-
Odliczenie VAT od usług gastronomicznych
... nabywał dla swoich klientów usługi gastronomiczne od restauracji mieszczącej się w tym samym budynku, które następnie refakturował na tych klientów. Sam zainteresowany zatem nie spożywał/konsumował tych posiłków (jak też jego pracownicy), tylko dalej je odsprzedawał. Dyrektor KIS w swoim rozstrzygnięciu przytoczył wyrok Trybunału Sprawiedliwości ...
-
ARSS: lokale gastronomiczne w 2009 r.
... doświadczenie, za które później franczyzobiorcy skłonni będą zapłacić. Oto największe sieci restauracji casual dining, rozwijające się poprzez franczyzę i jedyne, które mają ... od kosmetycznych zaczynając na zmianach w umowach kończąc – mówi Adam Wroczyński, dyrektor ds. projektów w Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych. Co więcej, jak czytamy w ...
-
Czego nie zaliczymy do kosztów podatkowych prowadząc bloga?
... wymagało będzie kupna biletu na seans (koncert, spektakl), umieszczenie recenzji restauracji, lokalu czy innego miejsca (np. muzeum) wymagać będzie skorzystania z ... prowadzenie blogów, lecz udostępnienie powierzchni reklamowej.(...)” W podobnym tonie wypowiedział się Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu w interpretacji indywidualnej z dnia 22.12.2016 ...
-
Świadczenia pracownicze a opodatkowanie VAT
... gdy związek jest pośredni. Stanowisko takie potwierdził Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w piśmie z dnia 4 lutego 2009 r., Nr IPPP3/443-169/08-2/KT, gdzie czytamy ... , ze zm.). Przedmiotowa klasyfikacja, w sekcji H – Usługi hoteli i restauracji, w dziale 55 – Usługi hoteli i restauracji, wyróżnia pod symbolami: PKWiU 55.3 – Usługi gastronomiczne i ...
-
Gastronomia, czyli ważny element warszawskich biurowców
... biznesowego będzie sprzyjał powiększaniu i urozmaicaniu części handlowo-usługowych w biurowcach — mówi Łukasz Żelezik, partner, dyrektor w Dziale Powierzchni Biurowych Colliers International. Posiłek z domu lub restauracji Badanie zrealizowane przez Colliers wyraźnie dowodzi, że pracownicy zatrudnienie w warszawskich biurowcach ciągle przynoszą do ...
-
Zachowania konsumentów: pandemii boimy się mniej, ale to nie jest jeszcze optymizm
... czuje się bezpiecznie, jeśli chodzi o wyjście do sklepów – mówi Krzysztof Łagowski, Dyrektor, Strategy, Analytics and M&A, Consulting, Deloitte. Tylko 46 proc. ... o 4 pp. trendu zamówień dań z restauracji online. Naszym zdaniem jest to zbieżne ze wzrostem poczucia bezpieczeństwa podczas wyjścia do barów i restauracji. To chyba odzwierciedla także ...
-
Czy jest popyt na lokale usługowe w nowych osiedlach?
... , by mieszkańcy osiedli mieli jak najlepszy dostęp do sklepów, restauracji i salonów usługowych, a rodzinom zapewniamy przedszkola na terenie osiedli. Sektor usługowo-handlowy ... mało i średniopowierzchniowych tworzymy tzw. miasto piętnastominutowe. Edyta Kołodziej, dyrektor sprzedaży i marketingu w Nickel Development Koncepcja 15 minutowego miasta ...
-
Co powoduje że nowe mieszkania sprzedają się na pniu? Liczy się nie tylko lokalizacja
... deweloperskiej przygotowanej przez portal RynekPierwotny.pl. Radosław Bieliński, Dyrektor ds. Komunikacji i Rzecznik Prasowy Dom Development S.A. Najczęściej kupowane ... otoczenie – chcą mieszkać w kompletnej okolicy, blisko miejsc pracy, szkół, restauracji, sklepów i wszelkich miejsc, w których toczy się miejskie życie. Największym zainteresowaniem ...
-
Branża HoReCa perspektywiczna
... rozwoju oraz dobrych rokowań na przyszłość - mówi Radosław Drzewiecki, dyrektor sprzedaży w firmie Globus Polska. W latach 2005-08 polski rynek HoReCa wzrósł ... 2008 roku przejęła spółkę Maak, która zajmuje się dystrybucją alkoholi do hoteli, restauracji i punktów gastronomicznych na terenie województwa mazowieckiego i pomorskiego. Dzięki temu ...
-
Galeria społecznościowa. Jakie będzie centrum handlowe nowej ery?
... , Dyrektor Pionu Nieruchomości Handlowych w Dziale Zarządzania Nieruchomościami i Aktywami Savills. Podwalinami pod powstanie galerii społecznościowych były zmiany zachodzące na przestrzeni ostatnich lat, zarówno na rynku nieruchomości, jak i w sferze społecznej. Gastronomia w Polsce przebyła długą drogę, od otwarcia w 1992 r. pierwszej restauracji ...
-
Ulice handlowe, osiedla, biurowce. Nowe preferencje zakupowe
... się gastronomicznym centrum każdego większego miasta”, informuje Grażyna Melibruda, Dyrektor w Dziale Wynajmu Powierzchni Handlowych, JLL. Wyraźnym potwierdzeniem powyższego są ... stricte handlową, dziś jest miejscem okupowanym wręcz przez właścicieli restauracji, barów i kawiarni, a sklepy są właściwie tylko uzupełnieniem oferty gastronomicznej ...
-
Polacy a zwyczaje żywieniowe
... budżetowe wybierają sprawdzone adresy i nie są otwarte na eksperymenty. Wyjścia do restauracji najczęściej jednak rezerwują na specjalne okazje – wtedy wybierają te miejsca, ... Polaków dotyczące kultury przygotowania i spożywania posiłków – mówi Zofia Bugajna, dyrektor nowoutworzonej specjalizacji Food&Beverages w agencji Ciszewski MSL. – Dane ...
-
Ubezpieczenie OC na Sylwestra
... , czy zatrucie w restauracji są coraz mniejsze. Jak chronić firmę przed takimi wypadkami? Co powinno znaleźć się w polisie restauracji i salonu kosmetycznego? I w ... okazać się kluczowe także dla naszego portfela – mówi Anna Materny, Dyrektor Biura Ubezpieczeń Detalicznych w Gothaer. – To ubezpieczający, czyli osoba która wykupuje ubezpieczenie ...
-
Inflacja II 2025. Ceny wzrosły o 4,9% r/r
... i kultury (o 2,7%), napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych (o 1,3%), mieszkania, żywności (po 0,2%), zdrowia (o 0,8%) oraz restauracji i hoteli (o 0,7%), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio: o 0,19 p. proc., 0,07 p. proc., po 0,05 ... (o 1,3%) obniżyły wskaźnik odpowiednio o 0,28 p. proc. i 0,05 p. proc. Departament Handlu i Usług Dyrektor ...
-
Święta Bożego Narodzenia w firmie
... ? Możliwości jest kilka – od małego poczęstunku na terenie firmy i w godzinach pracy, przez imprezę w pubie lub restauracji, po uroczysty bankiet albo wspólny wyjazd. Świąteczne spotkanie w siedzibie firmy zazwyczaj ogranicza się do ... ostatnich tygodniach, nie należy oczekiwać rychłego wyjaśnienia sprawy. Dorota Strzelec, psycholog pracy, dyrektor ...
-
Karty płatnicze: płać bezpiecznie
... który odważnie korzysta z innowacyjnych usług finansowych – ocenia Monika Szlosek, Dyrektor Produktów Detalicznych i Inwestycyjnych, Deutsche Bank. Dynamiczny wzrost popularności ... Kiedy płacisz kartą w terminalu: Nie trać jej z oczu. Nie pozwól kelnerowi w restauracji czy obsłudze w hotelowej recepcji oddalić się z nią „na zaplecze”. Jeśli nie ...
-
Czas wolny w czasach inflacji, czyli mniej pieniędzy na rozrywkę
... restauracji czy kina najczęściej przeznacza maksymalnie 100 zł, w przypadku 42% ten budżet waha się pomiędzy 100 zł a 300 zł - komentuje Katarzyna Grzywaczewska, Dyrektor ...
-
Inflacja VI 2024. Ceny wzrosły o 2,6% r/r
... analogicznym poprzedniego roku wyższe ceny w zakresie żywności (o 2,2%), mieszkania (o 1,7%) oraz restauracji i hoteli (o 7,7%) podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 0,57 p. proc., 0,44 p. proc. i 0,43 p. proc. Niższe ceny w zakresie odzieży i obuwia (o 0,9%) obniżyły wskaźnik o 0,04 p. proc. Departament Handlu i Usług Dyrektor Ewa Adach-Stankiewicz
-
Inflacja VIII 2024. Ceny wzrosły o 4,3% r/r
... zakresie mieszkania (o 7,5%), żywności (o 4,0%) oraz restauracji i hoteli (o 7,5%) podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 1,90 p. proc., 1,00 p. proc. i 0,42 p. proc. Niższe ceny w zakresie transportu oraz odzieży i obuwia (po 1,4%) obniżyły wskaźnik odpowiednio o 0,13 p. proc. i 0,05 p. proc. Departament Handlu i Usług Dyrektor Ewa Adach-Stankiewicz
-
Pokolenie Z wybiera prezenty w formie przeżyć
... wyjście na kolację do ekskluzywnej restauracji z gwiazdką Michelin, to dla 42% atrakcją będzie również spotkanie w lokalnej rodzinnej restauracji. Prezenty oparte na doświadczeniach ... z młodego pokolenia właśnie takie prezenty doceniają najbardziej – mówi Jerzy Hołub, dyrektor marketingu na Polskę, Czechy i Słowację w Mastercard. O badaniu: W ...
-
Ericsson: nadchodzą hybrydowe galerie handlowe
... ), rozszerzona rzeczywistość (AR) oraz programowalne materiały. Magnus Frodigh, Dyrektor Ericsson ds. Badań, zauważa: Częściowo publiczny charakter galerii handlowych ... towarzystwie. 50 procent konsumentów chciałoby chodzić do restauracji po to, by wirtualnie spotykać się ze znajomymi obecnymi w innej restauracji, w dowolnym miejscu na świecie. 08. ...
-
Nowe inwestycje coraz atrakcyjniejsze. Czym kuszą deweloperzy?
... przedszkole, które przekażemy miastu. Na osiedlu Powstańców 33 II powstanie świetlica dla najmłodszych. Tomasz Zahorski, dyrektor komunikacji korporacyjnej i marketingu w Marvipol W Central Park Ursynów będą patio pełne restauracji i kafejek oraz place zabaw, boiska wielofunkcyjne i zbiorniki wodne, a także własny przystanek autobusowy oraz stacja ...
-
Jak pandemia zmieniła plany inwestycji mieszkaniowych?
... więzi między mieszkańcami, dlatego zadbaliśmy o dobrze zagospodarowane części wspólne i obecność lokali użytkowych, tj. sklepów, usług, kawiarni i restauracji. Edyta Kołodziej, dyrektor sprzedaży i marketingu w Nickel Development Każdorazowo myślenie o produkcie zaczynamy od pogłębionej analizy potrzeb naszych klientów. Jeszcze przed wybuchem ...
-
W których inwestycjach kupujemy mieszkania na wynajem?
... powierzchni od 25 do 56 mkw. Na parterze jest miejsce dla sklepów, restauracji lub innych lokali handlowych lub usługowych, zgodnie ze śródmiejskim charakterem dzielnicy. ... W najnowszym etapie Zajezdni Wrzeszcz oferujemy mieszkania w metrażach 35-119 mkw. Janusz Miller, dyrektor ds. sprzedaży i marketingu Home Invest Najchętniej wybieraną inwestycją ...
-
Jakie lokale usługowe oferują deweloperzy?
... usługowe w dwóch inwestycjach, ST_ART Piątkowo i FIQUS Marcelin. Zuzanna Należyta, dyrektor ds. handlowych w Eco Classic Lokale usługowe we wszystkich naszych inwestycjach cieszą ... najwięcej mieszczą się kamienice nie dysponujące infrastrukturą potrzebną do prowadzenia restauracji. Jednocześnie jest to dzielnica, będąca popularnym miejscem spotkań ...
-
Osiedle zamknięte odchodzi do lamusa?
... do przedszkoli, szkół, sklepów czy restauracji, które są naturalną przestrzenią do nawiązywania relacji międzyludzkich. Ponieważ ułatwiają codzienne życie, wielofunkcyjne osiedla otwarte przypominające małe miasteczka są obecnie niezwykle popularnym wyborem wśród klientów. Karolina Bronszewska - Dyrektor Marketingu i Innowacji RONSON Development ...
-
Jakie mieszkania od dewelopera wybierają najmłodsi?
