eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozyBudżet domowy 2011

Budżet domowy 2011

2012-06-01 09:42

Przeczytaj także: Sytuacja finansowa Polaków gorsza niż w 2010 r.


Najniższy poziom przeciętnych miesięcznych dochodów i wydatków na osobę odnotowano w województwach południowo-wschodniej Polski: podkarpackim, lubelskim i świętokrzyskim.

W najlepszej sytuacji dochodowej znajdowały się małżeństwa bez dzieci, których przeciętny miesięczny dochód rozporządzalny na osobę był o 42,1% powyżej średniej krajowej (w 2010 r. – wyższy o 43,5%) i wyniósł ok. 1743 zł (w 2010 r. – 1712 zł), podczas gdy małżeństwa z dziećmi na utrzymaniu dysponowały dochodem o 8,7% (podobnie jak w 2010 r) niższym od średniej krajowej (1120 zł na osobę wobec 1089 zł w 2010 r.).

W najgorszej sytuacji materialnej były małżeństwa posiadające troje i więcej dzieci na utrzymaniu, gdzie dochód rozporządzalny na osobę był o 41,4% (w 2010 – niższy o ok. 40%) niższy niż średnia dla Polski ogółem (719 zł). Rodziny samotnych matek lub ojców z dziećmi na utrzymaniu dysponowały przeciętnym miesięcznym dochodem o 16,7% niższym od przeciętnej dla gospodarstw ogółem (1023 zł).

Poziom wydatków w zależności od typu biologicznego gospodarstwa domowego był również zróżnicowany. Małżeństwa bez dzieci przeciętnie miesięcznie wydawały ok. 1437 zł na osobę, co stanowiło o 41,6% więcej niż przeciętne wydatki gospodarstwa domowego. Wyższe wydatki niż przeciętne na osobę odnotowano również wśród małżeństw z jednym dzieckiem o 15,9%. Gospodarstwa małżeństw z trojgiem i więcej dzieci na utrzymaniu miały wydatki na osobę o 37,1% niższe niż przeciętna krajowa.

Udział wydatków w dochodzie rozporządzalnym wahał się od 79,3% w gospodarstwach domowych osób z przynajmniej 1 dzieckiem na utrzymaniu do 97,8% w gospodarstwach domowych matek lub ojców samotnie wychowujących dzieci. W gospodarstwach małżeństw z 3 i więcej dzieci na utrzymaniu udział ten wyniósł 88,9% i był o 3,7 pkt proc. wyższy niż w 2010 roku.

Poniżej przeciętnej krajowej (o 16,4%) kształtował się również poziom miesięcznego dochodu rozporządzalnego na osobę w gospodarstwach domowych, które miały w swoim składzie osobę niepełnosprawną. Przeciętny miesięczny dochód rozporządzalny wynosił w tych gospodarstwach ok. 1025 zł na osobę, podczas gdy w gospodarstwach nie mających w swoim składzie osób niepełnosprawnych – ok. 1287 zł na osobę i był on o 4,9% wyższy od przeciętnego w kraju. Przeciętne miesięczne wydatki na osobę w gospodarstwach domowych, w których składzie była osoba niepełnosprawna wyniosły ok. 886 zł, podczas gdy w gospodarstwach domowych nie mających w swoim składzie osób niepełnosprawnych – ok. 1059 zł .

Wydatki gospodarstw domowych z osobami niepełnosprawnymi były o 14,7% niższe od przeciętnych miesięcznych w gospodarstwach ogółem i o 18,3% niż przeciętna w gospodarstwach bez osób niepełnosprawnych .

Udział wydatków w dochodzie w gospodarstwach domowych bez osób niepełnosprawnych wyniósł 82,3%, w gospodarstwach domowych z osobami niepełnosprawnymi – 84,4%, a w gospodarstwach domowych, w których osoba niepełnosprawna była osobą dostarczającą najwyższe dochody - 89,3% (analogicznie jak w 2010 roku).

Spożycie ilościowe żywności

Systematycznie spada przeciętne miesięczne spożycie na osobę większości podstawowych artykułów żywnościowych.

W 2011 r. najbardziej spadło spożycie cukru (o 9,2%), mięsa wołowego (o 9,1%), tłuszczów zwierzęcych (o 7,1%), w tym masła (o 3,7%). Spadło również spożycie mąki (o 6,8%), napojów mlecznych (o 6,7%), kaszy, ryżu i płatków (o 4,9%), pieczywa (o 4,5%), ryb (o 4,4%), owoców (o 4,1%), co jest wynikiem spadku spożycia jabłek (o 12,0%) i owoców jagodowych (o 7,1%), Zmniejszyło się również spożycie mleka, śmietany i śmietanki (o 2,6%) oraz ziemniaków i jaj (o 2,1%).

W grupie warzyw odnotowano wzrost spożycia pomidorów (o 15,8%), a wśród owoców – bananów (o 4,9%) i owoców cytrusowych (o 1,6%). Wzrosło również spożycie napojów bezalkoholowych (o 2,3%), głównie wód mineralnych i źródlanych (o 3,4%).

Najistotniejsze zmiany w spożyciu żywności wystąpiły w gospodarstwach domowych rolników. W grupie tej spadło spożycie tłuszczów zwierzęcych (o 13,7%), w tym masła (o 8,0%), a także kaszy, ryżu i płatków (o 12,5%), owoców (o 9,7%), cukru (o 9,6%), a wzrosło spożycie twardych tłuszczów roślinnych (o 6,1%).
Przeczytaj także: Budżet domowy 2012 Budżet domowy 2012

poprzednia  

1 ... 3 4 5 ... 7

następna

oprac. : eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: