Polki i odżywianie w ciąży
2012-02-04 00:15
Ciąża Polek © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Spożycie alkoholu nawet wśród ciężarnych
Najważniejsze wnioski z części pierwszej raportu „Polka w ciąży”- owoce i warzywa to najczęściej wymieniany element, który powinna zawierać dieta kobiety w ciąży. Warzywa są wymieniane przez 48% respondentek, owoce - 46%.
- zwiększenie ilości spożywanych owoców i warzyw to najczęściej wprowadzana zmiana w czasie ciąży, wskazało ją 17% kobiet, które były lub są w czasie ciąży.
- zmiany w sposobie odżywiania wprowadziło 44% kobiet, które były lub są w czasie ciąży. Zmiany istotnie częściej wprowadzały kobiety w wieku 20-26 lat (7% kobiet w tym wieku, które były lub są w czasie ciąży), kobiety z wykształceniem wyższym (37%), kobiety, których miesięczny dochód netto gospodarstwa domowego wynosił od 4001 zł do 7000 zł (21%).
- 69% kobiet, które nie wykluczają zajścia w ciążę w przyszłości sądzi, że pojawią się zmiany w ich sposobie odżywiania w tym okresie. Najczęściej wskazują na większe spożycie owoców/warzyw (25%), spożywanie żywności ekologicznej (20%).
- 12% tych, które nie wyklucza ciąży w przyszłości, wskazuje, że zrezygnuje z alkoholu. Spośród kobiet, które były lub są w czasie ciąży, z alkoholu faktycznie zrezygnowało 3%.
fot. mat. prasowe
Ciąża Polek
Biorąc pod uwagę przekonania na temat prawidłowej diety w czasie ciąży (tzw. fakty i mity), opinią, które istotnie różnicuje kobiety, które były lub są w czasie ciąży od tych, które nie wykluczają ciąży, jest opinia na temat konieczności ograniczania cukru i słodyczy w czasie ciąży. W pierwszej z wymienionych grup to stwierdzenie aprobuje 83%, w drugiej 79%.
Produktami, które są lub były szczególnie chętnie spożywane w czasie ciąży są:
- słodycze (10%),
- ogórki kiszone (8%),
- owoce (8%)
- Natomiast kawa jest produktem, który najczęściej wskazywany jest jako produkt, który niechętnie był spożywany w czasie ciąży (7%).
Zdaniem Pani Profesor Małgorzaty Kozłowskiej – Wojciechowskiej, znawcy żywienia człowieka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – raport z badania „Polka w ciąży”, którego celem była ocena wiedzy i zachowań żywieniowych kobiet ciężarnych, planujących lub które były w ciąży, pokazuje, że istnieją ogromne niedostatki wiedzy dotyczące sposobu żywienia w tym okresie życia kobiety. Jedynym, zadowalającym wynikiem jest stwierdzenie kobiet, że ich dieta powinna zawierać warzywa (48%) i owoce (46%).
Jednakże oceniając ich zachowania, czyli przełożenie tej wiedzy na praktykę, tylko 17% kobiet starało się jeść ich więcej będąc ciężarną. Jest to zjawisko niepokojące, gdyż są to produkty, które mają bardzo wysokie znaczenie podczas ciąży. Są źródłem witaminy C, karotenoidów, folianów, flawonoidów i błonnika pokarmowego. Dostarczają antyoksydantów, które odgrywają rolę w profilaktyce nadciśnienia tętniczego podczas ciąży, folianów; które są niezbędne w zapewnieniu prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dziecka, czy witaminy C, która ułatwia wchłanianie i przyswajanie żelaza.
Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami, kobiety ciężarne powinny spożywać w II i III trymestrze ciąży ok. 500g warzyw i 400g owoców dziennie. Na dodatek, muszą wybierać bardzo urozmaicony, a nie jednostronny asortyment tych produktów, gdyż tylko w ten sposób zapewnią dostarczenie własnemu, jak i organizmowi dziecka, wszystkich niezbędnych witamin, składników mineralnych, substancji odżywczych oraz antyoksydantów.
oprac. : Katarzyna Sikorska / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)