eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysłJakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011

Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011

2011-11-04 10:19

Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2010


Deklaracje producenta

W trakcie przedmiotowej kontroli inspektorzy JHARS sprawdzili wartości deklarowane parametrów, w oparciu o które prowadzona jest produkcja, określone w normach zakładowych. Punktem odniesienia do tych wartości były wielkości parametrów określone w Polskiej Normie PN-A-82007:1996 Przetwory mięsne. Wędliny.

Wyniki przeprowadzonej kontroli dowodzą, iż rozpiętość deklarowanych parametrów przy produkcji asortymentu oferowanego do sprzedaży, pod tą samą nazwą handlową lub należącego do tej samej grupy wędlin, jest szeroka. Dla kiełbas suszonych producenci deklarują zawartość wody od 50,0% do 73,0%, podczas gdy Polska Norma dopuszcza zawartość wody na poziomie nie większym niż 59,0% dla kiełbas suszonych grubo rozdrobnionych. Podobnie wysoka rozpiętość poziomu wody dotyczy kiełbas podsuszanych, tj. deklaracje wahają się od 55,0% do 77,0%. Wartość tego parametru w PN dla kiełbas podsuszanych średnio rozdrobnionych wynosi nie więcej niż 63,0%.

Równocześnie niektórzy producenci deklarują zawartość białka na poziomie wyższym niż to przewiduje PN, tj. w wędzonkach nie mniej niż 22,0%, w kiełbasach suszonych nie mniej niż 23,0% oraz w kiełbasach podsuszanych nie mniej niż 17,0%. Dla porównania Polska Norma dopuszcza minimalny poziom białka dla polędwicy (wędzonka) 18,0%, dla kiełbas suszonych grubo rozdrobnionych 18,0% oraz 15,0% dla kiełbas podsuszanych średnio rozdrobnionych.

W deklaracjach niektórych producentów obniżono również poziom zawartości tłuszczu w wyrobach w stosunku do Polskiej Normy, tj. dla wędzonek nie więcej niż 4,0% (wg PN nie więcej niż 6,0%), dla kiełbas suszonych nie więcej niż 12,0% (wg PN nie więcej niż 30,0%) i dla kiełbas podsuszanych nie więcej niż 20,0% (wg PN nie więcej niż 40,0%).

Jednocześnie, w przypadku w/w asortymentu należy zauważyć szeroką rozpiętość deklarowanego poziomu tłuszczu, tj. dla wędzonek od 4,0% do 40,0%, dla kiełbas suszonych od 12,0% do 40,0%, a dla kiełbas podsuszanych od 20,0% do 48,0%.

W konsekwencji konsumenci nabywający wędliny w różnych rejonach Polski nie mogą oczekiwać produktu o tej samej jakości, mimo że jest to produkt o tej samej nazwie handlowej.

IV. SANKCJE

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
  • 50 decyzji administracyjnych, tj.:
    • 13 decyzji nakładających kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego na łączną kwotę 32 942 złotych,
    • 11 decyzji nakładających karę pieniężną z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego nieodpowiadającego jakości handlowej na łączną kwotę 16 211 złotych,
    • 26 decyzji nakazujących poddanie zabiegowi prawidłowego oznakowania partii towaru o łącznej masie 1,8 t i wartości 33 783 złotych,
  • 39 zaleceń pokontrolnych zobowiązujących producentów do usunięcia nieprawidłowości,
  • 5 grzywien w drodze mandatów karnych, na łączną kwotę 1 300 złotych, za nie zgłoszenie prowadzenia działalności gospodarczej do właściwego miejscowo wojewódzkiego inspektora.
  • przekazały 6 spraw do Inspekcji Weterynaryjnej, m. in. z uwagi na bezpodstawne wydłużenie terminu przydatności do spożycia.

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: