-
Praca na wakacje 2013
... 2013 roku jest w czym wybierać? Kryzys gospodarczy, który od kilku lat nęka Polskę, Europę i świat to niestety zła wiadomość dla poszukujących pracy na wakacje. Już dziś wiadomo, że mniej miejsc zatrudnienia oferują tradycyjne urlopowe branże - hotelarstwo, turystyka i gastronomia ... . Tu również króluje gastronomia i turystyka. "Walka o miejsca" ...
-
Usługi dla ludności: wynagrodzenia 2013
... technicznym. Mediana ich wynagrodzeń wyniosła w 2013 roku 5 600 PLN. O nieco ponad 1 300 PLN mniej zarabiali pracownicy, którzy swoją karierę zawodową związali z obsługą nieruchomości, a niemal o 2 000 mniej – osoby świadczące usługi komunalne. Najmniej zarabiali zatrudnieni w sekcji hotelarstwo, gastronomia i turystyka. Połowa z nich zarabiała ...
-
Koniunktura przemysłowa X 2013
... miesiącem. W październiku wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 8 (przed miesiącem plus 7). Poprawę koniunktury ... w październiku ubiegłego roku). W październiku br. ponoszenie nakładów na działalność inwestycyjną w 2013 roku zadeklarowało 54% jednostek przemysłowych i 32% jednostek ...
-
Koniunktura przemysłowa XI 2013
... sekcja K). Najbardziej znaczący spadek popytu przewidują podmioty z sekcji zakwaterowanie i gastronomia (sekcja I). W listopadzie firmy z większości sekcji objętych badaniem odnotowują spadek sprzedaży, najbardziej znaczący – jednostki z sekcji zakwaterowanie i gastronomia (sekcja I) oraz pozostała działalność usługowa (sekcja S). Największy wzrost ...
-
Koniunktura przemysłowa V 2013
... Planowane na najbliższe trzy miesiące redukcje zatrudnienia mogą być zbliżone do prognozowanych w kwietniu. W maju wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 1 (przed miesiącem minus 4). Poprawę koniunktury odnotowuje 19% badanych firm, a jej pogorszenie 18% (w kwietniu odpowiednio 16 ...
-
Koniunktura przemysłowa VI 2013
... na najbliższe trzy miesiące redukcje zatrudnienia mogą być nieco większe od prognozowanych w maju. W czerwcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 2 (przed miesiącem plus 1). Poprawę koniunktury odnotowuje 18% badanych firm, a jej pogorszenie 16% (w maju odpowiednio 19 ...
-
Koniunktura przemysłowa VII 2013
... usług. Planowane redukcje zatrudnienia mogą się utrzymać na poziomie zbliżonym do prognozowanego w czerwcu. W lipcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 4 (przed miesiącem plus 2). Poprawę koniunktury odnotowuje 19% badanych firm, a jej po-gorszenie 15% (w czerwcu odpowiednio 18 ...
-
Koniunktura przemysłowa VIII 2013
... . Planowane w tej grupie firm redukcje zatrudnienia mogą być mniejsze od zapowiadanych przed miesiącem. W sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 2 (przed miesiącem plus 4). Poprawę koniunktury odnotowuje 17% badanych firm, a jej pogorszenie 15% (w lipcu odpowiednio 19 ...
-
Koniunktura przemysłowa IX 2013
... w tej grupie firm redukcje zatrudnienia mogą być zbliżone do planowanych przed miesiącem. We wrześniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 7 (przed miesiącem plus 2). Poprawę koniunktury odnotowuje 13% badanych firm, a jej pogorszenie 20% (w sierpniu odpowiednio 17 ...
-
Koniunktura przemysłowa XII 2013
... do zgłaszanego przed miesiącem. W tej grupie firm zapowiadane są dalsze redukcje zatrudnienia. W grudniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 12 (przed miesiącem minus 8). Poprawę koniunktury odnotowuje 11% badanych firm, a jej pogorszenie 23% (w listopadzie odpowiednio ...
-
Koniunktura przemysłowa II 2013
... na najbliższe trzy miesiące redukcje zatrudnienia mogą być nieco mniejsze niż prognozowano w styczniu. W lutym wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 7 (przed miesiącem minus 10). Poprawę koniunktury odnotowuje 13% badanych firm, a jej pogorszenie 20% (w styczniu odpowiednio ...
-
Koniunktura przemysłowa IV 2013
... na najbliższe trzy miesiące redukcje zatrudnienia mogą być nieco mniejsze niż prognozowano w marcu. W kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 4 (przed miesiącem minus 7). Poprawę koniunktury odnotowuje 16% badanych firm, a jej pogorszenie 20% (w marcu odpowiednio 15 ...
-
Koniunktura przemysłowa I 2013
... jednostek w najbliższych trzech miesiącach dyrektorzy firm przewidują utrzymanie dotychczasowego poziomu redukcji zatrudnienia. W styczniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 10 (przed miesiącem minus 20). Poprawę koniunktury odnotowuje 14% badanych firm, a jej pogorszenie 24 ...
-
Małe firmy - prognozy IV kw. 2013 i 2014
... roku. A do branż tradycyjnie przeżywających w tym okresie żniwa (np. handel czy gastronomia) dołączają w tym roku kolejne np. turystyka. Oceniając koniunkturę w mikrobiznesie ... powiększenie załogi jest jednak mniejsza niż odnotowana w formułowanych w III kw. prognozach na 2013 r. (wtedy zatrudniać chciało aż 63% przedsiębiorców). Bardziej skłonne do ...
-
Karta podatkowa - stawki 2013
... dotyczą działalności prowadzonej przy zatrudnieniu 2 pracowników. Za pracownika uważa się również pełnoletniego członka rodziny, z wyjątkiem małżonka. Część IV. Gastronomia Lp. Prowadzenie działalności gastronomicznej bez sprzedaży napojów o zawartości powyżej 1,5% alkoholu Oznaczenie stawek Wysokość stawki w zł 1 2 3 4 1 w zakresie sprzedaży lodów ...
-
Branża turystyczna a wydatki na reklamę 2014
... czyli o 16 procent więcej niż w 2013. Według analizy domu mediowego Codemedia, w zeszłym roku największy udział w torcie reklamowym była gastronomia, która na działania ... reklamowały się również w lokalnych edycjach radia ESKA, Trójce i TOK FM. W porównaniu z 2013 rokiem wydano więcej o ok. 24% (4 miliony) – wynika z analizy domu mediowego Codemedia ...
-
Rynek pracy specjalistów 2014
... ofert przekroczyła 386 tysięcy, co oznacza około 8-procentowy wzrost wobec 2013 roku. Tradycyjnie już w ofertach mogli przebierać informatycy, natomiast najczęściej ... 13,4%). Kolejną branżą, która złapała oddech po kilkuletniej zapaści, jest turystyka, hotelarstwo i gastronomia; tutaj odnotowano niemal 30% wzrost ogłoszeń o pracę (wzrost o ...
-
Sektor MSP: lepsze czasy na horyzoncie
... zmieni się (45,5 proc.). W których branżach najgorzej, a w których najlepiej? Najgorzej swoją sytuację w pierwszej połowie 2013 roku oceniały firmy z branż: sport i turystyka (47,1 proc.), poligrafia i wydawnictwa (44,7 proc.), gastronomia (44,2 proc.), odzież i obuwie (42,5 proc.), motoryzacja (42,1 proc.). Z kolei najlepiej kondycję swojej firmy ...
-
Galeria Trzy Korony w Nowym Sączu
... 2013 roku w Nowym Sączu swoje podwoje otworzy Galeria Trzy Korony. Wartość inwestycji ... Hipermarket: E.Leclerc Elektronika: RTV Euro AGD Sport: Fitness Trzy Korony, 4F, Adidas, Martes Sport, Nike, Sizeer Gastronomia: American Waffles, Bierhalle, Boboq, Cukiernia Italia, DaGrasso, Express Kuchnia Marche, Grycan, Liks, KFC, McDonald’s, Mount Blanc, ...
-
Koniunktura przemysłowa XI 2017
... analogicznym miesiącu ostatnich dziewięciu lat. Jednostki z sekcji zakwaterowanie i gastronomia oceniają koniunkturę podobnie jak przed miesiącem - pozytywnie. Oceny są ... istotnym stopniu – z 28,9% do 17,7%). Od 2013 r. zwiększa się stopniowo wykorzystanie mocy produkcyjnych (75,5% w listopadzie 2013 r., 79,0% w listopadzie 2014 r.). W listopadzie br ...
-
Koniunktura przemysłowa X 2014
... 57% w październiku br., 58% przed rokiem). W porównaniu z październikiem 2013 r. najbardziej spadło znaczenie barier związanych z niedostatecznym ... gastronomia (sekcja I). W październiku podmioty z większości sekcji objętych badaniem sygnalizują spadek sprzedaży, najbardziej znaczący – z sekcji edukacja (sekcja P) oraz zakwaterowanie i gastronomia ...
-
Koniunktura przemysłowa VI 2014
... oraz konkurencją na rynku (58% w czerwcu br., 59% przed rokiem). W porównaniu z czerwcem 2013 r. najbardziej spadło znaczenie barier związanych z niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (z 48% ... . W czerwcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 8 (przed miesiącem plus 9). ...
-
Koniunktura przemysłowa V 2014
... oraz konkurencją na rynku (58% w maju br., 60% przed rokiem). W porównaniu z majem 2013 r. najbardziej spadło znaczenie barier związanych z niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (z 49% ... Najbardziej istotnego wzrostu cen spodziewają się kierujący firmami z sekcji zakwaterowanie i gastronomia (sekcja I) oraz działalność związana z obsługą rynku ...
-
Koniunktura przemysłowa III 2014
... w lutym. W marcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 1 (przed miesiącem minus 3). Poprawę koniunktury ... przedsiębiorstw (38% w marcu ub. r.), leasing – 38% jednostek (36% w marcu 2013 r.). W marcu br. działalność inwestycyjną zadeklarowało 56% jednostek przemysłowych i 37 ...
-
Koniunktura przemysłowa VII 2014
... na rynku (58% w lipcu br., 59% przed rokiem). W porównaniu z lipcem 2013 r. najbardziej spadło znaczenie barier związanych z niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (z 48 ... gastronomia (sekcja I). W lipcu największy wzrost sprzedaży odnotowują podmioty z sekcji działalność finansowa i ubezpieczeniowa (sekcja K) oraz zakwaterowanie i gastronomia ...
-
Koniunktura przemysłowa XI 2014
... konkurencją na rynku (57% w listopadzie br., 58% przed rokiem). W porównaniu z listopadem 2013 r. najbardziej spadło znaczenie barier związanych z niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (z ... . W listopadzie wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 8 (przed miesiącem minus 5). ...
-
Koniunktura przemysłowa XII 2014
... oraz konkurencją na rynku (55% w grudniu br., 58% przed rokiem). W porównaniu z grudniem 2013 r. najbardziej spadło znaczenie barier związanych z niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (z ... . W grudniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się, po-dobnie jak przed miesiącem, na poziomie minus 8. ...
-
Koniunktura przemysłowa XII 2016
... podobne jak przed miesiącem i lepsze niż przed rokiem. W grudniu zakwaterowanie i gastronomia po raz drugi od stycznia zgłasza oceny negatywne. Oceny koniunktury ... ,4% w grudniu br.), natomiast od połowy 2013 r. – spadek odczuwania bariery niedostatecznego popytu (47,1% w grudniu 2013 r., 42,0% w grudniu 2013 r., 41,1% w grudniu 2015 r., 34,6% w ...
-
Koniunktura przemysłowa X 2012
... przed miesiącem. W październiku wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 15 (przed miesiącem minus 13). Poprawę ... w przemyśle i 28% w budownictwie planuje ponoszenie nakładów inwestycyjnych w 2013 roku. Przedsiębiorcy prowadzący działalność przemysłową jako najczęściej wybierane ...
-
Koniunktura przemysłowa VIII 2014
... konkurencją na rynku (57% w sierpniu br., 58% przed rokiem). W porównaniu z sierpniem 2013 r. najbardziej spadło znaczenie barier związanych z niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (z 48% do ... W sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie plus 1 (przed miesiącem plus 7). Poprawę ...
-
Koniunktura przemysłowa IX 2014
... na rynku (56% we wrześniu br., 59% przed rokiem). W porównaniu z wrześniem 2013 r. najbardziej spadło znaczenie barier związanych z niepewnością ogólnej sytuacji gospodarczej (z 48% do ... . We wrześniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w sekcji zakwaterowanie i gastronomia kształtuje się na poziomie minus 3 (przed miesiącem plus 1). Poprawę ...
-
Koniunktura przemysłowa II 2017
... samym miesiącu ostatnich ośmiu lat. Po grudniowych spadkach zakwaterowanie i gastronomia ponownie zgłasza oceny pozytywne. Oceny koniunktury formułowane przez dyrektorów jednostek ... konkurencją na rynku (z 54,1% do 46,6%). Od 2013 r. zwiększało się stopniowo wykorzystanie mocy produkcyjnych (60,2% w lutym 2013 r., 65,5% w lutym 2014 r.). W lutym br. ...
-
Upadłości dotykają sektor usługowy
... chcą jak najwięcej prac wykonać samodzielnie. Ponadto usługi to także turystyka, gastronomia, telekomunikacja, usługi finansowe, gdzie możliwość powstrzymania się przed wydatkami jest ... oraz znanych analityków. Podczas kwietniowego panelu zwrócili oni uwagę, że płace w 2013 roku będą rosły wolno, a to oznacza, że konsumenci będą wciąż oszczędnie ...
-
Koniunktura przemysłowa I 2017
... w styczniu ostatnich ośmiu lat. Po grudniowych spadkach zakwaterowanie i gastronomia ponownie zgłasza oceny pozytywne. Oceny koniunktury formułowane przez dyrektorów ... kosztami materiałów (z 26,9% do 22,2%). Od 2013 r. zwiększało się stopniowo wykorzystanie mocy produkcyjnych (64,8% w styczniu 2013 r., 70,5% w styczniu 2014 r.). W styczniu br ...
-
Koniunktura przemysłowa III 2017
... lepsze od tych, które formułowano w analogicznym miesiącu ostatnich ośmiu lat. Zakwaterowanie i gastronomia ponownie zgłasza oceny pozytywne, jest podobnie jak w lutym, ale ... w największym stopniu (z 55,1% do 45,0%). Od 2013 r. zwiększało się stopniowo wykorzystanie mocy produkcyjnych (60,4% w marcu 2013 r., 68,5% w marcu 2014 r.). W marcu br. ...