-
Opakowania do żywności pod lupą Inspekcji Handlowej
... opakowań do żywności, może wydzielać toksyny. W formie spienionej to styropian. Obecny jest w naczyniach jednorazowych, pojemnikach na jedzenie na wynos, styropianowych kubkach na kawę. 07 – inne plastiki, nie podlegają recyklingowi. W tej grupie znajdują się również plastiki, które nie powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań do żywności ...
-
Sektor opakowań musi postawić na recykling odpadów z plastiku
... PET (wykonane z politereftalanu etylenu). Ale ich produkcja ma jedynie 14 proc. udziału w sektorze opakowań. W Polsce najwięcej plastiku zużywamy do produkcji toreb na zakupy wielokrotnego użytku, folii oraz tacek do żywności. Poszczególne wyroby z tworzyw znacznie różnią się długością okresu ich wykorzystywania . Niektórych używamy bardzo krótko ...
-
Transport żywności - wymagania
... do utrzymania łańcucha chłodniczego na wszystkich etapach łańcucha dostaw żywności. Ważne jest tutaj przywołanie wymagań Rozporządzenia (WE) 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności ... w trakcie transportu uszkodzenia opakowań, a tym samym potencjalne zanieczyszczenie ...
-
Polski producent opakowań potentatem?
... na opakowania produkowane w Polsce. Z jednej strony zagraniczni producenci chętniej przenosili produkcję do Polski lub kupowali towar wytworzony w naszym kraju. Z drugiej strony przeciętny producent opakowań korzystał na szybkim wzroście eksportu żywności (7 proc. średniorocznie), lekarstw (13 proc.), kosmetyków (7 proc.), chemii gospodarczej (10 ...
-
Ciągle wygoda czy już ekologia? Trendy na rynku opakowań
... , mogą one pomagać ograniczyć marnotrawstwo żywności poprzez przedłużanie przydatności do spożycia, czy ze względu na niską wagę przyczyniają się do ogromnych oszczędności w transporcie i zmniejszenia emisji dwutlenku węgla. Jeżeli dodamy do tego projektowanie uwzględniające wymogi procesów recyklingu zużytych opakowań, to okaże się, że w całym ...
-
Spożywcze produkty dla dzieci: bajkowy świat nazw i opakowań
... brand heroes? Odpowiedzi na to pytanie dostarcza psychologia. Mamy tu do czynienia z tzw. schematem dziecięcości. Pojęcie zaproponowane przez austriackiego naukowca Konrada Lorenza ... się na marketingową funkcję opakowań produktów spożywczych dla dzieci. Oczywiście wszystkie te zabiegi są bardzo bezpieczne dla producentów żywności i słodyczy. Pojawia ...
-
Produkcja żywności: HACCP to nie wszystko
... na temat opakowań produktu, terminu przydatności do spożycia, zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami. Standard BRC wymaga również od przedsiębiorstwa opracowania zasad higieny oraz przeprowadzenia szkoleń personelu z opracowanych procedur. IFS. Standard IFS (International Food Standard) to jednakowy dla wszystkich producentów żywności standard ...
-
Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe
... , wykazały, iż jakość handlowa majonezów w zakresie parametrów fizykochemicznych uległa pogorszeniu. Poziom nieprawidłowości w zakresie znakowania opakowań majonezów i sosów majonezowych w roku 2010 zmniejszył się w stosunku do wyników kontroli z lat poprzednich, natomiast nadal utrzymuje się na wysoki poziomie. W związku z powyższym uzasadnione ...
-
Jakość żywności: przetwory mleczne w III kw. 2010
... o łącznej objętości 41,5 hl i 8 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 21,8 t, w zakresie znakowania opakowań - 315 partii przetworów mlecznych, w tym: 55 partii przetworów mlecznych o łącznej ... 31 985 zł, w tym: 18 decyzji z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o ...
-
Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010
... tłuszczowych do smarowania X% oraz margaryny o zawartości trzech czwartych tłuszczu. Znakowanie Zakwestionowano znakowanie opakowań w przypadku 11 partii tłuszczów do smarowania (55,0% skontrolowanych partii tłuszczów do smarowania). Stwierdzono m.in. następujące nieprawidłowości w znakowaniu: oznakowanie wprowadzające konsumenta w błąd co do ...
-
Jakość żywności: przetwory owocowo-warzywne w III kw. 2010
... , np. brak szczelności opakowań. W toku kontroli znakowania ujawniono wiele nieprawidłowości, które mogły w znaczący sposób wprowadzić konsumenta w błąd. Większość tych niezgodności dotyczyła składu surowcowego produktu, w tym: braku wszystkich składników wykorzystanych do produkcji środka spożywczego, podania składników wykorzystanych do produkcji ...
-
Producenci żywności zadłużeni, ale nie przez pandemię
... ceny energii, paliw, płac, półproduktów czy opakowań. To wszystko powoduje bardzo szybki wzrost ... do normy, kiedy zniesiono obostrzenia i otwarto granice – mówi Andrzej Kulik, ekspert Rzetelnej Firmy. Rekordzista na Kujawach Najwyższe zadłużenie mają producenci żywności z województwa mazowieckiego. To właśnie tam, ponad 1200 przedsiębiorców ma do ...
-
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
... zgłoszenie przez producenta prowadzenia działalności gospodarczej do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora JHARS. Wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały też 12 zaleceń pokontrolnych. V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI Wyniki kontroli wykazały najwięcej nieprawidłowości w zakresie znakowania opakowań. Stwierdzono, że nieprawidłowo oznakowanych było 37 ...
-
Fabryka PET Recycling Team w Radomsku zostanie rozbudowana
... do 54 000 ton regranulatu spożywczego rPET rocznie – wzrost ten pozwoli na łączne przetwarzanie około 2,75 mld zużytych butelek. Tworzywo rPET z zakładu PRT Radomsko może być stosowane do produkcji opakowań do żywności i jest w dużej mierze wykorzystywane np. w branży napojowej. Wykorzystywanie rPET odpowiedzią na wymogi legislacyjne Do ...
-
Inwestowanie na giełdzie: analiza spółki ERGIS
... jeden w Niemczech. Grupa specjalizuje się w produkcji opakowań do żywności (folie i laminaty barierowe na bazie PVC i PET, drukowane laminaty wielowarstwowe) oraz opakowań przemysłowych (folie stretch z LLDPE oraz taśmy spinające z PET). Oprócz tego ERGIS jest m.in. producentem folii do pakowania leków, folii hydroizolacyjnych oraz granulatów z PVC ...
-
System z dotacją
Spółka Anis ogólnopolski potentat w produkcji opakowań do żywności zakupiła nowe oprogramowanie SKID Produkcja od MacroSoftu Wrocław. Część kosztów wdrożenia systemu zostanie pokryta z dotacji przyznawanych przez PARP. Oddział MacroSoft Wrocław jest pierwszą spółką należącą do holdingu, która samodzielnie może ubiegać się dla swoich klientów o ...
-
Prawa i obowiązki konsumentów
... do żywności. Aktualnie na tej liście znajduje się przeszło 2000 różnych związków. Posiadają one oznaczenia kodowe E i liczbę, identyfikującą dany dodatek lub grupę dodatków (np. kwas askorbinowy, czyli witamina C, oznaczona jest jako E300). Dodatki do żywności ...
-
Trudne odpady, czyli ile dzieli nas od gospodarki o obiegu zamkniętym?
... do żywności), a także wprowadzona zostanie konieczność przytwierdzenia nakrętek lub wieczek do wszystkich pojemników na napoje (do 2024 r.). Co więcej, w 2025 r. opakowania wprowadzane na rynek będą musiały zawierać 25 proc., a w 2030 r. – 30 proc. materiału pochodzącego z recyklingu (tzw. rPET). Wreszcie, zbiórka opakowań przeznaczonych ...
-
Inwestycje zagraniczne polskich firm
... elektryczna - pisze "Życie Warszawy". Wśród polskich firm próbujących swoich sił w ZEA jest spółka Can-Pack z podkrakowskiego Brzeska, specjalizująca się w produkcji puszek do napojów i opakowań do żywności. W ubiegłym roku za ok. 60 mln dol. uruchomiła ona swój zakład produkcyjny w Dubaju. - W samym Dubaju zatrudniamy już ponad 100 ...
-
Europejczycy wybierają szklane opakowania
... chemicznymi. Według respondentów szkło najlepiej ze wszystkich opakowań chroni wartości odżywcze żywności i napojów. Jednym z powodów jest całkowita nieprzenikalność ... inne materiały opakowaniowe. Dodatkowo aż 84% respondentów chciałoby mieć prawo do zakupu większej liczby produktów w szklanych opakowaniach, a blisko połowa respondentów ...
-
Jak zrobić zakupy zero waste?
... żywności ekologicznej, korzystający z nowoczesnych technologii np. wykorzystujących biopolimery na bazie mączki kukurydzianej (PLA) lub siatki na warzywa i owoce wytwarzane z surowców pochodzenia roślinnego. Główną ich zaletą jest to, że są w 100% biodgradowalne w ciągu kilkudziesięciu dni i nadają się na kompost. Z tradycyjnych opakowań ...
-
Jak pandemia zmieniła zachowania konsumentów? 3 główne trendy
... . W czasie pandemii wyraźnie wzrosła konsumpcja żywności pakowanej, przede wszystkim w opakowania z ... opakowań z tworzyw sztucznych przy niższym koszcie dla środowiska. Ograniczenie dużych wydatków Spadek wynagrodzeń oraz poczucia bezpieczeństwa na rynku pracy ogranicza nie tylko konsumpcję produktów ekologicznych, ale zmniejsza ogólną skłonność do ...
-
Zero waste, czyli jak ekologia wpływa na budżet domowy
... żywności Wielokrotne wykorzystywanie półproduktów w kuchni przez wielu odbierane jest jako przesada. Jednak informacje dotyczące marnowania żywności w Polsce są szokujące. - Według danych Federacji Banków Żywności 42 proc. Polaków przyznaje, że wyrzuca żywność, a w przeciętnej, czteroosobowej rodzinie do ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 42/2018
... spójności. Ostatnio włoski rząd wysłał do KE projekt przyszłorocznego budżetu. W odpowiedzi Komisja Europejska ... " od oczekiwanej ścieżki. 16 października przypada Światowy Dzień Żywności ustanowiony przez ONZ. To okazja, by na ... się w rejestrze opakowań. W tym rejestracyjnym dokumencie będą musiały być podane m.in. rodzaj i masa opakowań, które firma ...
-
19 inicjatyw w zakresie zrównoważonego rozwoju z całej Europy
... opakowań mogą zaoszczędzić do 20 kg plastiku na osobę rocznie. Norwegia W Norwegii istnieje system kaucji za butelki i puszki nadające się do recyklingu. Urządzenia do recyklingu znajdują się przy wejściu do ... , które zwykle widujemy na drogach i które do tej pory służyły do transportu żywności, dzięki czemu mają odpowiednie właściwości pozwalające ...
-
Recykling odpadów opakowaniowych. Kaucja jedynym rozwiązaniem?
... „czy” ale „jak” wprowadzić system kaucyjny Do gospodarstw domowych trafia 45 proc. wszystkich opakowań – w przybliżeniu 2,5 mln ton rocznie. Butelki PET i szklane, puszki aluminiowe oraz opakowania wielomateriałowe do płynnej żywności to około 30 proc. wszystkich opakowań wprowadzonych do gospodarstw domowych. Przy założeniu zbiórki na poziomie 91 ...
-
Zanieczyszczenia wód kosztują miliardy. Jak redukować koszty?
... wszystkich funkcjonalności dotychczasowych opakowań plastikowych i na masową skalę przerzucić się na inne materiały. Zwłaszcza przy opakowaniach żywności trudne jest ... i ludzie. Zanieczyszczenie wód plastikiem sprawia, że obroty branży turystycznej maleją od 0,2 do 2,4 mld dolarów – mówi Julia Patorska, liderka zespołu analiz ekonomicznych w ...
-
Przetwory mleczne: kontrola IV kw. 2009
... opakowań w przypadku 16 partii przetworów mlecznych (11,7% skontrolowanych partii). IJHARS podaje, iż nieprawidłowe znakowanie polegało na: podaniu niepełnej informacji dotyczącej wartości odżywczej produktu, niezgodnie z rozporządzeniem w sprawie znakowania żywności ... rolno-spożywczego do obrotu do czasu prawidłowego oznakowania (art. 29 ust. 1 pkt ...
-
Fuzje i przejęcia w Polsce w 2017 r.
... Nie sposób nie zauważyć wzmożonej aktywności funduszy Private Equity w 2017 r. Do dnia publikacji raportu przeprowadziły one ponad 30 ... żywności). Po stronie kupujących faworytem jest południowoafrykański fundusz Coast2Coast, który kupił aż cztery polskie spółki, w tym trzy z branży spożywczej: Profi, Unitop-Optima, Bezgluten oraz producenta opakowań ...
-
Upadłości firm VI 2015
... ). Sektor spożywczy – jak na razie sporadyczne problemy wytwórców żywności, widoczne za to problemy firm z zaplecza branży Producenci żywności, których problemów można by się ... Odnosi się to także do firm transportowych oraz producentów opakowań – ich casus komentuje Michał Modrzejewski: Firmy transportowe i producenci opakowań powinni zacierać ręce – ...
-
Zatory płatnicze VI 2014
... pozytywne zmiany w przepływie należności odnotowano w branży dóbr codziennego użytku: żywności, kosmetyków i środków czystości. Na drugim biegunie znalazła się kategoria ... do terminowego regulowania przez nich płatności wobec producentów w porównaniu chociażby do roku ubiegłego.” W badaniu wyróżniono także sektory transportu i spedycji oraz opakowań ...
-
Panattoni Park Kraków North ma pierwszego najemcę
... biurowej i z początkiem 2023 roku przeniesie tu istniejącą produkcję opakowań chemicznych. Rynek krakowski, choć znacznie mniejszy od największych w ... FMCG. Odpowiednie zaprojektowanie obiektów pozwoli na dostosowanie ich do procesów magazynowania, produkcji, czy logistyki żywności. Bliskość tras międzynarodowych i krajowych ekspresowych umożliwi ...
-
System kaucyjny w Polsce - czy warto go wprowadzić?
... obowiązek stworzenia do 1 stycznia 2029 r. systemu kaucyjnego dla: jednorazowych napojowych butelek plastikowych o pojemności do 3l i jednorazowych opakowań metalowych na napoje o pojemności do 3l. Zachęca też rozważenie objęcia systemem jednorazowej butelki szklanej na napoje oraz kartonu do płynnej żywności. W odniesieniu do systemu kaucyjnego ...
-
Produkty żywnościowe: uważaj co kupujesz!
... poniżej 10°C. Z bogatej oferty żywności na rynku powinno się wybierać produkty świeże, w nieuszkodzonych opakowaniach; nie kupuj na zapas żywności nietrwałej, która łatwo ... usunięcia reszty tkanek przylegających do kości, po oddzieleniu od nich mięśni; warto wiedzieć, że na sprzedawcach oferujących wędliny bez opakowań (sprzedawanych na wagę ...
-
Spożywcze marki własne w 2011 roku
... Najmniej zastrzeżeń wniesiono do oznakowania przetworów mlecznych. Inne nieprawidłowości Do rzadko stwierdzanych nieprawidłowości należało oferowanie żywności przeterminowanej (w 9 ... od 20 do 70 proc.). Producent ma obowiązek podawać procentową zawartość głównego składnika, np. mięsa dla wędlin. Na sprzedawcach oferujących wędliny bez opakowań ( ...