... aby szybko dostać się do pracy, sklepów oraz miejsc rozrywki. Joanna Janowicz, dyrektor zarządzająca w firmie Constructa Plus Według naszych obserwacji, klienci przed 30-tką ... lokalizacja mieszkania. Musi być w pobliżu szeroko pojętych usług, począwszy od restauracji, a na klubach fitness kończąc, a przede wszystkim mieć łatwy dostęp do transportu ...
-
Miasta 15-minutowe. Czym są i co myślą o nich deweloperzy?
... przedszkola i parku, jedynie 800 metrów do metra, bliskość licznych restauracji, sklepów i ośrodków kulturalnych – to tylko kilka z wielu przykładów, które ... mieszkalnymi. Kolejne 7 budynków z ponad 220 mieszkania jest w fazie realizacji. Michał Melaniuk, Dyrektor Zarządzający Inwestycjami Mieszkaniowymi w Cordia Polska i Prezes Zarządu Polnord ...
-
Zwyczaje zakupowe Polaków
... , to najskuteczniejszy rzecznik marki. [...]” – komentuje wyniki badania Paweł Rychliński, dyrektor generalny Przedstawicielstwa MasterCard Europe w Polsce. Po mleko i bułki do Biedronki, ... „Mój Czas Wolny”, w której w tym roku zapytano o ulubione sieci, zarówno kawiarni i restauracji, jak i kin, księgarni czy sklepów oferujących sprzęt sportowy. ...
-
Muzyka a zachowania konsumentów
... przeprowadzenie wraz z TNS OBOP badań w tym zakresie”, mówi Bogusław Pluta, dyrektor OZZ Związku Producentów Audio Video. „Mam nadzieję, że ich wyniki ... publicznych jest ewidentnie bezzasadne”, dodaje. Lokale gastronomiczne z muzyką sprzedają więcej Muzyka w restauracji czy klubie, w przekonaniu respondentów, jawi się jako ważny element składowy ...
-
Pomocne konto od BNP Paribas Fortis
... i szeroki zakres pomocy w codziennym życiu”, mówi Piotr Dąbrowski, dyrektor Departamentu Rozwoju Oferty dla Klientów Indywidualnych w BNP Paribas Fortis. Symboliczny ... zamówienie i dostarczenie prezentów oraz kwiatów, biletów do kina i teatru, rezerwację stolika w restauracji, pokoju w hotelu czy zorganizowanie pomocy tłumacza za granicą. Najwięcej ...
-
Euro 2012 a praca w hotelarstwie i turystyce
... wpływ na kształtowanie infrastruktury zatrudnienia w sektorze turystycznym. Większość hoteli i restauracji poszukuje pojedynczych pracowników – brak ogłoszeń sugerujących, że istnieją placówki, będące ... związanych z działami sprzedaży i obsługi klienta – mówi Beata Szilf-Nitka, Dyrektor Zarządzający internetowej giełdy pracy infoPraca.pl. – Ponad 20 ...
-
Meritum Bank Mobilny
... , który naszym zdaniem niesie konkretną wartość dla klientów – mówi Małgorzata Adamczyk, dyrektor bankowości internetowej w Meritum Banku. Zarówno w przypadku klientów posiadających konto w ... wyłoży pieniądze za swoich znajomych podczas np. wyjścia do kina lub restauracji, funkcja „Zapłać mi” pomoże mu się z nimi rozliczyć. Umożliwia ona podział ...
-
Którzy deweloperzy skłonni dać rabat?
... mieszkańcy osiedla mają dostęp do licznych sklepów, restauracji i kawiarni. Mogą też korzystać z infrastruktury sportowej, m.in. 2 siłowni, kręgielni czy basenu. W otoczeniu Parku Ostrobramska jest też 5 szkół i 12 przedszkoli oraz publiczne i prywatne przychodnie medyczne. Magdalena Rurarz, dyrektor działu sprzedaży i marketingu Victoria Dom Po ...
-
Centra handlowe w Europie w I poł. 2015 r.
... zakresie istniejących centrów handlowych, jak i nowych inwestycji – powiedział Justin Taylor, dyrektor działu powierzchni handlowych w regionie EMEA w firmie Cushman & Wakefield. Na ... powierzchni 100 tys. mkw., które oferuje sklepy renomowanych sieci handlowych, 20 restauracji oraz 15-salowy multipleks, w tym pierwsze w krajach nordyckich kino IMAX. ...