Rolnictwo ekologiczne w Polsce 2009-2010
2011-09-30 12:05
Przeczytaj także: Ustawa o rolnictwie ekologicznym - zmiany
Produkcja wybranych ekologicznych artykułów rolno-spożywczych w latach 2009-2010
Produkcja mleka krowiego w 2009 r. wyniosła 362 269,5 hektolitrów, a w 2010 r. wzrosła o 3,9 % i wynosiła 376 304,0 hektolitrów. W 2009 r. największą produkcją mleka ekologicznego charakteryzowały się województwa: małopolskie, podkarpackie i warmińsko-mazurskie, natomiast w 2010 r. - województwa małopolskie, podkarpackie oraz zachodniopomorskie.
W 2009 r. produkcja ekologiczna przetworów z owoców i warzyw wynosiła 85 451,6 ton, natomiast w 2010 r. – 37 809,1 ton, co stanowiło spadek o 55,8 % w porównaniu do roku poprzedniego. Sytuacja ta najprawdopodobniej ma związek z powodzią jaka wystąpiła w Polsce w 2010 r. oraz zwiększeniem wywozu świeżych owoców i warzyw poza granice państwa.
fot. mat. prasowe
Rodzaje wariantów w ramach pakietu rolnictwo ekologiczne w PROW 2004-2006
Rodzaje wariantów w ramach pakietu rolnictwo ekologiczne w PROW 2004-2006
Program rolno-środowiskowy
Rozwój rolnictwa ekologicznego jest wspierany ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, finansowanego z Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz spółfinansowanego z budżetu krajowego.
PROW 2004-2006
Wsparcie dla rolników prowadzących działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego, było przewidziane już w PROW 2004-2006. Otrzymanie wsparcia z tytułu przedsięwzięć rolno-środowiskowych i dotyczących poprawy dobrostanu zwierząt było uwarunkowane zobowiązaniem się beneficjenta płatności do realizacji tego programu w okresie 5 lat. Ostatnie płatności z funduszy PROW 2004-2006 będą przyznane w 2011 r.
fot. mat. prasowe
Rodzaje wariantów w ramach pakietu rolnictwo ekologiczne w PROW 2007-2013
Rodzaje wariantów w ramach pakietu rolnictwo ekologiczne w PROW 2007-2013
PROW 2007-2013
Jak czytamy w raporcie, obecnie rolnicy ekologiczni mogą przystępować do programów wsparcia w ramach PROW 2007-2013. W ramach PROW 2007-2013 rolnicy ekologiczni mogą uzyskać wsparcie w ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemie jakości żywności” lub „Działania informacyjne i promocyjne” z osi I „Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego”. Jednocześnie wparcie finansowe można uzyskać w ramach osi II „Poprawa środowiska naturalnego i obszarów wiejskich”, w działaniu 214 „Program rolno-środowiskowy (Płatności rolno-środowiskowe)” pakiet 2 „rolnictwo ekologiczne”. Pakiet „rolnictwo ekologiczne” obejmuje 12 możliwych do realizacji wariantów.
fot. mat. prasowe
Liczba gospodarstw ekologicznych w państwach Unii Europejskiej w 2009 r. [w tys.]
Liczba gospodarstw ekologicznych w państwach Unii Europejskiej w 2009 r. [w tys.]
Rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej w 2009 r.
Zgodnie z art. 93 rozporządzenia Komisji Nr 889/2008 do pierwszego lipca każdego roku, państwa członkowskie przekazują Komisji roczne informacje statystyczne dotyczące produkcji ekologicznej.
Według danych za 2009 r. w 25 państwach Unii Europejskiej5 było 190 700 gospodarstw ekologicznych. Najwięcej gospodarstw ekologicznych funkcjonowało we Włoszech (43 000), Hiszpanii (25 300) oraz w Grecji (23 700). W 2009 r. w 26 państwach Unii Europejskiej (z wyłączeniem Portugalii) powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wynosiła 8,39 mln hektarów.
Największa powierzchnia ekologicznych użytków rolnych była w Hiszpanii (1 603 000 ha), we Włoszech (1 107 000 ha) i w Niemczech (947 000 ha).
![Euroliść. Co oznacza i jak go otrzymać? Euroliść. Co oznacza i jak go otrzymać?](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/zywnosc-ekologiczna/Eurolisc-Co-oznacza-i-jak-go-otrzymac-251592-150x100crop.jpg)
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl