-
Jak wybrać lokal użytkowy?
... , gdy wybieramy lokal użytkowy pod prowadzoną działalność gospodarczą. Tutaj jednak istotne są również wymagania klientów, a także to, aby zakupiony lokal wyróżniał nasz biznes, odzwierciedlał jego cechy i był w stanie zwrócić uwagę odbiorców. Jak się zabrać do tego zakupu i sfinalizować go z sukcesem? - Lokal gastronomiczny, butik czy ...
-
Pracownik młodociany w gastronomii. O czym pamiętać zatrudniając nieletniego?
... zwolnieniem lekarskim na określony czas i konieczność zastępstw lub wypłaty nadgodzin. Lokal gastronomiczny – bez względu na to, czy jest to kultowa już restauracja ... najważniejszym okresie w ciągu roku – prawdopodobnie jako miejsce zatrudnienia wybiorą lokal, którego właściciele zapewniają bezpieczne i higieniczne warunki pracy. Po drugie klientów ...
-
ARSS: lokale gastronomiczne w 2009 r.
... 100 pizzerii franczyzowych. Następny problem stanowią wszystkie formalności związane np. ze zmianą sposobu użytkowania lokalu w przypadku, gdy nie był to lokal gastronomiczny, w niektórych miastach formalności trwają do 3 miesięcy. Kolejnym problemem są bardzo wysokie stawki czynszowe za lokale znajdujące się w dobrych lokalizacjach – mówi ...
-
Co i gdzie jedzą Polacy?
... 25 zł. Jaką kuchnię i jakie dania najczęściej wybieramy? Liczba lokali gastronomiczny w Polsce stale rośnie. Szczególnie widoczne jest to w dużych miastach, gdzie ... o nim informacji. Naszymi głównymi źródłami wiedzy są znajomi i rodzina oraz Internet. Wybierając lokal bierzemy pod uwagę przede wszystkim jakość dań (58 proc.). Cena i lokalizacja to ...
-
Pomoc kuchenna
... . Czym się zajmuje pomoc kuchenna (Zakres obowiązków): utrzymanie porządku, zmywanie naczyń, czyszczenie sprzętów przygotowywanie warzyw i owoców – obieranie, krojenie gastronomiczny rozbiór mięsa wykonywanie różnego rodzaju potraw zgodnie z poleceniem kucharza porcjowanie i dekorowanie wyrobów kulinarnych zabezpieczanie przed zepsuciem surowców ...
Tematy: pomoc kuchenna -
Sprzedaż przez Internet skutecznym lekiem na kryzys?
... odczuwa obecnie mniejsze lub większe problemy finansowe. W opinii Dun & Bradstreet wynika to z ograniczeń w organizacji wesel, imprez i różnego rodzaju zgromadzeń. Rynek gastronomiczny w Polsce pozostawał w dobrej kondycji przez ponad 10 lat, a jego wartość rosła - komentuje Rafał Gadomski, CEO Advox Studio, software house’u z główną ...
-
Lokale gastronomiczne pod lupą IH. Nieprawidłowości w co 2. placówce
... zawarcie umowy, a więc klient jest zobowiązany do zapłaty za produkt, natomiast lokal gastronomiczny do wykonania usługi - podania takiego posiłku jaki został zamówiony. ... którym zamówienie zostanie zrealizowane. W przypadku, gdy termin nie został dotrzymany oznacza to, że lokal nie wywiązał się z umowy, czyli można reklamować usługę i zażądać np.: ...
-
Wynajem lokali gastronomicznych w Polsce
... do branży gastronomicznej. Bez względu na to, czy nowy najemca przejmuje lokal z wyposażeniem czy bez, musi liczyć się z wysokimi kosztami wstępnymi. Inwestycje w sprzęt ... należy zarówno Wrocław jak i Kraków. Najniższe średnie ceny najmu lokali gastronomicznych znajdziemy w Łodzi. Lokal na ul. Piotrkowskiej można wynająć już za około 70 zł/m2. Niskie ...
-
Którzy usługodawcy mogą liczyć na lojalność klienta?
... lojalność ze strony swoich klientów. Jednocześnie jednak aż 3/4 osób, wybierając lokal gastronomiczny, jest skłonne eksperymentować. Co wywiera największy wpływ na wybór i polecenie tej, a ... pierwszym miejscu Co przede wszystkim decyduje o tym czy klient wraca i poleca dany lokal swoim znajomym? Aż 64,1% badanych wskazało jakość produktu lub usługi ...
-
Najem prywatny czy firmowy? Nie decyduje podatnik a okoliczności
... lokal gastronomiczny jest miejscem do prowadzenia działalności gospodarczej, nie jest/nie był również wykorzystywany w celach osobistych Wnioskodawczyni. Cechą charakterystyczną działalności gospodarczej jest również jej ukierunkowanie na zbyt, na zaspakajanie potrzeb osób trzecich – w opisanym przypadku – osoby wynajmującej lokal gastronomiczny ...
-
Polacy a franczyza
... było skłonnych zainwestować właśnie do tej sumy, a tylko 14% mogłoby przeznaczyć na rozwój biznesu więcej pieniędzy. Respondenci najchętniej zainwestowaliby w biznes gastronomiczny (17%), finansowy (12%), a także w sektor modowy (11%). W tych obszarach, wg danych z raportu Profit System, działa też najwięcej systemów franczyzowych. Warto ...
-
Lokale gastronomiczne: przychody a lokalizacja
... lokali zanotowała w ubiegłym roku przychody między 50 a 200 tys. zł. Co piąty lokal na rynku miał przychód powyżej 200 tys. zł. Biorąc pod uwagę ... wszystkich placówek gastronomicznych zanotowała spadek sprzedaży w 2009 r. w stosunku do 2008 r., co piąty lokal (21%) deklarował wzrost sprzedaży, a 24% placówek nie zauważyło zmian w wartości sprzedaży w ...
-
Franczyza w Polsce: gastronomia 2012
... działających na licencji z roku na rok wzrasta - w minionym roku było to o 200 lokali więcej - podaje Akademia Rozwoju Systemów Sieciowych. Rynek gastronomiczny w Polsce można podzielić na siedem segmentów tj., Fast Food; Pizzerie; Casual dining; Zdrowa kuchnia; Kawiarnie, cukiernie, lodziarnie; Puby, kluby; Gastronomia ...
-
Projektory BenQ MS517 i MX518
Firma BenQ zaprezentowała dwa nowe projektory multimedialne dla odbiorców biznesowych - MS517 oraz MX518. Urządzenia przeznaczone są dla średniej wielkości sal wykładowych, konferencyjnych i szkolnych klas. Nowymi projektorami, powinni zainteresować się również właściciele lokali gastronomicznych, pubów – dzięki nim dostarczyć mogą dodatkowych ...
-
Najlepsze centra handlowe
... lokale w Strefie Gastronomicznej klienci, podobnie jak w Stefie Zakupów, skupili się na dwóch aspektach: wyglądzie i czystości lokalu oraz kompetencjach i uprzejmości pracowników. Lokal do badania klienci wybierali sami, na podstawie zachęcającego wyglądu i własnych preferencji. Aby dokonać pełnej oceny, klienci musieli dokonać również zakupu ...
-
Organizacja wesela z dwiema stawkami VAT
... w interpretacji indywidualnej z dnia 02.02.2017 r. nr 1462-IPPP1.4512.1083.2016.2.MP. Jakie wątpliwości wyjaśnił organ podatkowy? Wnioskodawczyni prowadzi lokal gastronomiczny. Świadczy ona kompleksowe usługi organizowania w nim różnego rodzaju imprez okolicznościowych, jak chociażby wesela, komunie, studniówki itp. (sklasyfikowanie pod PKWiU ...
-
Gastronomia, czyli ważny element warszawskich biurowców
... w pracy – to najczęściej kwota pomiędzy 11 a 30 złotych (tak odpowiedziało 75% ankietowanych). Wybierając lokal pracownicy biurowców kierują się przede wszystkim przystępną ceną (70%), odległością od biura (68,8%) i jakością ... stołu i kameralność oraz personalizacja oferty to elementy niezbędne do stworzenia udanego przepisu na moduł gastronomiczny ...
-
Rynek handlowy w I poł. 2023
... gastronomiczna Brokuł Spot uruchomiła pierwszy lokal w Gdyni. W pierwszym półroczy 2023 roku w sklepach stacjonarnych zadebiutowały również m.in. ukraińska marka Bob Snail, czy znany ze sprzedaży online sklep CentrumRowerowe.pl. W lipcu w Pasażu Grunwaldzkim otwarty zostanie pierwszy lokal gastronomiczny pod szyldem Popeyes. W Warszawie planowany ...
-
Reklama wewnętrzna przykuwa uwagę odbiorców
71 proc. Polaków w wieku powyżej 15 lat spędza czas w lokalach gastronomicznych, kinach i centrach sportowych. Blisko 40 proc. respondentów, odwiedzających te miejsca, przyznało, że rejestruje zamieszczone wewnątrz nich reklamy - wynika z najnowszych badań skuteczności reklamy wewnętrznej (indoor), które na zlecenie agencji Polonia Indoor ...
-
Praca tymczasowa: zarobki w święta
Grudzień jest miesiącem dającym wiele okazji do osiągania dodatkowych dochodów. Agencje pracy gorączkowo poszukują pracowników tymczasowych. Szczególnie potrzebne są osoby świadczące usługi porządkowe, hostessy, pracownicy marketów, klubów i lokali gastronomicznych. W okresie przedświątecznym pojawia się zapotrzebowanie na nietypowe usługi, jak ...
-
Lokale gastronomiczne zwiększają obroty
W 2008 r. obroty lokali gastronomicznych w Polsce wrosły o 8 proc., wynika z opublikowanego w piątek raportu GfK Polonia. W 2008 r. liczba punktów gastronomicznych przekroczyła 61 tys., podał instytut badawczy GfK Polonia. Oznacza to wzrost liczby lokali o kilka proc. O około 8 proc. wzrosły też obroty całej gastronomii w Polsce. Obecnie z powodu ...
-
Obiad z kontrahentem to koszty firmy?
Dnia 1 czerwca 2010 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy (dalej "WSA") wydał precedensowy wyrok, w którym uznał, że wydatki na poczęstunek podany podczas spotkania z kontrahentem (tzw. wydatki gastronomiczne), mogą być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów bez względu na to, czy spotkanie miało miejsce w siedzibie podatnika, czy w ...
-
Napiwki a podatek VAT
... i usług, jako suma pieniędzy adresowana i przekazana na rzecz pracownika bezpośrednio świadczącego obsługę nagrodzoną napiwkiem – nie stanowi dla podatnika prowadzącego lokal gastronomiczny obrotu będącego podstawą opodatkowania podatkiem od towarów i usług w myśl art. 29 ust. 1 ustawy. W konsekwencji wskazany przez klienta pracownik Wnioskodawcy ...
-
Kalkulacja cen w lokalu gastronomicznym
Jeśli masz problemy z rentownością niektórych produktów, warto przyjrzeć się jak radzą sobie z tym specjaliści w lokalach gastronomicznych. Oni zarządzają prawdziwym kalejdoskopem składników i potraw - i to zarządzają z zyskiem, tydzień w tydzień, miesiąc w miesiąc. Czego można się od nich nauczyć w kwestii ustalania cen? Na dobry początek ustalmy ...
-
Rozbudowa Gemini Park Bielsko-Biała
W pierwszej połowie przyszłego roku rozpocznie się rozbudowa Centrum Handlowo-Rozrywkowego Gemini Park Bielsko-Biała, która potrwa około 18 miesięcy. Na powiększonej o dodatkowe 18,5 tys. mkw. powierzchni znajdzie się 140 sklepów oraz lokali gastronomicznych i usługowych. Od jesieni ubiegłego roku rosną miesięczne obroty najemców Gemini Park ...
-
Czeski zakaz sprzedaży mocnych alkoholi. Prohibicja uderzy w gospodarkę?
Po tym, gdy kilkanaście osób zmarło w wyniku zatrucia alkoholem metylowym, w całej Republice Czeskiej wprowadzono zakaz sprzedaży wysokoprocentowego alkoholu. Zakaz ogłosił dziś wieczorem Minister Zdrowia Leoš Heger. Będzie on obowiązywał do odwołania we wszystkich sklepach, lokalach gastronomicznych i innych przedsiębiorstwach. Zakaz dotyczy ...
-
Europejski konsument na rynku. Jak kupujemy?
... 16-34-latków spodziewa się, że w przyszłości będzie robić zakupy w dużych centrach handlowych, w porównaniu z zaledwie 12% z grupy wiekowej 55-64 lat. Komponent rozrywkowy, gastronomiczny i sportowy odgrywają coraz większą rolę w przyciąganiu młodych konsumentów do centrów handlowych. Blisko połowa 16-24-latków uważa, że takie opcje jak kino ...
-
BUDOTEX buduje Perydot we Wrocławiu
... w oparciu o indywidualne wytyczne najemcy. Na parterze zaplanowano dwa lokale usługowe, z czego jeden posiada powierzchnię prawie 150 m2 i przeznaczony jest na lokal gastronomiczny, zaś drugi typowo usługowy ma 70 m2. W budynku znajdować się będą dwa parkingi – jeden nadziemny, drugi podziemny, o łącznej ilości prawie ...
-
Kolporter
Kolporter reklamuje daną firmę poprzez roznoszenie ulotek oraz gadżetów, a także zachęca do skorzystania z prezentowanej oferty. Kolporter ma z reguły wyznaczony obszar działania, często w pobliżu siedziby firmy (zwłaszcza w przypadku lokali gastronomicznych). Może pracować również w miejscach takich jak centra handlowe, sklepy, na targach i ...
Tematy: kolporter -
Kucharz
Kucharz powinien być pasjonatem gotowania, osobą lubiącą eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki, łączyć je ze sobą i dekorować przygotowane potrawy. Jednym słowem – kucharz powinien być kulinarnym artystą, zamieniającym jedzenie w dzieło sztuki. Osoby trudniące się tym zawodem znajdą zatrudnienie w lokalach gastronomicznych – restauracjach, ...
Tematy: kucharz -
Centra handlowe czekają na nowe marki
Na polskim rynku każdego roku pojawia się około 30 nowych marek. Okazuje się, że na międzynarodowych graczy ciągle działamy jak magnes. W centrum uwagi znajdują się przede wszystkim centra handlowe, ale coraz większą popularnością, zwłaszcza pośród sieci spożywczych, lokali gastronomicznych i marek luksusowych, cieszą się ulice handlowe - ...
-
Marketingowy Ranking Sieci Detalicznych II 2018
... placówki typu convenience. Mały obiekt handlowy zaliczający się do tego formatu to coś więcej niż sklep, to punkt usługowy, mały lokal gastronomiczny, miejsce odbioru przesyłek pocztowych czy zakupu biletu do kina czy teatru. Nie ma wątpliwości, że w centrach miast jest to model ...
-
Obiad w restauracji? Uważaj na pułapki w menu!
Nastał weekend majowy, co oznacza, że wielu z nas żywić się będzie w lokalach gastronomicznych. Inspekcja Handlowa przypomina wszystkim wypoczywającym, że to, co napisano w restauracyjnym menu nie zawsze pozostaje w zgodzie z realiami. Najtańsze składniki i zaniżona gramatura porcji nie należą niestety do rzadkości. Potwierdzają to wyniki ...
-
Ideal Idea Park Wrocław: biura i magazyny tuż koło lotniska
... od kompleksu znajduje się restauracja. Kilkadziesiąt metrów od niego będzie budowana stacja paliw, która zgodnie z dzisiejszymi standardami będzie miała punkt gastronomiczny. Dwa inne takie punkty są 350 m na zachód od kompleksu w hali Portu Lotniczego Wrocław. Szacuje się, że w obiekcie znajdzie pracę ...
-
Handlowe ulice w Warszawie: stracą czy zyskają na pandemii?
... ), Nowy Świat i Al. Jerozolimskie (200 zł/mkw./ miesiąc). Niepewna przyszłość gastronomii Jednym z sektorów który najbardziej ucierpiał w wyniku pandemii koronawirusa jest sektor gastronomiczny. Od 14 marca do 18 maja restauracje, kawiarnie i bary mogły serwować jedynie posiłki na wynos lub z dowozem. Obostrzenia zostały przywrócone ...