Jakość mięsa drobiowego w IV kw. 2011
2012-05-08 12:40
Udział partii mięsa drobiowego i przetworów drobiowych nieprawidłowo oznakowanych © fot. mat. prasowe
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym kontrolę wody wchłoniętej oraz przetworów drobiowych.
Przeczytaj także: Jakość mięsa drobiowego w I kw. 2010
I. CEL KONTROLICelem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej mięsa drobiowego i jego przetworów, tj.: wędzonek, kiełbas i wędlin drobiowych podrobowych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta.
II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 76 podmiotach zajmujących się produkcją i wprowadzaniem do obrotu mięsa drobiowego i jego przetworów, co stanowi 24,3 % zakładów drobiarskich, prowadzących działalność na terenie kraju, znajdujących się w ewidencji WIJHARS.
Kontrolą objęto:
-
w zakresie oceny organoleptycznej:
- 131 partii mięsa drobiowego (z kurczaków i indyków) o łącznej masie 243,8 t,
- 149 partii przetworów drobiowych o łącznej masie 76,1 t (w tym 18 partii o łącznej masie 7,3 t należących do grupy wyrobów Premium).
-
w zakresie parametrów fizykochemicznych:
- 37 partii mięsa drobiowego (z kurczaków i indyków) o łącznej masie 48,4 t,
- 148 partii przetworów drobiowych o łącznej masie 74,9 t (w tym 18 partii o łącznej masie 7,3 t należących do grupy wyrobów Premium).
W celu przeprowadzenia badań na obecność organizmów genetycznie zmodyfikowanych w surowcach sojowych zastosowanych do produkcji przetworów drobiowych pobrano próbki z 30 partii o łącznej masie 10,4 t.
Żadna partia skontrolowanych surowców sojowych nie zawierała GMO.
W zakresie znakowania:
- 134 partie mięsa drobiowego (z kurczaków i indyków) o łącznej masie 242,5 t,
- 155 partii przetworów drobiowych o łącznej masie 82,9 t (w tym 21 partii o łącznej masie 7,9 t należących do grupy wyrobów Premium).
III. WYNIKI KONTROLI
Ocena organoleptyczna
Wymagań nie spełniały - 3 partie mięsa drobiowego (2,3% skontrolowanych partii) o łącznej masie 0,6 t; zakwestionowane z powodu pozostałości piór w okolicy wewnętrznej skrzydeł oraz przebarwień, pozostałości piór i krwi na podudziu i filecie z piersi kurczaka.
Nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie odnośnie przetworów drobiowych.
Parametry fizykochemiczne
Wymagań w zakresie parametrów fizykochemicznych nie spełniały:
- 2 partie mięsa drobiowego (5,4% skontrolowanych partii) o łącznej masie 0,6 t; z powodu wyższej zawartości wody w mięsie drobiowym od ilości wody technologicznie uzasadnionej (do 0,3 jednostki);
- 18 partii przetworów drobiowych (12,2% skontrolowanych partii) o łącznej masie 3,7 t (w tym 1 partia wyrobów o masie 0,1 t należących do grupy wyrobów Premium); z powodu zawyżonej zawartości: wody (do 5,3 p.p.), tłuszczu (do 2,6 p.p.), soli (do 0,6 p.p.), skrobi (do 2,7 p.p.) i zaniżonej zawartości białka (do 2,8 p.p.) i skrobi (do 0,7 p.p.) oraz obecności niezadeklarowanych składników, tj. skrobi i mięsa z kurczaka w kiełbasie pod nazwą „śląska z indykiem”;
Przeczytaj także:
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)