-
Znamy wyniki XXVII edycji ogólnopolskiego konkursu WIKTORIA - Znak Jakości Przedsiębiorców
... etyki w biznesie. Jak co roku do konkursu WIKTORIA - Znak Jakości Przedsiębiorców zgłaszają się małe i średnie przedsiębiorstwa, które stanowią podstawę polskiej ... LIKSUSOWEJ 2024 DK by DOROTA KUŹNICKA WIKTORIA ALISSO MEBLE WIKTORIA INSPEKTOR LOUNGE GROUP EXCLUSIVE BRAND W GASTRONOMII KATGORIA INNOWACYJNOŚĆ I NOWE TECHNOLOGIE SUPER WIKTORIA NEXERA ...
-
Kontrole jakości IJHARS w 2009 r.
... IJHARS polegają na sprawdzeniu czy artykuły rolno-spożywcze spełniają wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W 2009 r. IJHARS przeprowadziła 37 programów kontroli jakości handlowej w 21 grupach artykułów rolno-spożywczych, którymi objęto 2.169 firm ...
-
Artykuły dziecięce coraz lepszej jakości. Znamy wyniki kontroli IH
Rodzice maluchów powinni być zadowoleni z tych wiadomości. Ostatnia kontrola Inspekcji Handlowej pokazała, że jakość produktów dla dzieci jest coraz lepsza. Tym razem inspektorzy przyjrzeli się krzesełkom do karmienia oraz butelkom do picia. Ich wątpliwości wzbudziło nieco ponad 15 procent skontrolowanych partii. Dla porównania w zeszłym roku ...
-
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2009
... klasie Ekstra i klasie I, z wyłączeniem klasy II), podania na zawieszce informacji niezgodnych z danymi określonymi na opakowaniu produktu (tj. kraju pochodzenia i klasy jakości). Dodatkowo, w przypadku 22 partii o łącznej masie 5943 kg stwierdzono brak podania informacji przeznaczonych dla konsumenta w języku polskim. Ponadto, kwestionowano jakość ...
-
Jakość żywności: przyprawy
... świadczą o tym iż nie wszyscy kontrolowani producenci dokładają należytej staranności, aby uzyskać produkt o pożądanej i oczekiwanej przez konsumenta jakości i nie monitorują na bieżąco jakości wyprodukowanych wyrobów. W celu ochrony interesów konsumentów, jak również producentów działających zgodnie z zasadami uczciwej konkurencji, Inspekcja JHARS ...
-
IJHARS: kontrola produktów regionalnych
... kontrole u producentów 9 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanych jako ChNP, ChOG lub GTS i wydały łącznie 141 świadectw jakości potwierdzających zgodność ze specyfikacją. Świadectwo jakości jest dokumentem potwierdzającym zgodność procesu produkcji danego produktu ze specyfikacją. Dokument ten wydawany jest przez wojewódzkich ...
-
Jakość pieczywa: złe wyniki kontroli
... tartej sprawdzono w 27 podmiotach, czyli w prawie co trzeciej piekarni wytwarzającej ten produkt. Celem kontroli było sprawdzenie oznakowania pieczywa oraz jakości handlowej bułki tartej, w zakresie cech organoleptycznych, parametrów fizykochemicznych i oznakowania opakowań. Na podstawie dokumentacji zakładowej, sprawdzono również surowce stosowane ...
-
Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
... : 7 decyzji nakazujących poddanie artykułów rolno-spożywczych zabiegom mającym na celu doprowadzenie do prawidłowego znakowania, 3 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu artykułów o niewłaściwej jakości handlowej, 17 decyzji w celu wymierzenia kar pieniężnych, w łącznej kwocie 39 764 zł, w tym: 6 decyzji w łącznej kwocie 16 500 zł, za ...
-
GIIH do likwidacji?
... Przepisy projektowanej ustawy zakładają likwidację centralnego organu, jakim jest Główny Inspektor Inspekcji Handlowej (GIIH) oraz zajmującego się jego obsługą inspektoratu. ... sporządzał sprawozdania. Nowe przepisy dotyczą również zmian w zasadach planowania kontroli jakości paliw. Niektóre zadania, wykonywane do tej pory przez głównego inspektora ...
-
Przetwory mleczne: kontrola IV kw. 2009
... .: 4 decyzje nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 6 500 zł, w tym: 3 decyzje z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów (art.40a ust. 1 pkt 3 ustawy o jhars) na łączną kwotę 1 500 zł ...
-
Jakość owoców i warzyw w IV kw. 2009
... partii), ze względu na: objawy gnicia i zepsucia, znaczną utratę świeżości, uszkodzenia zewnętrzne, niespełnienie wymagań dla deklarowanej klasy jakości (np. w przypadku jabłek deklarowano I klasę jakości, podczas gdy patia odpowiadała wymaganiom jakościowym dla klasy II), niespełnienie wymagań jednolitości odmianowej (np. jabłka, owoce cytrusowe ...
-
Jakość owoców i warzyw I kw. 2010
... na to, iż przedsiębiorcy nie dostosowali się jeszcze do nowych przepisów w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. W odniesieniu do pozostałych wyróżników jakości handlowej (tj. wymagań minimalnych, wymagań dotyczących klas jakości, prezentacji, wielkości), więcej nieprawidłowości stwierdzono w odniesieniu do produktów SMS (4% liczby ...
-
Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
... , tj. nazwy i adresu pakującego i/lub wysyłającego, brak informacji o klasie jakości, nazwie odmiany, wielkości - w przypadku norm szczegółowych, podawanie błędnych informacji o klasie jakości, nazwie odmiany lub wielkości, np. na wywieszce przy produkcie podawano klasę jakości lub nazwę odmiany inną niż deklarowana na opakowaniu lub umieszczano ...
-
Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
... , Katowicach, Krakowie i Warszawie przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) oraz zafałszowań. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej oliwy z oliwek, w zakresie zgodności z rozporządzeniem ...
-
Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009
... kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok, w IV kwartale 2009 roku wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę, której celem było sprawdzenie jakości handlowej przetworów zbożowych: mąki pszennej i żytniej, kaszy manny, kaszy jęczmiennej oraz kaszy gryczanej, w zakresie zgodności z deklaracją producenta. ZAKRES KONTROLI Kontrolę ...
-
Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
... następujące sankcje: 4 decyzje administracyjne, w tym: 2 nakładające kary pieniężne, na łączną kwotę 4 183 zł, za wprowadzenie do obrotu artykułów o nieodpowiedniej jakości handlowej, w tym: 1 decyzję w kwocie 1183 zł za wprowadzenie do obrotu artykułów o niewłaściwych cechach fizykochemicznych, 1 decyzję w kwocie 3000 zł za wprowadzenie ...
-
Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010
... składu składnika złożonego, nie wymienienie składników występujących w środku spożywczym w porządku malejącym, umieszczenie informacji o klasie jakości, podczas gdy deklarowany dokument normalizacyjny nie przewiduje podziału na klasy jakości. Należy zaznaczyć, że niektóre kontrolowane partie tłuszczów do smarowania były kwestionowane ze względu na ...
-
Jakość piwa w III kw. 2011 r.
... w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (z wyjątkiem WIJHARS w Bydgoszczy) przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej piwa. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej piwa w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz z deklaracją producenta, w tym sprawdzenie prawidłowości znakowania ...
-
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
... kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw, głównie: jabłek, gruszek, brzoskwiń i nektaryn, sałaty oraz śliwek, wiśni, czereśni ...
-
Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe
... być wynikiem świadomego działania producenta, który w celu obniżenia kosztów produkcji, zaniża zawartość drogich surowców lub dodatkowo stosuje tańsze zamienniki. Kontrole jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych są regularnie przeprowadzane od 2005 roku. Parametry fizykochemiczne tych wyrobów były sprawdzane przez Inspekcję JHARS dwa ...
-
Czy kupujemy prawdziwy miód?
... chemiczny, który powstaje stopniowo w miodzie podczas przechowywania, zwłaszcza w podwyższonej temperaturze oraz świetle słonecznym. Jego zawartość jest wskaźnikiem jakości miodu – im niższa, tym miód lepszej jakości. Ponadto w smaku miodu akacjowego był wyraźnie wyczuwalny syrop cukrowy, co nie jest typowe dla miodu. Nieprawidłowości w zakresie ...
-
Jakość handlowa mrożonek: kontrola IJHARS
... mrożonek owocowych i warzywnych, produkty te stały się popularne wśród konsumentów. W związku z tym, utrzymanie i poprawa jakości oferowanych do sprzedaży mrożonek jest niezwykle istotna. Kontrole jakości handlowej wpływają na poprawę jakości handlowej sprawdzanych mrożonek oraz na utrzymanie odpowiednich warunków ich przechowywania i transportu.
-
Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.
... , Kielcach, Krakowie, Katowicach, Łodzi, Poznaniu, Szczecinie i Warszawie przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej soków i nektarów z uwzględnieniem artykułów pochodzących z przetwórni ekologicznych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej soków i nektarów, głównie soku jabłkowego i soku z owoców cytrusowych oraz nektaru ...
-
Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010
... Po zakończeniu czynności kontrolnych, wydano 68 zaleceń pokontrolnych wzywających do usunięcia nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej. PODSUMOWANIE I WNIOSKI Dokonując porównania wyników z poprzedniej kontroli jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych przeprowadzonej w III kwartale 2009 roku z wynikami kontroli przeprowadzonej w III kwartale ...
-
Jakość żywności: przetwory mleczne w III kw. 2010
... nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 31 985 zł, w tym: 18 decyzji z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów na łączną kwotę 22 985 zł, 1 decyzję z tytułu wprowadzenia do ...
-
Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011
... do obrotu artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego na kwotę 1 000 zł, 20 decyzji z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów na łączną kwotę 33 271 zł, 3 decyzje nakazujące poddanie ...
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011
... jakość handlową wyrobów z grupy Premium, tj. wędzonek, kiełbas suszonych i podsuszanych oraz produktów posiadających przyznane znaki jakości, nagrody lub wyróżnienia itp., tj. znak PDŻ, wyróżnienia, np.: Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym i Hit roku, wytwarzanych w oparciu o receptury opracowane 25 lat temu, wpisanych do katalogu ...
-
Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.
... JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego bez nadzienia ze szczególnym uwzględnieniem bułek maślanych, rogali maślanych, chałek oraz ...
-
Jakość paliw w Polsce 2014
... mniejszy niż w 2013 roku. Obiekcje IH najczęściej dotyczyły jakości oleju napędowego. Badania jakości paliw oferowanych polskim kierowcom przeprowadzane są od 2003 r. ... Inspekcji Handlowej*. Aktualne listy skontrolowanych podmiotów wraz z wynikami badań jakości poszczególnych rodzajów paliw dostępne są na stronie internetowej UOKiK. * Publikacja ...
-
Mamy świetną jakość paliwa. Gorzej m.in. na Podlasiu
... próbek. Na liście weryfikowanych przez Inspekcję Handlową paliw znajdują się: olej napędowy, benzyna, gaz LPG, biopaliwa. Jak przypomina UOKiK, kontrola jakości paliwa ciekłego przebiega dwutorowo. Inspektorzy sprawdzają zarówno losowo wybrane stacje, jak i przedsiębiorców, którzy w jakiś sposób "podpadli" (skargi konsumentów, zgłoszenia organów ...
-
Znakowanie produktów rolno-spożywczych w I kw. 2010
... w celu wymierzenia kary pieniężnej w łącznej kwocie 26 884 zł, w tym: 5 o łącznej kwocie 8 300 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów o nieodpowiedniej jakości handlowej (1 decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych, 2 decyzje dotyczyły fermentowanych napojów winiarskich, 2 dotyczyły kawy); 1 w kwocie 5 000 zł za wprowadzanie do obrotu artykułów ...
-
Jakość mięsa drobiowego w I kw. 2010
... : 11 decyzji administracyjnych, w tym: 2 decyzje nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 6500 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu mięsa drobiowego nieodpowiadającego jakości handlowej, 1 decyzję nakładającą karę pieniężną w wysokości 5000 zł za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego mięsa drobiowego o wyższej zawartości wody oznaczonej niż ...
-
Jakość żywności: przetwory owocowo-warzywne w III kw. 2010
... Artykułów Rolno-Spożywczych na 2010 rok, w III kwartale 2010 roku, wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych. Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej produktów, ze szczególnym uwzględnieniem dżemów, galaretek, marmolad, powideł oraz marynat i sałatek na zgodność ...
-
Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010
... inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie i Rzeszowie przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Jej celem było sprawdzenie jakości handlowej produktów (ryb wędzonych i solonych oraz konserw i marynat rybnych) na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz ...
-
Oliwa z oliwek źle oznakowana. Wyniki kontroli IH
... oliwę uzyskaną z przetworzenia wytłoczyn z oliwek i oliwę otrzymaną bezpośrednio z oliwek”. Nie sugeruj się atrakcyjną ceną, ponieważ często wiąże się to z obniżeniem jakości (np. z powodu zastosowania gorszych, a więc tańszych surowców). Nie sugeruj się wielkością opakowania, zawsze czytaj informację o zawartości netto produktu. Czytaj dokładnie ...