-
Catering i food truck w opałach. Rośnie zadłużenie gastronomii
... się ataku cybernetycznego i zachowania ciągłości dostaw. Żaden z respondentów jako zagrożenia dla swojej firmy nie wskazał kłopotów z personelem i braków kadrowych. Ubywa chętnych do ... firmy oferujące catering, ich dług po wzroście o 25 proc. opiewa na 60,7 mln zł. Znaczący przyrost długów dotknął również mobilną gastronomię, czyli m.in. food ...
-
Koronawirus: kto ma szansę na rozwój firmy w czasie pandemii?
... konsumentów o bezpieczeństwo sanitarne przygotowywanego jedzenia. Firmy z segmentu food tech również pierwszy kwartał tego roku prawdopodobnie zaliczą do udanych. Po zamknięciu przez rząd restauracji, pubów czy barów, polskie ulice zapełniły się dostawcami z charakterystycznymi zielonymi i żółtymi plecakami. Firmy ...
-
Drobne upominki od firmy dla kontrahenta w podatku VAT
... czynności opodatkowanych. Przekazanie wymienionych we wstępie kalendarzy, notatników, czy długopisów z logo firmy ma zaś za zadanie przede wszystkim ją reklamować. Pośrednio zatem ... bardzo często korzystają właśnie w stosunku do przekazywanych upominków z logo firmy pełniących funkcję reklamy. W art. 7 ust. 3 ustawy o VAT ustawodawca wskazał ...
-
Firmy poligraficzne nie boją się zagranicznej konkurencji
... wyraźnie różnią się w zależności od tego, jaką branżę reprezentują. Firmy poligraficzne na jednym z pierwszych miejsc stawiają nowoczesny i regularnie odnawiany park maszyn ... małych i średnich przedsiębiorstw z branży poligraficznej, metalowej, tworzyw sztucznych i food and beverage z całej Polski oraz posiadających własny park maszyn i ...
-
Strategia marketingowa firmy z branży kulinarnej. Jak zmaksymalizować efekty?
... strategii firmy. - Dobrym rozwiązaniem jest współpraca z szefami kuchni, którzy nie tylko zaprezentują jak wykonać danie, ale również dokładnie krok po kroku wytłumaczą, dlaczego poszczególne czynności są tak istotne – mówi Katarzyna Bemsz, reprezentująca Dwór Korona Karkonoszy, którego kucharze współpracują z markami w obszarze food marketingu ...
-
Rynek handlowy 2023 i prognozy na rok 2024
... minie pod znakiem modernizacji i tworzenia nowych formatów. Eksperci Colliers, wiodącej firmy doradczej na rynku nieruchomości komercyjnych, przygotowali przegląd najważniejszych wydarzeń w ... Winkler, Associate Director, Dział Strategic Advisory w Colliers. Wyróżnikiem polskich food halli jest różnorodność i unikalność ich oferty – około 90% ...
-
BrandZ: najcenniejsze fast foody świata
... przeszło 50 rynków z całego świata. W tegorocznej edycji badania liderem kategorii fast food okazał się McDonald’s. Umiejętne wykorzystanie trendów, jak np. wzmożony popyt ... marek świata BrandZ™ Top 100 Już po raz czternasty na zlecenie WPP eksperci firmy Kantar zajmujący się wartością marek przeprowadzili wycenę, która stanowi podstawę rankingu ...
-
Popyt na produkty spożywcze w górę
... , analityk Espirito Santo Investment Bank. – Dodatkowo, jak wynika z raportu „Emerging Markets Food”, w ciągu kilku lat zwiększy się popyt na takie towary jak ryby ... polskiego rynku jako główny powód do nawiązania współpracy podkreślają m.in. przedstawiciele firmy Adira. Brali oni udział w pierwszej Portugalskiej Misji Biznesowej w Polsce w 2013 ...
-
Technologia w branży spożywczej
... i warzyw, napojów i wielu innych. Przedstawienie całego łańcucha produkcyjnego we wszystkich branżach F&B (food & beverages) jest bez wątpienia tym co wyróżnia nasze targi ... komponentów systemu, sterowanie maszynami staje się coraz ważniejsze. W rezultacie firmy, które wcześniej były silnie zaangażowane w przemysł maszynowy, muszą dodatkowo ...
-
Polskie mleczarnie muszą dbać jakość
... BRC i IFS ważne są przez jeden rok. BRC Global Standard - Food preferowany jest przez odbiorców z Wielkiej Brytanii (np. Tesco) oraz Skandynawii. Odbiorcy z Niemiec (np. ... 45011) nie wolno wystawiać jednego certyfikatu obejmującego kilka lokalizacji tej samej firmy, co również w znaczący sposób wpływa na koszty. Każda lokalizacja musi przejść pełen ...
-
Nowe inwestycje w ŁSSE
... także w jego przetwórstwie. W zakładzie w Łodzi produkowane są m.in. wyroby garmażeryjne z kategorii Convenience Food. Są to produkty mięsne smażone, pieczone, panierowane, gotowe do spożycia ... elementów złącznych hydrauliki siłowej. Klientami firmy są zarówno koncerny międzynarodowe, jak i firmy polskie. Planowana inwestycja będzie polegać na ...
-
Dobra konsumenckie: sprzedaż w górę
... czasach szczególne znaczenie ma umiejętność integracji i wykorzystania wiedzy o klientach. Firmy, które umieją to zrobić, wypracują trwałe więzi z konsumentami i dystrybutorami, a co za ... tylko branża produktów spożywczych, napojów i tytoniowa (traktowane jako jeden sektor Food, Drink and Tobacco Sector). Dynamika sprzedaży tej branży była natomiast ...
-
Czy branża FMCG będzie inwestować w reklamę?
... przoduje pod względem wydatków na kanał digital? Najnowszy raport Business Intelligence - FMCG Food and Drink autorstwa agencji mediowej Zenith, przewiduje, że marki dóbr szybkozbywalnych ( ... szczególnie w II kwartale, choć nadal będzie to 6% poniżej poziomów z 2019 roku. Firmy FMCG stoją w obliczu niepewności, jak szybko konsumenci wrócą do sklepów ...
-
Obiekty handlowe coraz bardziej zielone
... otoczenie i wizerunek firmy, ale w perspektywie długofalowej przynosi korzyści finansowe wynikające z obniżenia kosztów utrzymania czy zwiększenia wartości budynku. Po pierwsze: roślinność Kilka doniczek z kwiatkami już nie wystarczy. Obiekty handlowe coraz częściej stawiają na zielone tarasy i dachy czy pełne roślinności food courty. Stanowią one ...
-
Wynajem lokali gastronomicznych w Polsce
... do bankructwa szybciej niż uruchomienie małego baru typu "fast food" w popularnej miejscowości turystycznej nad morzem - wynika z analizy rynku najmu lokali ... wyposażenia, ale także o wiele trudniejszą do oszacowania wartość rynkową firmy. W szerokiej ofercie biur nieruchomości znajdziemy obecnie zarówno duże restauracje o powierzchni ...
-
Najlepsi pracodawcy wg menedżerów 2012
... "Najbardziej pożądani pracodawcy 2012 w opinii specjalistów i menedżerów" wskazała najbardziej cenione firmy. Do grona najbardziej pożądanych pracodawców zostały zaliczone firmy znane, od lat cieszące się renomą w branży. Do czołówki rankingu w tym roku dołączyły firmy: PKO Bank Polski, Ernst & Young, PGNiG, Kraft Foods, Faurecia, BrogWarner ...
-
Rozwija się rynek suplementów diety
... jednak, że ich wprowadzanie na rynek jest nieograniczone. Małgorzata Goryl, przedstawiciel firmy Alter Medica, zwraca uwagę, że Główny Inspektor Sanitarny, który rozpatruje ... liczyć z możliwością jego wystąpienia - mówi Małgorzata Goryl. Natomiast, zdaniem przedstawicielki firmy Olimp Laboratories, kryzys nie zmieni popytu na suplementy diety. Nasza ...
-
Które produkty spożywcze są polskie?
... firmy. Nabiał W przypadku ... Food – największa na polskim rynku firma mięsna. Przedsiębiorstwo przoduje w eksporcie mięsa na rynki zagraniczne i jest niekwestionowanym liderem w swojej branży. Animex Foods jednak nie jest w polskich rękach. Należy do amerykańskiej Smithfield Foods, która jest częścią globalnej firmy WH Group (Chiny). Do firmy ...
-
Sprawdź, czy sztuczna inteligencja wygryzie cię z rynku pracy
... kawy czy przygotowanie z góry określonych potraw, szczególnie w sieciach serwujących fast food z mocno ustrukturyzowanymi procesami i menu, łatwo podlegają automatyzacji — twierdzą ... wyłoniły się nowe zawody. Dziś Data Scientist to chyba najgorętszy z nich. Firmy biją się o takich specjalistów. W przyszłości rosnąć będzie zapotrzebowanie na ...
-
Dobra konsumpcyjne: 3 kroki do wyjścia z kryzysu po pandemiii
... decyzji i zapewnienie ciągłości działania związana była z szokiem, w którym znalazły się firmy na skutek pandemii. Wiele z nich jest w bardzo trudnej sytuacji z powodu ... w krótkiej perspektywie czasowej inwestorzy mogą być zainteresowani firmami z sektora food tech, e-commerce, VOD, producentami żywności, produktów zdrowotnych czy wyposażenia ...
-
Powierzchnie handlowe w Polsce I-XII 2010
... powodzeniem nadal będą się cieszyły lokale w najlepszych centrach handlowych. W 2011 firmy będą korzystać z możliwości przejęcia atrakcyjnych lokalizacji od słabszych konkurentów. ... dobrych lokalizacji dla operatorów telefonii komórkowej, kawiarni, lokali typu fast food oraz sklepów z akcesoriami modowymi dla kobiet. W 2011 roku można spodziewać ...
-
Biurowce w Trójmieście: blisko 1 mln mkw. i to bez pustostanów
... w jej centrum budynku Montowni, w którym znajdzie się miejsce dla loftów serwisowanych, food hall'u oraz sal konferencyjnych. Na terenie gdańskiej Stoczni Cesarskiej ... w Trójmieście ponad 50 tys. mkw. powierzchni biurowej. - Najwięcej umów zawarły firmy z sektora transportowego i bankowego. Ponad milionowe Trójmiasto jest również wciąż atrakcyjne ...
-
Przemysł: jak budować przewagę konkurencyjną?
... sztucznych częściej liczą się niskie ceny produktów i efektywna logistyka. Natomiast firmy spożywcze, podobnie jak metalowe, stawiają na dobre relacje z zagranicznymi kontrahentami ... małych i średnich przedsiębiorstw z branży poligraficznej, metalowej, tworzyw sztucznych i food and beverage z całej Polski oraz posiadających własny park maszyn i ...
-
Marnotrawstwo żywności: tony żywności w koszu i 870 mln niedożywionych osób
... problem i to na skalę globalną. Według najnowszych doniesień Capgemini, ujętych w Food Waste Report 2022, w ujęciu globalnym rocznie marnuje się 2,5 miliarda ton ... całym łańcuchu wartości (jeśli coś mierzymy, będziemy w stanie tym zarządzać). Wiodące firmy już wykorzystują technologię i stosują podejście systemowe do zarządzania marnotrawieniem ...
-
Rynek produktów żywnościowych w Polsce 2007
... firmy wprowadzają na rynek najwięcej nowości - wynika z raportu PMR. PMR przeanalizował taktykę wprowadzania na rynek nowości 60 największych firm produkujących żywność sprzedawaną w polskich sklepach. Jak wynika z raportu „Food ... przewagi. Siłą rzeczy, więcej możliwości mają tutaj duże firmy, dysponujący znacznymi środkami na marketing i reklamę oraz ...
-
Debiut spółki Maxipizza na NewConnect
... o wysokiej jakości w średnim zakresie cenowym, plasujące się powyżej restauracji typu fast food, a nieco poniżej typowych restauracji. Papiery wartościowe debiutujące na NewConnect: 250 ... i zwiększenie wartości firmy. Spółka Maxipizza S.A. została zawiązana dnia 22 grudnia 2006 roku. Historia działalności gospodarczej firmy sięga roku 2001, kiedy ...
-
Cadbury zaakceptowało ofertę Krafta
... firmy cukierniczej Cadbury zaakceptował ofertę przejęcia akcji spółki przez amerykański Kraft Foods. Transakcja warta będzie 13,1 mld ... Roche. Kraft Foods jest drugim największym na świecie po Nestle producentem żywności i napojów. Do amerykańskiej firmy należą takie marki jak Lu, Milka, Oreo czy Maxwell House. Kraft będzie musiał sprzedać Wedla. ...
-
Galeria Piast w Gorzowie Wielkopolskim
... potrzeby mieszkańców największej dzielnicy w Gorzowie”, mówi Marek Bobowski, wiceprezes Zarządu firmy Elektra Plus, inwestora. „Z przeprowadzonego przez nas sondażu wynika, iż centrum ... ”. Przy galerii znajdą się także przystanki autobusowe. Zielony dach: food court, fitness i rekreacja Inwestor zapewnia, że w projekcie galerii zastosowano wiele ...
-
Bezpieczeństwo żywności na świecie: Indeks 2014
... . Kraj zajmuje 26 miejsce na świecie z wynikiem o 1,8 pkt. lepszym w porównaniu z rokiem ubiegłym. Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) został opracowany na zlecenie firmy DuPont przez Economist Intelligence Unit (EIU) w 2012 roku. Narzędzie na bieżąco bada osiągalność cenową, dostęp do żywności ...
-
Konsumenci wolą marki lokalne?
... MP3 jest Sony. W Polsce to odtwarzacz Creative wybierany był najczęściej, Sony zajął drugą pozycję, a na trzeciej uplasował się Phillips. iPod firmy Apple zajął wyższą pozycję na rynkach krajów rozwiniętych. Marka ma znaczenie Jan Hofmeyr, Global Head of Insights w firmie Synovate, komentuje ...
-
Pieczony kurczak to usługa gastronomiczna?
... OGE z rożnem elektrycznym kurczaki, które uprzednio zostały przygotowane przez pracowników firmy - sprzedaż tę należy ewidencjonować na kasie fiskalnej on-line - uznał ... ta obejmuje działalność: • restauracji, • kawiarni, • restauracji typu fast food, • barów mlecznych, • barów szybkiej obsługi, • lodziarni, • pizzerii, • miejsc z żywnością na ...
Tematy: księgi podatkowe, ustawa o VAT, obowiązek podatkowy VAT, podatek VAT, kasy fiskalne, kontrola podatkowa, wpływy z podatków, obowiązek ewidencjonowania obrotów, kasa rejestrująca, paragon, paragony, sankcje VAT, kasy fiskalne on-line, placówki gastronomiczne, branża gastronomiczna, usługi gastronomiczne, rok 2021 -
Rynek handlowy w I poł. 2023
... przed rokiem nowoczesnej powierzchni handlowej - ok. 150 tys. mkw. - wynika z raportu firmy doradczej Colliers. Łączny zasób powierzchni handlowej wynosi blisko 12,8 mln ... warto także rosnącą rolę konceptów gastronomicznych w dedykowanych obiektach. W Gdańsku otwarty został Food Hall Montownia w ramach projektu Doki. Trwają również prace nad ...
-
Kasy fiskalne on-line w działalności gastronomicznej
... Z początkiem 2021 r. na kasy on-line muszą przerzucić się firmy świadczące usługi związane z wyżywieniem - wyłącznie świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne, ... odbywa się z samochodu gastronomicznego (tj. mobilnej placówki gastronomicznej typu food truck). Wszystkie produkty i potrawy przygotowywane są na miejscu z półproduktów. ...
Tematy: księgi podatkowe, ustawa o VAT, obowiązek podatkowy VAT, rok 2020, podatek VAT, kasy fiskalne, kontrola podatkowa, wpływy z podatków, obowiązek ewidencjonowania obrotów, kasa rejestrująca, paragon, paragony, sankcje VAT, kasy fiskalne on-line, placówki gastronomiczne, branża gastronomiczna, usługi gastronomiczne, rok 2021 -
System HACCP w transporcie żywności oraz pasz
... Firmy spożywcze coraz częściej stosują wewnętrzne międzynarodowe normy bezpieczeństwa żywności, dostosowując się do wymagań kontrahentów. Do standardów tych możemy zaliczyć m. in.: BRC Global Food Safety issue 6 oraz IFS Food ... . Wymagania dla taboru Aby sprostać tym wymaganiom, firmy transportowe również powinny zastosować odpowiednie wymagania dla ...
-
Bezpieczeństwo żywności na świecie: Indeks III kw. 2013
... Indeks Bezpieczeństwa Żywności został opracowany przez Economist Intelligence Unit (EIU) na zlecenie firmy DuPont. Narzędzie powstało w celu pogłębiania dialogu na temat bezpieczeństwa ... agendy ONZ - Światowy Program Żywnościowy (ang. World Food Programme, WFP), pod nazwą Rapid Food Security Needs Assessment, ponad 1,5 mln osób będzie wymagać ...