Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
2012-01-25 10:40
Udział liczby partii owoców i warzyw nie spełniających wymagań określonych w normach, w stosunku do © fot. mat. prasowe
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw.
Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
I. CEL KONTROLICelem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw, głównie: jabłek, gruszek, brzoskwiń i nektaryn, sałaty oraz śliwek, wiśni, czereśni, malin, borówek, kapusty, cebuli, marchwi i buraków, na zgodność z wymaganiami określonymi w normach handlowych Unii Europejskiej (szczegółowych normach handlowych i ogólnej normie handlowej) oraz pozostałymi przepisami dotyczącymi jakości tych produktów, w tym wymaganiami dotyczącymi dokumentacji towarzyszącej.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono na terenie wszystkich województw, w 165 podmiotach gospodarczych, w tym: 88 sklepach detalicznych, 41 sklepach wielkopowierzchniowych (hipermarkety, supermarkety), 19 hurtowniach i 17 podmiotach na giełdach i targowiskach.
Kontrolą objęto - 1523 partie o łącznej masie 160,8 t:
- w zakresie znakowania,
- w zakresie pozostałych wymagań określonych w normach (wymagań minimalnych, wymagań dotyczących dojrzałości, klasyfikacji, wielkości i prezentacji),
- w zakresie dokumentacji towarzyszącej.
III. WYNIKI KONTROLI
Znakowanie
Wymagań odnośnie znakowania nie spełniało 435 partii świeżych owoców i warzyw (tj. 29% wszystkich skontrolowanych partii), o łącznej masie 16,6 t (tj.10% masy partii skontrolowanych).
Nieprawidłowości dotyczyły:
- nie podawania na opakowaniu lub na wywieszce przy produkcie informacji o kraju pochodzenia danej partii, oraz w przypadku świeżych owoców i warzyw, objętych szczegółowymi normami handlowymi,
- nie podawania informacji o klasie jakości,
- nie podawania informacji o nazwie odmiany.
Pozostałe wymagania określone w normach (wymagania minimalne, wymagania dotyczące dojrzałości, klasyfikacji, wielkości i prezentacji)
Wymagań określonych w normach, innych niż znakowanie, nie spełniało 58 partii świeżych owoców i warzyw o łącznej masie 1,7 t (tj. 4% liczby skontrolowanych partii i 1% masy partii).
Nieprawidłowości dotyczyły:
- niespełnienia wymagań minimalnych, tj. podstawowych wymagań jakościowych zgodnie z którymi świeże owoce i warzywa powinny być całe, czyste, zdrowe, bez objawów gnicia lub zepsucia, wolne od szkodników oraz uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
oraz w przypadku świeżych owoców i warzyw, objętych szczegółowymi normami handlowymi:
- niespełnienia wymagań zadeklarowanej klasy jakości,
- niespełnienia wymagań dotyczących wielkości,
- niezpełnienia wymagań dotyczących prezentacji.
Dokumentacja towarzysząca
Wymagań w zakresie dokumentów towarzyszących, nie spełniały 694 partie świeżych owoców i warzyw o łącznej masie 38,1 t (tj. 46% liczby skontrolowanych partii i 24% masy partii).
Nieprawidłowości dotyczyły:
- umieszczania niepełnych informacji o produkcie, tj. brak informacji o kraju pochodzenia, bądź nazwie odmiany, typie handlowym lub klasie jakości,
- braku dokumentacji towarzyszącej.
Inne ustalenia z kontroli
W przypadku 33 skontrolowanych podmiotów stwierdzono niedopełnienie obowiązku przekazania informacji o ilości wprowadzonych do obrotu owoców i warzyw. W przypadku 5 skontrolowanych podmiotów stwierdzono brak legalizacji wag.
IV. SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
- 26 decyzji administracyjnych, w tym 20 decyzji nakazujących poddanie artykułów rolno-spożywczych zabiegom prawidłowego oznakowania, 5 decyzji nakazujących poddanie artykułów rolno-spożywczych określonym zabiegom, tj. uzupełnieniu wymaganych informacji w dokumentacji towarzyszącej, 1 decyzję o przeklasyfikowaniu artykułu do niższej klasy,
- 122 mandaty karne na łączną kwotę 22 100 zł.
Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 81 zaleceń pokontrolnych.
Przeczytaj także:
Jakość owoców i warzyw I kw. 2010
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)