-
Podatek VAT: usługa restauracyjna czy dostawa towarów spożywczych?
... i podawania posiłków w restauracjach”), 56.10.13 („Usługi przygotowywania i podawania posiłków w lokalach samoobsługowych”) i 56.10.19 („Pozostałe usługi podawania posiłków”). ... wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności i/lub napojów stanowi jedynie element większej całości, w ...
-
Posiłki profilaktyczne a przychód pracownika
... formy dostarczania posiłków profilaktycznych, tj. wtedy, gdy nie ma możliwości ich dostarczenia, a nie np. dlatego, że tak postanowił pracodawca. Druga z kolei wskazuje, w jaki sposób można zastąpić dostarczanie posiłków profilaktycznych pracownikom. Prawnie ustawodawca przewidział tylko dwie możliwości: zapewnienie tych posiłków w punktach ...
-
Jaka stawka VAT na catering?
... (PKD 55.52.Z)? Usługi cateringowe (przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców) opodatkowane są, co do zasady, stawką 7%. Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców (catering) klasyfikowane jest na gruncie PKWiU jako świadczenie usług przygotowywania i dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU 55.52). Usługi ...
-
Śniadanie do pokoju jako usługa cateringowa z odliczeniem VAT?
... restauracjach, wykonują na rzecz nabywcy posiłków wiele czynności, takich jak nakrywanie do stołu, doradzanie klientowi i objaśnianie szczegółów dotyczących posiłków w menu, podawanie do ... czynności, jednak zaprezentowany przez TSUE podział na usługi restauracyjne oraz dostarczanie żywności „na wynos” może być pomocny przy ustaleniu rzeczywistego ...
-
Obiad w restauracji z kawą z 23% a z sokiem z 8% stawką podatku VAT?
... , że dostarczanie żywności lub napojów, albo żywności i napojów powinno stanowić jedynie element większej całości, w której przeważają usługi zostało potwierdzone w art. 6 rozporządzenia wykonawczego Rady. W przepisie tym wskazano również na konieczność „świadczenia usług wspomagających”, które pozwalają na natychmiastowe spożycie posiłków, gdyż ...
-
Usługi cateringowe a ryczałt ewidencjonowany
... symbolem PKWiU 55.3 usługi gastronomiczne. Natomiast usługi stołówkowe i usługi dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych posiadają symbol PKWiU 55.5. Wprowadzona rozporządzeniem Rady ... zdarzenia przyszłego wejdą przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych, dostarczanie napojów bezalkoholowych i alkoholowych ...
-
VAT: usługi cateringowe to nie gastronomiczne
... restauracjach, wykonują na rzecz nabywcy posiłków wiele czynności, takich jak nakrywanie do stołu, doradzanie klientowi i objaśnianie szczegółów dotyczących posiłków w menu, podawanie do ... czynności, jednak zaprezentowany przez TS podział na usługi restauracyjne oraz dostarczanie żywności "na wynos" może być pomocny przy ustaleniu rzeczywistego ...
-
Obowiązki pracodawcy: od 1 listopada napoje i posiłki dla pracowników
... . Jak wynika z rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279), pracodawca ma obowiązek nieodpłatnie zapewnić ... ich spożycia w trakcie pracy. Znacznie rzadziej stosowane w praktyce jest dostarczanie pracownikom produktów do samodzielnego przyrządzenia posiłku oraz ...
-
Spotkania biznesowe: usługi cateringowe z odliczeniem VAT
... restauracjach, wykonują na rzecz nabywcy posiłków wiele czynności, takich jak nakrywanie do stołu, doradzanie klientowi i objaśnianie szczegółów dotyczących posiłków w menu, podawanie do ... jednak zaprezentowany przez TSUE podział na usługi restauracyjne oraz dostarczanie żywności „na wynos” może być pomocny przy ustaleniu rzeczywistego charakteru ...
-
Usługi gastronomiczne w podatku VAT: fiskus przeczy sam sobie
... wydanie interpretacji określił prowadzoną przez siebie działalność jako sprzedaż gotowych posiłków i dań skalsyfikowanych w PKWiU pod nr 10.85.1. W interpretacjach indywidualnych stawka ... ), stwierdzający, że pojęcie „usług restauracyjnych i cateringowych" obejmuje dostarczanie żywności wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, mającymi na celu ...
-
TSUE: stawka VAT na usługę gastronomiczną a sprzedaż żywności
... skorzystania z oferowanej infrastruktury? Stanowisko TSUE TSUE w omawianym wyroku stwierdził, że definicja usług restauracyjnych i cateringowych obejmuje dostarczanie żywności łącznie z usługami wspomagającymi, umożliwiającymi konsumpcję posiłków na miejscu w lokalu (np. toaleta, stoliki, sztućce, krzesła, szatnie i inne). Zatem oceniając, czy mamy ...
-
Wyłączenia przedmiotowe z odliczenia podatku VAT
... podatku naliczonego w odniesieniu do nabywanych usług noclegowych i gastronomicznych (z wyjątkiem nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi ... z odpowiednimi usługami wspomagającymi, pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów albo żywności i napojów stanowi jedynie ...
-
Pyszna kawa na wynos dla klientów Twojego sklepu
... martwić się o nic, bowiem w ramach kompleksowej obsługi gwarantowany jest serwis techniczny, bieżące dostarczanie wysokiej jakości kawy, dodatków i akcesoriów oraz materiały reklamowe do ... Aromatyczne źródło dochodów Przez ostatnie 2 lata Polacy przyzwyczaili się do posiłków i napojów na wynos. Kawa kupowana w drodze – na stacji benzynowej i ...
-
Umowa z agencją pracy tymczasowej - co negocjować?
... bhp przekażesz? Zwróć szczególną uwagę na uregulowanie, kto przejmie obowiązki z zakresu bhp, takie jak: dostarczanie odzieży i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej, zapewnienie napojów i posiłków profilaktycznych, przeprowadzanie szkolenia bhp, ustalenie okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy, przeprowadzanie oceny ryzyka. Te ...
-
Podatek VAT: usługi gastronomiczne a cateringowe
... przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych, z wyjątkiem nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób. ... wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów lub żywności i napojów stanowi jedynie element ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 34/2015
... jedzenie pięciu posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach. W codziennej diecie powinno się znaleźć co najmniej pięć porcji warzyw i owoców (z naciskiem na częstsze spożywanie warzyw niż owoców), pięć porcji produktów zbożowych, a także nabiał, ryby lub chude mięso i jaja. Konieczne jest także dostarczanie organizmowi odpowiedniej ...
-
Agencja pracy tymczasowej - jak działa?
... użytkownika obowiązków pracodawcy dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, obejmujących w szczególności dostarczanie pracownikowi tymczasowemu odzieży i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej, zapewnienie napojów i posiłków profilaktycznych, przeprowadzanie szkolenia w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, ustalenie okoliczności ...
-
Czy VAT od usług cateringowych podlega odliczeniu?
... Warto podkreślić, że wyłączenie to nie obejmuje nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób, na co wskazuje ... ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów albo też żywności i napojów stanowić ma przy tym ...