-
Ceny żywności wzrosną
... Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Rolnej, ceny żywności w I połowie roku wzrosną o kolejne 5 proc. Dalsza część roku uzależniona będzie od tegorocznych zbiorów, które zapowiadają się nieźle. Dlatego czytając artykuł, można mieć mały dysonans, skoro pojawia się w nim wypowiedź wiceministra rolnictwa Artura Ławniczaka, który ...
-
Ceny żywności pójdą w górę
... pierwszym półroczu 2011 r. żywność podrożeje o 4-5 procent. Najwięcej wzrosną ceny mąki, oleju, warzyw i owoców - poinformowała Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Świetlik powiedziała PAP, że w pierwszym półroczu tego roku można się spodziewać wzrostu cen żywności. Na pewno podrożeją produkty ...
-
Przetwórstwo owoców i warzyw z rosnącymi długami
... 2020-2023 wzrósł o 50 proc. do 935 mln euro, a przetworów owocowych o 44 proc. do 1,95 mld euro – komentuje Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowego Instytutu Badawczego. Rynek owocowo-warzywny w Polsce systematycznie się rozwija, na co niewątpliwie ma wpływ szeroki wybór dobrych jakościowo ...
-
Wyższa stawka akcyzy w 2014 r. to niższa sprzedaż alkoholu
... ,6 mln zł – podsumowuje wyniki raportu ekspert Instytutu Sobieskiego, Maciej Rapkiewicz. Podwyżka wpłynie na gwałtowny wzrost cen i rozwój szarej strefy Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) w swojej opinii wskazuje, że po podwyżce akcyzy w Polsce w 2014 r. jej realny poziom, tj. w cenach skorygowanych siłą nabywczą ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 14/2015
... w różnym stopniu, poza alkoholem [zdrożał o 0,5 proc. – red.] – wyjaśnia w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak wyjaśnia prof. Kowalski, popularne wczesną wiosną młode warzywa, czyli nowalijki, w większości staniały o ponad 10 proc. Tańsze będą ...
-
Ceny żywności wyhamują, a inflacja?
... tylko, że jej ceny mniej „uderzą nas po kieszeni”, ale także nie spowodują znaczącego wzrostu inflacji. Według najnowszych szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w czerwcu 2018 r. ceny żywności i napojów bezalkoholowych będą o 2,5-3 proc. wyższe niż w grudniu obecnego roku, a ich przeciętny poziom w pierwszych ...
-
W branży młynarskiej coraz ciaśniej
... korzyść małych i średnich firm prywatnych. - Nastąpiła demonopolizacja - podkreśla mgr inż. Wiesław Łopaciuk z Zakładu Badań Rynkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Rozdrobniły się państwowe wcześniej przedsiębiorstwa przemysłu zbożowo-młynarskiego: z 35 dotychczasowych PZZ powstało 105 firm, w większości przekształconych ...
-
Polskie mleczarnie czeka konsolidacja?
... liczba przedsiębiorstw mleczarskich w Polsce w ciągu następnej dekady może zmniejszyć się nawet o 80 proc. - uważa dr hab. Jadwiga Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), która jest wielkim zwolennikiem konsolidacji. Konsolidacja będzie w Polsce postępowała, gdyż jest to nieuniknione. Wymusi to na polskim ...
-
Rośnie spożycie ryb i owoców morza
... one do ulubionych dań Polaków. Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2008 r. spożycie ryb wzrosło o 4 procent do 13,5 ... wzrostowa spożycia ryb będzie się w Polsce utrzymywać (zdaniem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi europejski poziom konsumpcji powinniśmy osiągnąć po 2013 r.). W ostatnich latach zawdzięczamy ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 33/2012
... ) oraz 9 projektów z Francji (9). Najwięcej projektów jest zwiazanych z motoryzacją (28 projektów), BPO (25 projektów), R&D, ICT oraz przemysłem maszynowym. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w grudniu 2012 r. ceny żywności będą wyższe w ujęciu rocznym o 4-5 proc. Analitycy przewidują, że w sierpniu (podobnie jak w lipcu ...
-
Prognozy dla polskiej gospodarki XI 2013
... dla kształtowania się cen konsumenckich są surowce energetyczne i rolne. Zdaniem Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGZ) IV kw. tego roku przyniesie wzrosty cen ... koszyka. Optymistyczne prognozy cen zbóż publikowane przez amerykański Departament Rolnictwa (USDA) maja przełożenie na nasze założenia cen w Polsce. Większa ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 37/2015
... tys. osób bezrobotnych. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewiduje pogorszenie się sytuacji na polskim rynku zbóż w sezonie 2015/16. Eksperci szacują, że na skutek suszy zbiory ziarna wyniosą 29,1 mln ton ziarna, tj. o ponad 8 proc. mniej niż w 2014 r. Minister rolnictwa Marek Sawicki szacuje, że ...
-
Nasza droga żywność
... ., czyli tyle ile wynosi cel inflacyjny. Uspokajająco działają też informacje dotyczące tegorocznych zbiorów zarówno w Polsce, jak i na świecie. Ekonomiści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozują, że już w czwartym kwartale tego roku nastąpi wyhamowanie wzrostu cen żywności. Będzie to efektem m.in. większych zbiorów ...
-
Hossa w eksporcie żywności
... ma sięgnąć 7,7 mld euro, co oznacza wzrost o 10 proc. Trwającego boomu nie zahamuje mocny złoty. Wiesław Łopaciuk, specjalista z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERGŻ), współautor raportu o stanie i perspektywach handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi, podaje w wypowiedzi dla "PB", ze dodatnie saldo obrotów ...
-
Ceny mąki i chleba będą spadać
... pieczywo i makarony. - Ale nie liczmy na to, że ceny tych towarów spadną o tyle samo, ile zboża - przestrzega Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tańsze niż przed rokiem powinny być również warzywa i owoce. Jednak i w tym przypadku nie należy się spodziewać drastycznych spadków ...
-
Czekają nas podwyżki cen żywności
... co najmniej o 8%. Jak twierdzą ekonomiści, podwyżki są nieuniknione z powodu większej konsumpcji w Chinach i Indiach, a także wzrostu produkcji biopaliw. Z obliczeń Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w 2007 roku ceny zwiększyły się o 8-10%. W 2008 wzrosną o kolejne 8%, szacuje Dariusz Winek, główny ekonomista Banku ...
-
Ceny żywności wzrosną niewiele
... zbiory pszenicy wyniosą w 2008 roku 8,68 miliona ton, czyli o 4,3 procent więcej niż zeszłoroczne 8,23 miliona ton - twierdzi Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Według Łopaciuka, całkowite tegoroczne zbiory zbóż w Polsce, która jest największym ich producentem w regionie, mogą sięgnąć 28 milionów ton ...
-
Branża mięsna w 2008r.
... produkcji - potwierdza prezes Choiński. Będzie mniej mięsa? Opisane zjawiska najprawdopodobniej doprowadzą do spadku produkcji mięsa w Polsce w bieżącym roku. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prognozuje bowiem, że w 2008 roku produkcja wieprzowiny obniży się o 10 proc., wzrośnie natomiast produkcja wołowiny o 3 proc. i drobiu ...
-
Produkty spożywcze: wyższe ceny na Wielkanoc
Nawet o 8 proc. więcej niż przed rokiem wyniosą przeciętnie koszty zakupu produktów na wielkanocny stół, szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Podrożało już mięso, tłuszcze roślinne, ryby i produkty zbożowe. Od grudnia 2008 do lutego 2009 r. żywność podrożała tylko o 1,8 proc. W ...
-
Co z eksportem żywności?
... ekonomii za "sztywne", czyli słabo reagują na wzrost cen lub zmiany dochodów konsumenta - objaśnia Wiesław Łopaciuk z Zakładu Badań Rynkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Z pewnością spadek popytu na te towary w krajach zachodnich, które dotknięte są kryzysem gospodarczym, będzie wolniejszy niż na inne ...
-
Przemysł spożywczy ma się gorzej
Przemysł spożywczy przeżywa głębokie załamanie, wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Po kilku latach szybkiego rozwoju produkcji i rosnącej bądź utrzymującej się na wysokim poziomie rentowności branży spożywczej nastąpiło ...
-
Coraz mniej polskiego miodu
... . Polska jest importerem miodu. Sprowadzamy go głównie z Chin (ok. 1,9 tys. ton), Ukrainy (1 tys. ton) i Unii Europejskiej (1,4 tys. ton). Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, import miodu w 2008 r. kształtował się na poziomie 4,5 tys. ton. Miody importowane spoza Unii kosztowały 1,25-1,80 euro/kg, zaś ...
-
Producenci drobiu cieszą się z kryzysu
... prognoz, ma też wzrosnąć import drobiu. "Dodatnie saldo obrotów handlu zagranicznego wzrośnie prawdopodobnie o 10-11 proc." - czytamy w analizie przygotowanej przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W zeszłym roku polscy drobiarze wywozili mięso po kosztach, czasami wręcz ze stratami, ponieważ nie można było pozwolić na ...
-
Spożycie miodu w Polsce wzrosło
... słodząc nim napoje. 38 proc. sięga po miód jedząc śniadanie, a 58 proc. w czasie choroby, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w Polsce produkuje się rocznie ok. 12-15 tys. ton miodu - zbyt mało w stosunku do naszych potrzeb. Dlatego od kilku ...
-
UOKiK: zgoda na przejęcie British Sugar Overseas
... przez Pfeifer&Langen Polska kontroli nad British Sugar Overseas Polska. Pfeifer&Langen Polska przejmie 100 proc. udziałów British Sugar. Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, udział rynkowy spółki Pfeifer&Langen w kampanii 2008/2009 wynosił 15,6 proc. (dysponowała ona 3 cukrowniami), a British Sugar - 12,7 proc ...
-
Branża mleczarska: sprzedaż rośnie
... informacje o spadającym eksporcie, wynika, że sporo więcej przetworów mlecznych musi trafiać na krajowy rynek – uważa prof. Jadwiga Seremak Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Według badań Nielsena siłą napędową wzrostu sprzedaży nabiału są białe sery. Stanowią one już 19 proc. sprzedaży wszystkich ...
-
Eksport polskiej żywności spadł w 2009r.
... pierwszy od wejścia do UE spadła sprzedaż zagraniczna polskich produktów spożywczych. Pierwsze półrocze 2010 r. może przynieść dalszy spadek eksportu. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że jego wartość eksportu żywności mogła się skurczyć o niemal 9 proc. i wyniosła ok. 10,4 mld euro. Powodem spadku ...
-
Firmy spożywcze czeka ciężki rok?
... uważają, że będzie raczej coraz lepiej, niż gorzej. Eksperci IERiGŻ przewidują, że przede wszystkim obniży się produkcja i podaż mleka. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) w najnowszym raporcie dotyczącym popytu na żywność oceniają, że w 2010 r. dochody gospodarstw domowych nie zmienią się zbytnio w stosunku ...
-
Eksport polskiej żywności spada
... wstępnych obliczeń Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA była ona o około 4,4 proc. niższa niż w 2008 r. Szacunkowe wyliczenia Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazują, że eksport żywności skurczył się o 2,2 proc. W obu przypadkach szacowany spadek jest mniejszy od prognozowanego przez ekonomistów ...
-
Podwyżki: najpierw wzrośnie cena chleba
... roku. Będzie to jednak o 1-5 proc. więcej niż średnia z lat 2001-2005. Podobne wyliczenia publikuje Krajowa Federacja Producentów Zbóż oraz Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Rynek zdaje się jednak być głuchy na te dane, bo cena dobrej jakości pszenicy systematycznie rośnie - na początku ...
-
Podwyżki cen a małe sklepy
... VAT. Część przedsiębiorców wyprzedza decyzje rządu i już teraz każe więcej płacić swoim klientom. Zapytana przez dziennik "Metro" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki twierdzi, że część sklepikarzy winduje ceny, licząc, że obroty nie spadną, bo konsumenci boją się, że za kilka miesięcy ...
-
Wydatki Polaków na jedzenie rosną
... tylko nasze gusty, upodobania czy tradycje, ale też cena, dochody oraz dostępność produktów na rynku - wyjaśniała w "GW" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jesteśmy kulinarnymi patriotami. Zdaniem większości polska kuchnia jest najlepsza. Nieco mniej z nas sądzi, że również najzdrowsza. - Jedynie 10-15 ...
-
Ceny żywności wzrosną przed świętami
Ceny żywności mogą być w grudniu tego roku o 5-6 procent wyższe w stosunku do grudnia 2009 r. - poinformowała PAP Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. O 20 procent więcej niż rok temu trzeba będzie zapłacić w grudniu za owoce. Jabłka już są droższe o jedną trzecią. ...
-
Import ryb rośnie
... i, zawierające szkodliwe dla zdrowia pierwiastki, gatunki z importu. Więcej łososia, mniej karpia Jak obliczył portal wedkuje.pl, na podstawie danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, import ryb systematycznie rośnie. Ten rok kończymy wynikiem 756 tys. ton. Gatunkowo największą część importu stanowi łosoś, uznawany ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 16/2011
... przemysłowej, wyniósł on tylko 7 proc. To najgorszy wynik od października 2009 roku. W lutym wyniósł on 10,7 proc. Według ocen Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wartość eksportu produktów rolno-spożywczych w 2011 roku może wzrosnąć o 6 proc. r/r. Szacuje się, że wyniesie on ok. 14,1 mld ...