eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaPrzemysłJakość mięsa drobiowego w IV kw. 2011

Jakość mięsa drobiowego w IV kw. 2011

2012-05-08 12:40

Przeczytaj także: Jakość mięsa drobiowego w I kw. 2010


Znakowanie

Wymagań w zakresie znakowania nie spełniało:
  • 29 partii mięsa drobiowego (21,6% skontrolowanych partii) o łącznej masie 57,1 t; z powodu m.in.: nieuzasadnionego wydłużenia terminu przydatności do spożycia do 2 dni oraz stosowania niewłaściwej nazwy handlowej tusz i kawałków drobiu, braku w nazwie wyrobu stanu termicznego mięsa drobiowego, np. świeże;
  • 40 partii przetworów drobiowych (25,8% skontrolowanych partii) o łącznej masie 5,7 t; z powodu braku w wykazie składników zastosowanych w procesie produkcji surowców, np: soli, glukozy, aromatu naturalnego, dozwolonych substancji dodatkowych: cytrynianu sodu E-331, chlorku potasu E-508, konjaca E-425, gumy guar E-412, rybonukleotydów disodowych E-635, glutaminianu jednosodowego E-621, karmelu amoniakalno-siarczynowego E-150d lub niewłaściwie określonej zawartości składników, np. mięsa drobiowego.

IV. SANKCJE

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego i jego przetworów, wojewódzcy inspektorzy JHARS zastosowali następujące sankcje:
  • 28 decyzji administracyjnych, w tym:
    • 13 decyzji w celu wymierzenia kar pieniężnych, w łącznej kwocie 24 710 zł, w tym:
      • 4 decyzje w łącznej kwocie 13 572 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów zafałszowanych,
      • 9 decyzji w łącznej kwocie 11 138 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów o niewłaściwej jakości handlowej,
    • 15 decyzji administracyjnych na podstawie art. 29 ustawy o jhars, nakazujących poddanie artykułów rolno-spożywczych zabiegom mającym na celu doprowadzenie do prawidłowego znakowania,
  • 13 grzywien w drodze mandatów karnych, na łączną kwotę 2850 zł,
  • 31 zaleceń pokontrolnych, przekazali 2 informacje do Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej.

V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI

Po raz pierwszy od 2007 roku została przeprowadzona kontrola jakości handlowej przetworów drobiowych w zakresie parametrów fizykochemicznych. W wyniku kontroli ustalono, że 12,2% w 2011 roku skontrolowanych partii przetworów drobiowych posiadało nieprawidłowe cechy fizykochemiczne, natomiast 9,9% w 2006 roku i 5,9% w 2007 roku.

Przeprowadzane w ostatnich 5 latach kontrole zawartości wody w mięsie drobiowym wykazały zawyżoną zawartość wody w stosunku do ilości wody technologicznie uzasadnionej w dwóch latach, tj. w 2010 roku, w przypadku 2 próbek (5,7% zbadanych) mięsa drobiowego i 2011 roku w 2 próbkach (5,4% zbadanych), co było niezgodne z wymaganiami rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008. W pozostałych latach nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie zawartości wody w mięsie drobiowym.

Podczas kontroli znakowania mięsa drobiowego i jego przetworów, przeprowadzonej w 2011 roku ustalono, że co piąta partia mięsa drobiowego i co czwarta partia przetworów drobiowych była nieprawidłowo oznakowana.

Wyniki kontroli znakowania mięsa drobiowego i jego przetworów stwierdzone w latach 2008 – 2011 przedstawia Wykres 1.

fot. mat. prasowe

Udział partii mięsa drobiowego i przetworów drobiowych nieprawidłowo oznakowanych

Podczas kontroli znakowania mięsa drobiowego i jego przetworów, przeprowadzonej w 2011 roku ustalono, że co piąta partia mięsa drobiowego i co czwarta partia przetworów drobiowych była nieprawidłowo oznakowana


W trosce o interes konsumenta, uzasadnionym wydaje się dalsze monitorowanie przez Inspekcję JHARS sytuacji na rynku mięsa drobiowego i jego przetworów, poprzez systematyczne przeprowadzanie kontroli, ze szczególnym położeniem nacisku na badania fizykochemiczne i znakowanie.

poprzednia  

1 2

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: