-
Stawki VAT: stawka 3 proc.
... z roślin pozostałych przeznaczone do spożycia przez zwierzęta, gdzie indziej niewymienione, pozostałe - wyłącznie odpady użytkowe paszowe 22 15.41.11 Oleje i tłuszcze zwierzęce, surowe i rafinowane, z wyjątkiem tłuszczów wołowych, owczych, kozich, wieprzowych i drobiowych - z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych (PKWiU 15.41 ...
-
Kiedy 5-proc. stawka VAT na towary?
... się następujący opis: Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne. Oznacza to, że opodatkowane obniżoną stawką 5% są wyłącznie jadalne oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne (zaliczane do grupowania PKWiU 10.4), nie zaś wszystkie towary zaliczane do tego grupowania PKWiU o symbolu 10.4 (wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne ...
-
Polacy a kwasy omega-3
... świadomość ich zalet. W dodatku Polacy nie do końca wiedzą, jakie oleje zawierają najwięcej cennych omega-3. Badanie pokazuje bowiem, że co czwarty z nas ... nasz sprzymierzeńca w walce o mocne serce. - W odpowiedniej profilaktyce chorób serca należy wybierać te tłuszcze, które są dla nas korzystne z punktu widzenia profilaktyki cholesterolowej. Takim ...
-
Wyższe ceny w październiku
... w pierwszej połowie października w porównaniu z pierwszą połową września podrożały o 4,9 proc., pieczywo i produkty zbożowe o 0,1 proc., mięso o 0,9 proc., ryby o 0,4 proc., oleje i tłuszcze o 1,2 procenta, artykuły nabiałowe o 0,6 proc., alkohol i papierosy o 0,2 proc. Nie zmieniły się ceny cukru i dżemów - podał GUS. Najbardziej zdrożały owoce ...
-
Stawki VAT 2011: stawka 8 proc.
... i mięczaki, przetworzone i zakonserwowane 26 ex 10.3 Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 % 27 ex 10.4 Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne 28 ex 10.5 Wyroby mleczarskie, z wyłączeniem kazeiny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych oraz kazeiny do ...
-
Stawki VAT 2011: stawka 5 proc.
... zamrożone (PKWiU 10.39.11.0), 4) owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie, z wyłączeniem orzechów (ex 10.39.21.0) 20 ex 10.4 Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne 21 ex 10.5 Wyroby mleczarskie, z wyłączeniem kazeiny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych oraz kazeiny do stosowania ...
-
Wzrost cen żywności wyższy niż inflacja
... rekordowe poziomy, przestrzega Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Od czerwca do grudnia 2010 zboża podrożały o 57 proc., oleje i tłuszcze o 56 proc., a cukier o 77 proc. Ceny pszenicy, kukurydzy, cukru i nasion oleistych są już powyżej szczytów z 2007 i 2008 roku. Prezes Banku ...
-
Inflacja IV 2014
... spadek cen żywności (o 0,5% wobec 0,4% w marcu br.). Najbardziej potaniał cukier (o 7,8%). Mniej niż przed miesiącem płacono za mąkę pszenną (o 2,4%), warzywa (o 1,7%), oleje i tłuszcze (o 1,2%) oraz ryż (o 0,7%). W kwietniu br. niższe były ceny artykułów w grupie „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,3%, w tym jaj – o 0,9%, mleka – o 0,8%, serów ...
-
Maj 2014: bardzo niska inflacja
... . W ciągu miesiąca najbardziej potaniały warzywa, ryż, jogurty, ryby i owoce morza oraz mleko, a także sery i twarogi. Podrożały za to owoce, mąka, oleje i tłuszcze, napoje i inne produkty mleczne. W górę poszły również ceny mięsa, wędlin i pieczywa, makaronów i produktów makaronowych oraz jaj. – Inflacja ciągle utrzymuje się ...
-
Inflacja V 2014
... 0,6%), jogurty (o 0,3%), ryby i owoce morza oraz mleko (po 0,2%), a także sery i twarogi (o 0,1%). Droższe niż w kwietniu br. były owoce (o 2,0%), mąka (o 1,6%), oleje i tłuszcze (o 0,6%), napoje i inne produkty mleczne (o 0,4%). Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za mięso (przeciętnie o 0,3%, w tym mięso wieprzowe – o 0,9%, wołowe ...
-
Inflacja X 2014
... – o 2,6%, wieprzowe – o 1,8%, wołowe – o 0,4%, wędliny – o 0,2%, przy nieznacznym wzroście cen mięsa cielęcego – o 0,1%). Tańsza niż we wrześniu br. była mąka (o 0,7%), oleje i tłuszcze oraz makarony i produkty makaronowe (po 0,3%), a także artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,2%, w tym mleko – o 0,6%, jogurty, śmietana, napoje ...
-
Inflacja VI 2015
... miesiącu. Po obserwowanych od lutego br. wzrostach, w czerwcu br. obniżyły się ceny cukru (o 1,2%). Mniej niż przed miesiącem konsumenci płacili za oleje i tłuszcze (o 0,9%) oraz makarony i produkty makaronowe (o 0,5%). W czerwcu br. niższe były także ceny artykułów w grupie „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,4%, w tym jaj – o 1,2%, serów ...
-
Inflacja I 2017
... i napojów bezalkoholowych - wzrost względem poprzedniego miesiąca sięga 1,8%. Więcej niż przed miesiącem płaciliśmy za owoce, warzywa oraz mąkę pszenną. Podrożały również oleje i tłuszcze, makarony i produkty makaronowe, a także ryż i artykuły z grupy „mleko, sery, jaja”. Podwyżki nie ominęły ryb i owoców morza, mięsa, pieczywa oraz cukru ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 4/2019
... niż wynikałoby to z miar GUS. Warto jednak odnotować, że wiele produktów w ostatnim roku potaniało. Wśród nich: mięso wieprzowe i drobiowe (odpowiednio o 2,9% i 1,7%), oleje i tłuszcze (o 1,5%), mleko (o 1,3%) czy owoce (o 12% r/r). Za duże spadki cen cukru (17,3% r/r) i jaj (14,5%) odpowiada korzystny moment w dużych wahaniach cen ...
-
Droższe pączki na Tłusty Czwartek
... m.in. mąka, jaja i tłuszcz. Tymczasem cena mąki w grudniu 2021 r. była o 11,3 proc. wyższa niż przed rokiem, jaja zdrożały o 11,5 proc., a oleje i tłuszcze o 21,1 proc. Ale i tak to nie ceny półproduktów, a wyższe o kilkaset procent rachunki za prąd i gaz, które w nowym roku otrzymali cukiernicy ...
-
Inflacja: gwałtowny wzrost cen żywności w Europie, Polska liderem
... . Nie jest zaskoczeniem, że ceny producentów wzrosły najbardziej w kategoriach, w których Rosja i Ukraina mają duże udziały w międzynarodowych rynkach surowców, takich jak oleje i tłuszcze (+53%), mąki (+28%) i makarony (+19%). W niektórych kategoriach produktów zakłócenia były tak silne, że powstały niedobory (typowym przykładem jest olej ...
-
Jak powinna być oznakowana żywność?
... jednonienasycony, jest on dobrym i tańszym odpowiednikiem oliwy z oliwek. Olej słonecznikowy, sojowy i kukurydziany zawierają głównie tłuszcze wielonienasycone i również stanowią dobry wybór. Oczywiście to nie znaczy, że oleje należy spożywać w dużych ilościach, zwłaszcza jeśli są poddawane obróbce termicznej (np. używane do smażenia, pieczenia ...
-
Inflacja IX 2005
... się spadek cen mąki (o 1,1%). Tańsze niż w sierpniu br. były owoce (o 0,3%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za tłuszcze zwierzęce (o 0,2%) i za tłuszcze roślinne (o 0,1%), w tym za oleje roślinne - o 0,3%. Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe niż w sierpniu br. o 0,2%, w tym kawy i wód mineralnych lub źródlanych - po ...
-
Inflacja II 2008
... za owoce (o 3,0%) i przetwory makaronowe (o 1,5%). Zanotowano również wzrost cen ryżu (o 1,3%) i jaj (o 0,9%). Podrożały tłuszcze roślinne (o 0,9%), w tym oleje roślinne – o 1,5%. Droższe niż przed miesiącem było pieczywo (o 0,6%). Natomiast za tłuszcze zwierzęce należało zapłacić mniej o 3,0%, w tym za masło – o 3,4%. Niższe niż przed miesiącem ...
-
Inflacja III 2008
... . Ceny żywności wzrosły w marcu br. o 0,4%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób (o 2,6%) i owoce (o 2,5%). Podrożały warzywa i tłuszcze roślinne (po 1,6%) - w tym oleje roślinne o 2,6%. Droższe niż przed miesiącem były przetwory makaronowe (o 1,3%) i ryż (o 0,8%). Zanotowano również wzrost cen pieczywa, ryb i mięsa wołowego ...
-
Inflacja IV 2008
... Ceny żywności wzrosły w kwietniu br. o 0,8%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa i owoce (po 3,7%). Podrożał ryż (o 2,7%) i tłuszcze roślinne (o 1,7%) - w tym oleje roślinne o 3,0%. Droższe niż przed miesiącem były przetwory makaronowe (o 1,2%), jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne (o 1,1%), a także pieczywo i mąka ...
-
Inflacja V 2008
... żywności wzrosły w maju br. o 1,2%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za ryż (o 5,6%), owoce (o 4,8%) i warzywa (o 4,7%). Podrożały tłuszcze roślinne (o 1,5%), w tym oleje roślinne – o 3,2%. Droższe niż przed miesiącem było pieczywo (o 1,1%) i przetwory makaronowe (o 1,0%). Zanotowano również wzrost cen mięsa (o 0,8%), w tym mięsa ...
-
Jak czytać etykiety produktów spożywczych?
... OMEGA-3” , sugerującej, że wyrób posiada specjalne właściwości, podczas gdy wszystkie oleje rzepakowe posiadają takie właściwości [ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i ... zawiera tłuszczów roślinnych” jest sugerowaniem, że inne masła mogą zawierać tłuszcze roślinne, podczas gdy do masła nie wolno dodawać tłuszczów roślinnych ...
-
Wzrost cen w październiku
... wzrost cen owoców (o 9,5%) i warzyw (o 4,7%). Podrożały także tłuszcze zwierzęce (o 1,8%), w tym masło - o 0,5%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili ... i pieczywa (o 0,1%). Nastąpił spadek cen cukru (o 1,0%) oraz mąki (o 0,9%). Potaniały oleje roślinne (o 0,2%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe przeciętnie niż we wrześniu br. ...
-
Inflacja bez zmian
... cen warzyw i owoców, podrożały również tłuszcze zwierzęce. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób, mleko, sery, jaja oraz ryby. Zanotowano również wzrost cen mięsa wołowego i wędlin. Nastąpił spadek cen mąki, cukru oraz mięsa wieprzowego. Potaniały oleje roślinne. Ceny w zakresie transportu były ...
-
Inflacja VII 2005
... (o 1,2%). Niższe niż przed miesiącem były ceny drobiu (o 1,1%). Mniej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za cukier (o 0,5%), tłuszcze zwierzęce oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (po 0,4%). Tańsze były również oleje roślinne (o 0,3%). Ceny wędlin były niższe o 0,2% niż miesiąc wcześniej. Droższe były natomiast owoce (o 5,0%). Za mięso ...
-
Inflacja VIII 2005
... warzyw (o 11,9%). Niższe niż przed miesiącem były ceny cukru (o 0,8%). Potaniała mąka (o 0,7%). Mniej niż w lipcu br. konsumenci płacili za oleje roślinne (o 0,4%). Tańsze były również tłuszcze zwierzęce i pieczywo (po 0,2%). Ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” były nieco niższe niż w lipcu br. (o 0,1%). Droższe były natomiast ...
-
Jaka stawka VAT na olej rzepakowy?
... . 114 ust. 1. Pod poz. nr 21 załącznika nr 3 do w/w ustawy (wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką podatku w wysokości 7%) zostały wymienione oleje, tłuszcze zwierzęce i roślinne wyłącznie jadalne o symbolu PKWiU ex 15.4. Ustawodawca w objaśnieniu do załącznika nr 3 wskazał, że symbol „ex” oznacza, że dotyczy ...
-
Inflacja IV 2007
... również mięso wieprzowe. Nieznacznie droższe niż w marcu było pieczywo (o 0,1%). Zanotowano spadek cen drobiu (o 2,8%) oraz cukru (o 0,6%). Potaniały wędliny, a także oleje i pozostałe tłuszcze (po 0,2%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,2%, w tym kawy oraz soków - po 0,4%, a herbaty - o 0,3%. Obniżyły się ceny wód mineralnych ...
-
Stawki VAT: stawka 7 proc.
... przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem: 1) produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, 2) usług związanych z przetwórstwem i konserwowaniem warzyw i owoców 21. ex 15.4 Oleje, tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne 22. 15.5 Produkty mleczarskie, z wyłączeniem kazeiny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych (PKWiU 15.51 ...
-
Inflacja IX 2006-IX 2007
... to głównie serów dojrzewających i topionych – o 10,7% oraz mleka – o 9,7%. Znacznie podrożały również śmietana i śmietanka – o 7,6%, jaja – o 6,0% i sery twarogowe – o 5,8%. W grupie „oleje i pozostałe tłuszcze” największy wzrost cen dotyczył masła – o 15,1%, co związane jest ze znacznie zwiększonym eksportem (o ok. 40% w okresie ośmiu miesięcy ...
-
Inflacja IX 2008
... ryż (o 1,5%). Podrożało mięso wieprzowe (o 1,1%), a także mięso wołowe (o 0,6%) oraz wędliny (o 0,7%). Więcej niż w sierpniu br. należało zapłacić za tłuszcze roślinne (o 0,4%), w tym za oleje roślinne – o 0,8%. Podrożał cukier i przetwory makaronowe (po 0,4%). Niższe niż przed miesiącem były ceny owoców (o 3,1%), a także drobiu (o 1,0%). Potaniało ...
-
Inflacja XII 2008
... Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności w grudniu 2008 r. były wyższe niż przed rokiem o 3,2%. Najbardziej podrożał ryż (o 33,4%) oraz tłuszcze roślinne (o 12,7%, w tym oleje roślinne – o 18,6%). Więcej niż w grudniu 2007 r. konsumenci płacili za przetwory makaronowe (o 9,2%), mięso wieprzowe (o 8,8%), pieczywo (o 6,4%), a także wędliny i warzywa ...
-
Inflacja XI 2010
... podrożały warzywa (o 4,2%). Z uwagi na wzrost cen zbóż w skupie wyższe niż w październiku br. były ceny mąki (o 2,5%). W czwartym z kolei miesiącu drożały tłuszcze roślinne (o 0,5%), w tym oleje roślinne – o 0,7%. Więcej niż przed miesiącem płacono za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,4%). W tej samej skali podrożało także pieczywo ...
-
Inflacja X 2011
... niż w poprzednim miesiącu. Podrożały artykuły w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” oraz tłuszcze zwierzęce (po 1,1%). Odnotowano także wzrost cen pieczywa, owoców, mleka i cukru (po 0,6%). W październiku br. potaniały natomiast oleje roślinne (o 0,4%) i jaja (o 0,3%). Mniej niż we wrześniu br. konsumenci płacili także za miód ...