eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysłJakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011

Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011

2011-11-04 10:19

Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2010


III. WYNIKI KONTROLI

Ocena organoleptyczna

Niezgodne z deklaracją cechy organoleptyczne stwierdzono w 1 partii przetworów z mięsa czerwonego (tj. 0,3% skontrolowanych partii). Zakwestionowano kiełbasę suszoną grubo rozdrobnioną z uwagi na nierównomierne rozłożenie osłonki na batonach oraz miękką, elastyczną konsystencję nietypową dla tego rodzaju kiełbas. Nie kwestionowano cech organoleptycznych wyrobów należących do grupy wyrobów posiadających wyróżnienia.

Parametry fizykochemiczne

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 67 partii wędlin z mięsa czerwonego (tj. 17,9% skontrolowanych partii), w tym 31 partii należących do grupy Premium.

Nieprawidłowości dotyczyły głównie obecności niezadeklarowanych karagenów oraz surowców mięsnych (np. MOM-u), zawyżonej zawartości wody i skrobi oraz zaniżonej zawartości białka, w stosunku do deklaracji producenta.

Wyniki badań pod kątem deklaracji producenta to, m. in.:
  • zawyżona zawartość wody w 20 partiach – w tym w 12 partiach należących do grupy Premium - (zawartość wody zawyżona była do 12,2 p.p.),
  • obecność niedeklarowanych karagenów w 18 partiach - w tym w 8 partiach należących do grupy Premium i posiadających wyróżnienia,
  • obecność niezadeklarowanych surowców mięsnych, np. MOM-u w 17 partiach – w tym w 1 partii należącej do grupy Premium,
  • zaniżona zawartość białka w 7 partiach – w tym w 6 partiach należących do grupy Premium - (zawartość białka była zaniżona do 4,5 p.p.),
  • zawyżona zawartość skrobi w 7 partiach – w tym w 4 partiach należących do grupy Premium - (zawartość skrobi zawyżona była do 2,3 p.p.).

Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w grupie kiełbas grubo rozdrobnionych, tj. 36,0% tych wyrobów poddanych ocenie oraz w grupie kiełbas suszonych grubo rozdrobnionych, tj. 35,6% tych produktów poddanych ocenie. Odnośnie wspomnianych wyżej kiełbas zakwestionowano zawyżoną zawartość wody i skrobi oraz obecność niedeklarowanych surowców.

Znakowanie

Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 137 partii wędlin z mięsa czerwonego (tj. ok. 34,8% skontrolowanych partii), w tym 72 partii należących do grupy Premium.

Większość poddanych kontroli partii wędlin wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie kilku wymagań dotyczących oznakowania.

Stwierdzono m. in. następujące nieprawidłowości:
  • nieprawidłowo podany wykaz składników, tj. brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji, np. alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, wody, soli, aromatów, przypraw – nieprawidłowości te zostały uznane za zafałszowanie,
  • nieprecyzyjne oznaczenie wyrobu gotowego, tj.: brak rodzaju wyrobu, procesu technologicznego i sposobu obróbki termicznej zastosowanego w procesie produkcji, np. kiełbasa, wędzona, parzona, pieczona, wieprzowa,
  • stosowanie informacji wprowadzającej konsumenta w błąd co do trwałości produktu przez bezpodstawne wydłużenie terminu przydatności do spożycia o 11 dni.

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: