Jakość żywności: przyprawy
2011-12-20 00:15
Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
Znakowanie
Zakwestionowano znakowanie 34,5% (39 partii) skontrolowanych partii przypraw, w tym:
- 16 partii przypraw jednoskładnikowych,
- 12 partii mieszanek przypraw,
- 11 partii koncentratów przyprawowych.
Do najczęściej stwierdzanych nieprawidłowości w zakresie ogólnych zasad znakowania artykułów rolno-spożywczych (określonych w ustawie o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, rozporządzeniu MRiRW w sprawie znakowania środków spożywczych oraz ustawie o towarach paczkowanych) zaliczyć należy:
- użycie znaku graficznego sugerującego inny skład surowcowy produktu gotowego, np. użycie grafiki przedstawiającej warzywa i mięso, sugerującego ich obecność w gotowym wyrobie,
- brak informacji o % zawartości składników, których użyto w nazwie środka spożywczego,
- brak informacji o warunkach przechowywania,
- bezpodstawne użycie sformułowania na opakowaniu „Bio Mazowsze”,
- zamieszczenie niepełnych informacji odnośnie składu surowcowego, np. nie wymieniono wszystkich składników występujących w gotowym wyrobie,
- błędne oznaczenie daty minimalnej trwałości przypraw, np. data dzienna poprzedzona wyrażeniem „najlepiej spożyć przed końcem” zamiast „najlepiej spożyć przed”,
- umieszczanie na opakowaniu przypraw informacji odnośnie stosowania systemu HACCP, co może sugerować, że inni producenci nie wdrożyli tego systemu.
IV. SANKCJE
W związku ze stwierdzonymi w toku kontroli nieprawidłowościami zastosowano następujące sankcje:
-
wydano 10 decyzji administracyjnych na podstawie art. 29 ustawy o ijhars,
w tym:- 8 nakazujących poddanie artykułów rolno-spożywczych odpowiednim zabiegom, w tym zabiegom prawidłowego znakowania,
- 2 zakazujące wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych oraz nakazujące poddanie artykułów rolno-spożywczych odpowiednim zabiegom, w tym zabiegom prawidłowego znakowania,
-
wszczęto 18 postępowań administracyjnych, w tym:
- 11 dotyczących wydania decyzji administracyjnych nakazujących prawidłowe oznakowanie przypraw,
- 6 dotyczących wydania decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu przypraw o niewłaściwej jakości handlowej,
- 1 dotyczące wydania decyzji administracyjnej nakładającej karę pieniężną z tytułu zafałszowania przypraw.
Przeczytaj także:
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
rynek żywności, jakość żywności, jakość produktów spożywczych, jakość produktów żywnościowych