania źródła jej pochodzenia, podczas gdy faktycznie stosowana była „lecytyna sojowa” pochodząca ze składnika alergennego,
- podania na opakowaniu produktu jedynie nazwy fantazyjnej nie precyzującej rodzaju danego wyrobu, np. „Maxy o smaku …”, przy jednoczesnym braku dodatkowego opisu środka spożywczego umożliwiającego jego odróżnienie od innych produktów,
-
stosowania w oznakowaniu informacji wprowadzających konsumenta w błąd co do charakterystyki środka spożywczego, w tym:
- rodzaju i składu poprzez użycie nazwy „… - Czekoladki z wiśnią w likierze”, sugerującej, iż nadzienie składa się z wiśni i likieru, a faktycznie w wykazie składników nie wyszczególniono likieru, a jedynie „alkohol”,
- miejsca pochodzenia poprzez umieszczenie na opakowaniu środka spożywczego wyprodukowanego na Węgrzech i opakowanego w Polsce informacji: „Wyprodukowano w Polsce, UE”,
- braku w oznakowaniu czekoladek (pralinek) dodatkowego określenia informującego, iż czekolada użyta w produkcji pralin zawiera tłuszcze roślinne inne niż tłuszcz kakaowy, tj.: „oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne”.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl