-
Co i gdzie jedzą Polacy?
... co prawda na jakość dań, ale nie chcemy wydawać na posiłek więcej niż 25 zł. Jaką kuchnię i jakie dania najczęściej wybieramy? Liczba lokali gastronomiczny w Polsce stale rośnie. Szczególnie widoczne jest to w dużych miastach, gdzie ... respondentów). Polacy coraz częściej odwiedzają lokale gastronomiczne i coraz bardziej przyglądają się temu, co jedzą ...
-
Wakacje 2018: co mogą zmienić wybory w Turcji?
... zyskiwała na znaczeniu od czwartego tygodnia stycznia do końca marca, co mogło wynikać z relatywnie bardzo niskich ... jest kwestia najbardziej obiecujących rynków docelowych, gdzie zdecydowaną przewagę – zwłaszcza przy obecnej ... w przeciwieństwie do ekonomistów zakłada jednak, że Polacy jedzą mniej więcej tyle ile dotychczas, nie słychać bowiem ...
-
Odżywianie i zdrowie Polaków
... Polacy (93 proc.) jedzą mięso. Najczęściej jest to mięso smażone na patelni (42 proc.), a ulubionym tłuszczem jest olej. Pomiędzy posiłkami Polacy najczęściej jedzą owoce (badanie było przeprowadzone w czerwcu), co jest zresztą regułą we wszystkich badanych krajach, za wyjątkiem Argentyny. Często pomiędzy posiłkami Polacy jedzą ...
-
Czy pączki w Tłusty Czwartek to już przeżytek?
... Polacy deklarują, że ciastka nie towarzyszą im każdego dnia, ale okazuje się, że Tłusty Czwartek to świetna okazja, aby odejść od tej zasady. W Tłusty Czwartek pączki jedzą ... , deklarując zjadanie dwóch pączków, a 37 proc. konsumuje ich jeszcze więcej. Zaledwie co dwudziesty Polak stanowczo sprzeciwia się tradycji i nie zjada ani jednego drożdżowego ...
-
Jedzenie ryb niepopularne u Polaków
... spożycia ze względu na społeczne usytuowanie. Najmniej jedzą ryby Polacy zatrudnieni na stanowiskach robotniczych – na ryby wydali oni ub ... umieszczać je w swojej diecie, co z pewnością korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. ... kultury kulinarnej. - Tego problemu nie ma w krajach śródziemnomorskich, gdzie jedzenie ryb jest elementem kultury i tradycji. ...
-
Polskie piekarnie bez zmartwień?
... podskoczyły o 2,1 proc. Co ciekawe, mąka zdrożała jedynie o 1,4 proc. Najwyraźniej przyczyn, dla których piekarze zdecydowali się na podwyżki należy poszukiwać gdzie indziej. ... źle interpretować spadku spożycia pieczywa. Mimo negatywnego trendu, Polacy na tle Europy nadal jedzą go bardzo dużo. Szacunki Stowarzyszenia Producentów Pieczywa, ...
-
Walentynki, czyli świnie i zbiorowe śluby
... dowiesz się m.in.: Czy Polacy świętują Walentynki? Jakie zwyczaje walentynkowe odeszły w zapomnienie? Gdzie Święto Zakochanych nie przypada ... , ale wciąż jest kontynuowana. Mieszkańcy Norfolk co roku u progu swoich drzwi mogą znaleźć upominki ... którego osoby samotne ubierają się na czarno i jedzą czarne danie o nazwie jajangmyeon. Sakramentalne „tak” ...
-
Ceny jajek to niejedyny powód droższej Wielkanocy
... gdzie ceny jaj spadły o odpowiednio 30 proc. i 19 proc. Pracowite polskie kury Według danych FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, Polacy konsumują ok. 163 jajka rocznie na osobę i jest to jeden z niższych poziomów w Unii Europejskiej. Mniej jajek od nas jedzą ... , z ponad 13 proc. udziałem, co daje 250 tys. ton ...
-
Rynek makaronu wciąż rośnie
... wprawdzie makaronową potęgą, jak Italia, gdzie przeciętny Włoch zjada ... doświadczenia pokazują również, że Polacy, pomimo zamiłowania do tradycyjnej kuchni, ... ludzie zmieniają ten model i chętniej jedzą makaron z sosami na styl włoski, ... , Staropolski) stanowią około 5 proc. udziału w rynku, co zapewnia trzecią pozycję w zakresie produktów markowych. ...
-
Gastronomia mierzy się z inflacją. Jest trudniej niż w czasie pandemii
... z inflacją. W niesprzyjających warunkach gospodarczych konsumenci ograniczają wydatki i szukają oszczędności tam, gdzie to tylko możliwe. Jedną z pierwszych decyzji jest rezygnacja z usług ... bo Polacy jedzą rocznie ok. 5,7 litra lodów na osobę. W 2025 r. może to być już 6,7 litra. Rynek będzie rósł rocznie wartościowo o co najmniej 10 ...