Jakość żywności: przyprawy
2011-12-20 00:15
W dniach od 28 sierpnia do 16 września 2011 roku, wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w: Białymstoku, Bydgoszczy, Gdyni, Katowicach, Kielcach, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie, Wrocławiu oraz Zielonej Górze, przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przypraw, ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowości znakowania przypraw na zgodność z obowiązującymi przepisami.
Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
I. CEL KONTROLICelem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przypraw, ze szczególnym uwzględnieniem poprawności znakowania przypraw, w tym głównie mieszanek przypraw, na zgodność z obowiązującymi przepisami.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono łącznie w 30 podmiotach (tj. w 38% podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS) na terenie 14 województw. Skontrolowano 27 producentów i 1 importera przypraw oraz 2 podmioty konfekcjonujące przyprawy.
Kontrola objęła przyprawy jednoskładnikowe, mieszanki przypraw oraz koncentraty przyprawowe (w tym mieszanki do potraw i mieszanki funkcjonalne do mięs).
Kontrolą objęto:
-
w zakresie oceny organoleptycznej – 74 partie przypraw, o łącznej masie 10,6 t, w tym:
- 44 partie przypraw jednoskładnikowych,
- 9 partii mieszanek przypraw,
- 21 partii koncentratów przyprawowych,
-
w zakresie parametrów fizykochemicznych[1] – 70 partii przypraw, o łącznej masie 10,5 t, w tym:
- 40 partii przypraw jednoskładnikowych,
- 9 partii mieszanek przypraw,
- 21 partii koncentratów przyprawowych,
-
w zakresie prawidłowości znakowania – 113 partii przypraw, o łącznej masie 17,7 t, w tym:
- 68 partii przypraw jednoskładnikowych,
- 18 partii mieszanek przypraw,
- 27 partii koncentratów przyprawowych.
III. WYNIKI KONTROLI
Ocena organoleptyczna
Cechy organoleptyczne zakwestionowano w przypadku 2,7% skontrolowanych partii przypraw. Nieprawidłowości, stwierdzone tylko w przyprawach jednoskładnikowych, dotyczyły wyglądu surowca (niewłaściwa barwa) oraz rodzaju surowca (zadeklarowano wymagania dla korzenia, natomiast gotowy wyrób stanowiły liście).
Parametry fizykochemiczne
Na podstawie analiz laboratoryjnych zakwestionowano parametry fizykochemiczne 4,3% ogółem skontrolowanych partii. Stwierdzone nieprawidłowości, które wystąpiły tylko w przyprawach jednoskładnikowych, dotyczyły przede wszystkim zawyżonej zawartości popiołu ogólnego oraz zaniżonej zawartości olejku w stosunku do deklaracji producenta.
Przeczytaj także:
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych