-
MF: Usługi gastronomiczne w koszty podatkowe firmy
... oraz art. 23 ust. 1 pkt 23 updof za koszty uzyskania przychodów nie uważa się kosztów reprezentacji, w szczególności poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych. Powyższe regulacje zastąpiły obowiązujące do końca 2006 r. przepisy dotyczące limitowania kosztów reprezentacji i reklamy niepublicznej ...
-
Zakaz handlu w niedziele. Protestują punkty gastronomiczne
... miliardów złotych. Szacunki Colliers Poland wskazują z kolei, że punkty gastronomiczne usytuowane na terenie centrów handlowych stanowią aż 12% całego rynku. ... 1,8 tysiąca osób – Radosław Knap, Dyrektor Generalny Polskiej Rady Centrów Handlowych. Punkty gastronomiczne w centrach handlowych w zasadzie nie mają możliwości przeniesienia sprzedaży ...
-
Usługi gastronomiczne muszą podążać za klientami
... . Usługi gastronomii rozwijają się również bardzo intensywnie poza sektorem nowoczesnego handlu. Ulice handlowe, ważne punkty komunikacyjne, regularne i sezonowe skupiska gastronomiczne, food trucki, intensywny wzrost usług gastronomicznych typu „delivery service”, wszystkie te trendy rozwijają się jednocześnie odpowiadając na potrzeby różnych grup ...
-
Usługi gastronomiczne a koszty uzyskania przychodu
... orzecznictwo sądowe, konieczna będzie korekta rozliczeń. Refaktura gastronomii Innym przykładem wątpliwości w zakresie kwalifikacji do kosztów może być zapłata za usługi gastronomiczne świadczone poza biurem na spotkaniach z klientami, podczas których omawiane są sprawy klienta (np. uzgadniane są prace dotyczące realizowanego projektu), które ...
-
ARSS: lokale gastronomiczne w 2009 r.
... gastronomiczne rozwijające się poprzez franczyzę wzbogaciły się o ponad 300 lokali, których uruchomienie ... się dzieli swoim pomysłem na biznes? W Polsce wciąż dominuje gastronomia niezależna – pojedyncze bary, restauracje, punkty gastronomiczne stanowią ok. 75 proc. wszystkich lokali działających w tej branży w naszym kraju. Jednocześnie jednak ...
-
Usługi gastronomiczne: rośnie popyt, rosną długi
... aby kondycja przedstawicieli branży gastronomicznej raptownie się poprawiła. Z danych Krajowego Rejestru Długów wynika, że tuż za rosnącym popytem na usługi gastronomiczne podążają kłopoty oferujących je przedsiębiorców. Na przestrzeni ostatnich czterech lat zadłużenie restauratorów oraz producentów piwa, napojów i lodów wzrosło niemal trzykrotnie ...
-
Podatek na usługi gastronomiczne wzrośnie?
... przygotowuje projekty ustaw, które podniosą stawki podatku na usługi gastronomiczne z 7 do 22 proc. Eksperci ostrzegają, że branży, która i tak jest w trudnej sytuacji, grozi całkowita zapaść. „Zamiary polskiego rządu, związane z podniesieniem obowiązującej na usługi gastronomiczne stawki VAT z 7 do 22 proc. nie mogły się ...
-
Punkty gastronomiczne pod lupą Inspekcji Handlowej
... , że w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych występują nieprawidłowości, które powinny wzbudzić czujność każdego konsumenta. IH na zlecenie UOKiK sprawdziła 424 punkty gastronomiczne: restauracje, kluby, bary na dworcach, bary mleczne, punkty fast food należące do sieci, placówki serwujące jedzenie w miejscach letniego i zimowego wypoczynku ...
-
Usługi gastronomiczne w kosztach podatkowych - wybrane problemy
... gastronomiczne w rozliczeniu podatkowym budziły i nadal budzą liczne wątpliwości co do ich prawidłowego ... gastronomiczną czy cateringową może bowiem nie być wystarczająca. Szerzej na ten temat pisaliśmy w artykule: Usługi gastronomiczne w kosztach firmy: faktura zakupu to za mało. Impreza integracyjna Obecnie przyjęta praktyka wskazuje, że jeżeli ...
-
Lokale gastronomiczne pod lupą IH. Nieprawidłowości w co 2. placówce
... polecenie sprawdzonej placówki swoim bliskim, znajomym czy przyjaciołom. W związku z rozpoczynającym się okresem turystycznym, Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę lokale gastronomiczne, szczególną uwagę zwracając na rzetelność obsługi konsumentów oraz prawidłowość uwidaczniania cen towarów, potraw i napojów. Sezon dopiero się rozpoczyna, kontrola ...
-
Wieprzowina w roli cielęciny. IH skontrolowała lokale gastronomiczne
... kucharz zważył je przed przyrządzeniem, a nie po. Kolejny przykład: „wołowina Makao” - zamiast 500 g, ważyła 279 g. Inspektorzy sprawdzili również czy placówki gastronomiczne posiadają składniki, z których, jak deklarowały w menu, przyrządzają potrawy. W tym zakresie skontrolowano asortyment 139 barów, kwestionując co piąty (19,4 proc. - 27 ...
-
Podatek VAT: usługi gastronomiczne a cateringowe
... żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering) i pozostałe usługi gastronomiczne. W dalszym rozbiciu pod symbolem 56.21 znalazły się usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering), a pod symbolem 56.29 pozostałe usługi gastronomiczne. Tym samym w klasyfikacji tej ustawodawca wyodrębnił usługi cateringowe ...
-
Firmy gastronomiczne mogą domagać się zwrotu VAT
... , i że przedmiotową transakcję należy zaklasyfikować jako dostawę towarów (5 proc. VAT) [wyrok WSA w Poznaniu z 5 kwietnia 2023 r., sygn. akt I SA/Po 81/23]. Firmy gastronomiczne mogą domagać się zwrotu VAT W lipcu 2023 r. dyrektor izby administracji skarbowej wniósł skargę kasacyjną od tego wyroku. Postanowieniem z 2 sierpnia 2024 ...
-
Lokale gastronomiczne w Polsce 2005
... duży wpływ mają warunki pogodowe. Rynek gastronomiczny w Polsce, na którym działają zarówno duże sieci restauracji międzynarodowych, jak i małe niezależne punkty gastronomiczne, jest rynkiem bardzo rozdrobnionym. Nadal tylko około 10 proc. punktów całorocznych jest zrzeszonych w sieciach. Biorąc pod uwagę postępującą koncentrację sprzedaży ...
-
VAT: usługi cateringowe to nie gastronomiczne
... dostarczanie żywności "na wynos" może być pomocny przy ustaleniu rzeczywistego charakteru cateringu. Wyrok ten w pośredni sposób pomaga odróżniać klasyczne usługi gastronomiczne od cateringu, rozumianego jako przygotowanie i dostarczenie żywności we wskazane miejsce. Zatem mając na uwadze powyższe należy uznać, iż nabywane przez ...
-
Firmy turystyczne i gastronomiczne weryfikowane w sieci
W ciągu ostatniego roku Polacy najczęściej szukali w sieci informacji na temat firm z branży turystycznej i gastronomicznej - wynika z badania Millward Brown SMG/KRC dla Rzetelnej Firmy. Internet jest też wykorzystywany przez konsumentów do sprawdzania usług finansowych oraz ofert sklepów detalicznych i hurtowni. Tylko 4 proc. badanych nie szukało ...
-
Usługi hotelowe i gastronomiczne: rozliczenie VAT
... nabywca posiada siedzibę/stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej. Od reguły tej występuje jednak szereg wyjątków, do których zalicza się m.in. usługi gastronomiczne czy tez hotelowe. Rozpatrzmy następującą sytuację: Podatnik wraz ze swoim pracownikiem był w Niemczech, gdzie na organizowanych targach maszyn prezentował swoje ...
-
Spotkanie biznesowe: usługi gastronomiczne a przychód pracownika
... jako narzędzie służące prawidłowemu wykonaniu przez nich obowiązków służbowych. W szczególności, zdaniem Spółki brak jest podstaw do twierdzenia, iż usługi gastronomiczne nabywane w celu efektywnego przeprowadzenia spotkania stanowią dla pracowników jakiekolwiek przysporzenie. W konsekwencji wartość tych usług nie stanowi dla pracowników przychodu ...
-
Usługi gastronomiczne w kosztach firmy: faktura zakupu to za mało
... Nawiązując do zaprezentowanego powyżej orzeczenia NSA, przedstawiciele doktryny prawa podatkowego uznają, iż podatnicy, aby udokumentować poniesione wydatki na usługi gastronomiczne, mają do wyboru przeprowadzanie dowodów w oparciu o swoje oświadczenia albo o dokumenty podpisane przez uczestników spotkań w lokalach gastronomicznych. Nadto wskazują ...
-
Firmy budowlane, gastronomiczne czy motoryzacyjne z nadzorem fiskalnym
Zgodnie z zapowiedzią Zastępcy Szefa KAS Pawła Cybulskiego resort finansów uruchamia akcję „Stop Szarej Strefie”, w ramach której zapowiedziano weryfikację rozliczeń podatkowych przedsiębiorców z branży gastronomicznej, budowlanej oraz motoryzacyjnej. W ocenie ministra branże te są szczególnie narażone na wpływ nieuczciwych przedsiębiorców, ...
-
Nieuczciwe obiekty gastronomiczne
Niewłaściwa jakość potraw i napojów, nierzetelna obsługa oraz błędne ceny - to najczęstsze nieprawidłowości wynikające z ostatniej kontroli Inspekcji Handlowej barów na szlakach turystycznych. Zakwestionowano blisko dziewięćdziesiąt procent skontrolowanych placówek. W I kwartale 2008r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę prawidłowości i ...
-
Lokale gastronomiczne zwiększają obroty
W 2008 r. obroty lokali gastronomicznych w Polsce wrosły o 8 proc., wynika z opublikowanego w piątek raportu GfK Polonia. W 2008 r. liczba punktów gastronomicznych przekroczyła 61 tys., podał instytut badawczy GfK Polonia. Oznacza to wzrost liczby lokali o kilka proc. O około 8 proc. wzrosły też obroty całej gastronomii w Polsce. Obecnie z powodu ...
-
Usługi gastronomiczne: faktury VAT i paragony
Sprzedaż usług gastronomicznych może być dokumentowana zarówno fakturą VAT jak i paragonem fiskalnym (albo fakturą z przypiętym paragonem). Przepisy ustawy o VAT i rozporządzeń wykonawczych nie określają odrębnych zasad dokumentowania tego typu czynności. Faktura powinna zawierać wszystkie elementy, jakie przewidziane są dla faktur VAT w ...
-
Lokale gastronomiczne: przychody a lokalizacja
PMR Research - dział badawczy firmy PMR - przeprowadził w marcu i kwietniu 2010 r. badanie wśród ponad 600 placówek gastronomicznych w Polsce. Badanie zostało przeprowadzone na potrzeby najnowszego raportu PMR pt. "Rynek HoReCa w Polsce 2010. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2010-2012". Poniżej prezentujemy wybrane wyniki badania. ...
-
Usługi gastronomiczne w podatku VAT: fiskus przeczy sam sobie
Po przeprowadzonej kontroli naczelnik urzędu celno-skarbowego stwierdził, że firma zaniżyła stosowane w swej działalności stawki opodatkowania i określił jej zobowiązanie w VAT. Firma będąca franczyzobiorcą tłumaczyła, że stosowała stawki VAT, jakie sam organ podatkowy określił w wydanej jej franczyzodawcy interpretacji indywidualnej. Skarbówka, ...
-
Sprzedaż pieczonych kurczaków wymaga kasy fiskalnej on-line
... . Dalej wg Głównego Urzędu Statystycznego, stacjonarne placówki gastronomiczne to m.in. bary, punkty gastronomiczne, restauracje, sezonowe placówki gastronomiczne, stołówki. Ponadto dział 56.10.A Polskiej Klasyfikacji Działalności obejmuje „Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne” - Podklasa ta obejmuje przygotowywanie i podawanie posiłków ...
Tematy: księgi podatkowe, ustawa o VAT, obowiązek podatkowy VAT, podatek VAT, kasy fiskalne, kontrola podatkowa, wpływy z podatków, obowiązek ewidencjonowania obrotów, kasa rejestrująca, paragon, paragony, sankcje VAT, kasy fiskalne on-line, placówki gastronomiczne, branża gastronomiczna, usługi gastronomiczne, rok 2021 -
Kasy fiskalne on-line w działalności gastronomicznej
... i działająca nie dłużej niż sześć miesięcy w roku kalendarzowym. Dalej wg Głównego Urzędu Statystycznego, stacjonarne placówki gastronomiczne to m.in. bary, punkty gastronomiczne, restauracje, sezonowe placówki gastronomiczne, stołówki. Podatnik prowadzi działalność polegającą na sprzedaży produktów typu fast food oraz napojów w różnych miejscach ...
Tematy: księgi podatkowe, ustawa o VAT, obowiązek podatkowy VAT, rok 2020, podatek VAT, kasy fiskalne, kontrola podatkowa, wpływy z podatków, obowiązek ewidencjonowania obrotów, kasa rejestrująca, paragon, paragony, sankcje VAT, kasy fiskalne on-line, placówki gastronomiczne, branża gastronomiczna, usługi gastronomiczne, rok 2021 -
Gastronomia mierzy się z inflacją. Jest trudniej niż w czasie pandemii
... dowiesz się m.in.: Jakie jest zadłużenie firm gastronomicznych? W których województwach firmy mają największe długi? Jak wygląda sprzedaż piwa i lodów? Firmy gastronomiczne nie zdążyły się jeszcze dobrze odbić po pandemii, a teraz muszą mierzyć się z inflacją. W niesprzyjających warunkach gospodarczych konsumenci ograniczają wydatki i szukają ...
-
Usługi cateringowe a ryczałt ewidencjonowany
... , usługi hoteli i restauracji ustawodawca sklasyfikował pod symbolem PKWiU 55.3 usługi gastronomiczne. Natomiast usługi stołówkowe i usługi ... gastronomiczne wyróżnia obok usług gastronomicznych (PKWiU 55.30) również usługi cateringowe (PKWiU 55.52). Z powyższego wynika, że usługi cateringowe nie są sklasyfikowane w PKWiU jako usługi gastronomiczne ...
-
Reprezentacja: VAT z faktur to koszty podatkowe
... tytułu spółka ponosi liczne wydatki o charakterze reprezentacyjnym na który składają się między innymi faktury za usługi noclegowe (pobyt w hotelu) oraz gastronomiczne, a także koszty organizacji imprez dla klientów. Wydatki te wykazują bezpośredni związek z przychodami z umów leasingowych. Zgodnie z przepisami ustawy o VAT, podatek naliczony ...
-
Sprzedaż gotowych posiłków poza 5% stawką VAT
... interpretację ogólną w sprawie opodatkowania sprzedaży gotowych posiłków i dań przez restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne. Interpretacja dotyczy kwestii stosowania właściwej stawki podatku od towarów i usług dla sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne na tle art. 41 ust. 2a w związku z poz. 28 załącznika nr 10 ...
-
Wyżywienie pracowników w pracy w koszty uzyskania przychodu
... uzyskania przychodów na podstawie art. 15 ust. 1 updop. W świetle powyższego, wydatki na artykuły spożywcze, napoje, drobne poczęstunki, catering, czy usługi gastronomiczne ponoszone na rzecz pracowników Spółki pozostają w związku z działalnością Wnioskodawcy, tym samym mogą zostać uznane za koszty uzyskania przychodów. (...)” Pełną treść ...
-
Konferencje czyli odliczenie VAT od usług hotelowych i gastronomicznych
... w transakcji, w tym np. wynajem sali konferencyjnej, usługi noclegowe, gastronomiczne, audiowizualne, techniczne. Spółka nie jest jednak zainteresowana zakupem żadnej z ... jedna usługa, na którą składają się poszczególne elementy, w tym usługi gastronomiczne, czy też noclegowe. Mając powyższe na uwadze, Wnioskodawcy przysługuje prawo do obniżenia ...
-
Paragon kelnerski to nie paragon fiskalny
... temu nawet instrukcję kelnerską. Działający w branży gastronomicznej muszą też liczyć się ze wzmożonymi kontrolami skarbówki w okresie wakacyjnym. Otóż placówki gastronomiczne mają obowiązek ewidencjonowania swojej sprzedaży na kasach fiskalnych. Wyjątkiem są niektórzy drobni przedsiębiorcy (których roczny obrót z tytułu takiej sprzedaży nie ...
-
Sprzedaż gotowych dań i posiłków czyli dopłata podatku VAT
... przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż. (...) posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki podatku od towarów i usług na podstawie art. 41 ust. 2a ...